Κράτος εν κράτει οι μυστικές υπηρεσίες
ΗΠΑ: ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ, ΔΥΣΚΙΝΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ -ΚΑΙ ΜΗ- ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου δημιούργησαν «αναποτελεσματικές» και «δυσκίνητες» μυστικές υπηρεσίες, λόγω του τεράστιου αριθμού των στελεχών τους, με αποτέλεσμα οι επικεφαλής τους «να μην είναι σε θέση να γνωρίζουν πόσοι συνολικά εμπλέκονται και τι ακριβώς κοστίζουν στον... Αμερικανό φορολογούμενο», αποκάλυψε σχετική έρευνα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ».
Η έρευνα της εφημερίδας, με τίτλο «Α Top Secret America», διήρκεσε δύο χρόνια και συμπεραίνει ότι -ύστερα από 9 χρόνια- υπάρχει σοβαρή «έλλειψη εποπτείας» της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών. Παράλληλα, η έρευνα αποκάλυψε τον έντονο προβληματισμό που έχει δημιουργήσει η συγκέντρωση τεράστιου όγκου πληροφοριών από ιδιωτικές εταιρείες που συνεργάζονται μαζί τους, κυρίως σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
3.000 υπηρεσίες-εταιρείες
Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπολογίζεται ότι 1.931 ιδιωτικές εταιρείες και 1.271 κυβερνητικές υπηρεσίες εμπλέκονται στο έργο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και έχουν επεκταθεί σε πάνω από 10.000 σημεία μέσα στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο έχει δημιουργήσει τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα, αλλά και «άσκοπες και επαναλαμβανόμενες επιχειρήσεις» που στοιχίζουν δισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά 854.000 άτομα -περίπου μιάμιση φορά περισσότεροι από τον πληθυσμό της Ουάσιγκτον- διαθέτουν ειδική άδεια για πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες. Επίσης, «33 κτηριακά οικοδομήματα βρίσκονται υπό κατασκευή ή έχουν κτιστεί από το 2001 με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών».
Καταγράφεται ότι 51 ομοσπονδιακές και στρατιωτικές διοικήσεις που εδρεύουν σε 15 πόλεις των ΗΠΑ έχουν λάβει σήμερα εντολή να ελέγχουν τη ροή χρημάτων από και προς τρομοκρατικές οργανώσεις. Μια σειρά άλλων υπηρεσιών είναι εντεταλμένες να παράγουν περισσότερες από 50.000 απόρρητες πληροφορίες ετησίως, που, όπως αναφέρει η «Ποστ», «είναι τόσο πολλές, που πολλές από αυτές δεν τσεκάρονται και αγνοούνται».
Γραφειοκρατία
Ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς παραδέχθηκε εν μέρει τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει από το μέγεθος των υπηρεσιών και τη διαχείριση των πληροφοριών. Σε δηλώσεις του, που φιλοξενεί η εφημερίδα σχετικά με την έρευνα, είπε «ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου οι μυστικές υπηρεσίες αναπτύχθηκαν τόσο πολύ, που είναι δύσκολο κανείς να το κατανοήσει». Υπεραμύνθηκε ότι η γραφειοκρατία δεν είναι σε τέτοια επίπεδα που να μην μπορεί να υπάρχει εποπτεία, ωστόσο παραδέχθηκε ότι μερικές φορές είναι δύσκολο να λάβει κανείς συγκεκριμένες πληροφορίες. «Εννέα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου είναι λογικό να το βλέπουμε αυτό και να λέμε: "Εντάξει, φτιάξαμε ένα σύστημα με τεράστιες δυνατότητες, αλλά μήπως έχουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε;"», αναρωτήθηκε.
Η έρευνα της «Ουάσιγκτον Ποστ» βασίστηκε σε κυβερνητικά έγγραφα και συμβόλαια εταιρειών, εκατοντάδες συνεντεύξεις με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και του Πενταγώνου, ιδιώτες και πρώην στελέχη του υπουργείου Αμυνας. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι σημερινοί αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δεν ανησυχούσαν τόσο για το περιεχόμενο της έρευνας της «Ουάσιγκτον Ποστ», που θα δημοσιευθεί σε συνέχειες, αλλά για το γεγονός ότι η έρευνα γνωστοποιεί -μέσω ενός χάρτη- τοποθεσίες, που η CIA, η NSA και άλλες μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν βάσεις για να εκτελούν τις επιχειρήσεις τους, η πλειονότητα των οποίων είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό. **
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου