VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με... καφέ

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, τα κίνητρα για εφευρέσεις είναι πολλά, καθώς όλοι μηχανεύονται τρόπους για να τα βγάλουν πέρα. Μέσα στον σωρό των «εφευρετών» που αναζητούν τρόπους επιβίωσης υπάρχουν και κάποιοι εκκεντρικοί που λειτουργούν υπεράνω χρημάτων. Στην κατηγορία αυτήν ανήκουν και οι εφευρέτες του «Καρ-πουτσίνο» (Car-puccino), του καφεκίνητου οχήματος που αντί για βενζίνη ή ντίζελ καίει...
καβουρδισμένους κόκκους καφέ.

Είναι ένα μοντέλο που δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά, αφού δεν προσφέρεται για εμπορική εκμετάλλευση, λόγω του κόστους κατανάλωσης που είναι 25%-50% υψηλότερο από το κόστος ενός συμβατικού αυτοκινήτου, αφού το Car-puccino χρειάζεται 3.500 καφέδες εσπρέσο για να διανύσει 100 χιλιόμετρα.

Το πρωτότυπο μοντέλο κατασκευάστηκε από ομάδα συνεργατών του επιστημονικού τμήματος του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ΒΒC 1, στο πλαίσιο του προγράμματος Βang Goes Τhe Τheory. Οι εφευρέτες αγόρασαν ένα Volκswagen Scirocco, μοντέλο του 1988, αξίας μόλις 442.400 ευρώ και, αφήνοντας τη φαντασία τους να οργιάσει, το μετέτρεψαν σε μοντέρνο γκαζοζέν. Λειτούργησαν και συνειρμικά, αφού ήθελαν να μοιάζει με τη διαχρονική De Lorean που πρωταγωνιστούσε στη γνωστή ταινία επιστημονικής φαντασίας «Επιστροφή στο μέλλον».

Σκοπός τους βέβαια δεν είναι οι πειραματισμοί στον χωρο-χρόνο. Απλώς θέλησαν να αποδείξουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να ταξιδέψει καίγοντας οτιδήποτε- και θεωρητικά αυτό ισχύει, αφού ενέργεια παράγεται από οποιαδήποτε υδρογονούχο ένωση, φτάνει να απομονωθεί το υδρογόνο.

Α σφαλώς οι κινητήρες εσωτερικής καύσεως μπορούν να λειτουργήσουν και με καύσιμα πέρα από τα συμβατικά και αυτό ακριβώς θέλουν να αποδείξουν οι εφευρέτες. Το απαγορευτικό κόστος είναι κάτι που δεν απασχολεί τη γνήσια επιστημονική σκέψη, λένε.

Η πειραματική απόδειξη της «θεωρίας του καφε-κίνητου» θα γίνει με ένα ταξίδι από το Λονδίνο στο Μάντσεστερ. Το Car-puccino θα διανύσει 336 χιλιόμετρα καίγοντας μόνον καφέ. Οι εφευρέτες υπολόγισαν ότι με ένα κιλό καβουρντισμένους κόκκους, το όχημα καλύπτει 4,8 χιλιόμετρα, η κατανάλωσή του δηλαδή ανέρχεται σε 35 εσπρέσο το χιλιόμετρο.

Λεπτομερής κοστολόγηση έγινε από διαπρεπείς οικονομολόγους. Για το ταξίδι από το Λονδίνο στο Μάντσεστερ (όπου το Car-puccino θα αποτελέσει το αγλάισμα της επιστημονικής έκθεσης «Βig Βang») θα χρειαστούν 70 κιλά καφέ. Με βάση τις τιμές αγοράς στο σουπερμάρκετ ή το καφεκοπτείο που κυμαίνονται από 14,35 ως 28,70 ευρώ, αναλόγως μάρκας και ποιότητας, το κόστος υπολογίζεται στα 1.000-2.009 ευρώ. Με τις τρέχουσες τιμές της αμόλυβδης, ο οδηγός ενός κανονικού αυτοκινήτου πληρώνει 39,75 ευρώ.


exypno.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου