Η ελευθερία που νομίζουμε ότι έχουμε !!!
Πόσο ελεύθερος νιώθεις, όταν αποφασίζουν για εσένα μέχρι πόσο να δουλεύεις, με τί συνθήκες και τί μισθό αλλά δεν έχεις τρόπο να αντιδράσεις και να πεις τί πιστεύεις εσύ?
“Είμαι ελεύθερος να κάνω ό,τι θέλουν…”
…ήταν η ατάκα που είχε σαν θεματολογία ο Αρκάς στην ιστορία με τον Ισοβίτη! Οσο περνάει ο καιρός, τόσο όμως βλέπω πως η ιστορία επαναλαμβάνεται! Οι “παλιοί” σίγουρα θα έχουν .....
διαβάσει τη σειρά αυτή του Αρκα: Ο Ισοβίτης πάντα τη πατούσε, ενώ το ποντίκι πάντα είχε τα μέσα για να τη βγάζει καθαρή και να πουλάει σε μαύρη αγορά ό,τι χρειάζονταν ο Ισοβίτης μας…
Οσο περνάει ο καιρός, τόσο αισθάνομαι πως μοιάζω με αυτή τη φιγούρα του Ισοβίτη! Ολο και κάπως βρίσκουν ευκαιρία να μειώσουν και άλλες μου ελευθερίες, ενώ πάντα τα ποντίκια βρίσκουν τρόπο να τη βγάζουν καθαρή και να μου πουλάνε εμφιαλωμένο ελεύθερο αέρα…
Ανθρώπινα δικαιώματα
Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «βασικά δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι», τα οποία περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνονται, επίσης, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της συμμετοχής στον πολιτισμό, το δικαίωμα στην τροφή, την εργασία και την εκπαίδευση.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πράγματι, πόσο ελεύθερος μπορείς να νιώσεις αν δεν έχεις κάποια ευρώ στη τσέπη σου? Θα δεις πως αν σε αφήσουν μέσα στο Κέντρο της Αθήνας χωρίς ένα ευρώ, θα πεθάνεις στη δίψα και αποκλείεται να φτάσεις σπίτι! Για να πάρεις το πιο απλό μεταφορικό μέσο θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον ένα ευρώ για εισιτήριο! Το μικρό μπουκαλάκι νερού έχει 50 λεπτά, ενώ στη πράξη νερό είναι ρε φίλε, δωρεάν έπρεπε να είναι, νεράκι του Θεού που αν δεν πιούμε θα πεθάνουμε! Μας έκαναν να φοβόμαστε να βγούμε έξω χωρίς να έχουμε έστω λίγα ευρώ…
Πόσο ελεύθερος νιώθεις όταν βλέπεις παντού αστυνομία στους στενούς δρόμους αλλά στα στενά περιμένουν διάφοροι να σε κλέψουν? Είναι όμορφο που αρχίσαμε να αποζητούμε να μας έχουν παντού αστυνομία? Σε ποιό βιβλίο διαβάσαμε πως για να απολαύσουμε την ελευθερία θα πρέπει να υπάρχουν αστυνόμοι παντού “να μας φυλάνε”? Αυτό δεν γίνεται σε Μοναρχικά συστήματα πχ Δικτατορίες? Η αστυνομία είναι όπλο καταστολής και όχι όπλο πρόληψης για τη φτώχεια! Γιατί να μη δώσουν αντί για νέους αστυνόμους και εξοπλισμό χρήματα για να φτιάξουμε το Μέλλον μας? Μάλλον γιατί απλά θέλουν να μας κάνουν να φοβόμαστε και όποιος τολμήσει να πει κάτι διαφορετικό από αυτά που θέλουν, να έχουν πολλούς για καταστολή και όχι λύσεις…
Πόσο ελεύθερος νιώθεις όταν κάποιος λέει πως η διασκέδαση θα πρέπει να τελειώνει συγκεκριμένη ώρα? Δεν μεγαλώσαμε σε χώρα που ποτέ δεν κοιμόνταν και η ζωή και το βράδυ ήταν με πολύ κόσμο που γελούσε και διασκέδαζε? Στην Ελλάδα που μεγάλωσα θυμάμαι πως στη Πατησίων πάντα δούλευαν τα καταστήματα, πρωί και βράδυ, πάντα υπήρχε κόσμος, τί άλλαξε και τώρα τα βράδια είναι έξω μόνο ταρίφες και ελάχιστος κόσμος που προχωράει γρήγορα και φοβισμένα?
Πόσο ελεύθερος νιώθεις όταν βλέπεις πως ο δρόμος που υπάρχουν αστυνομικά τμήματα είναι κλειστός τα βράδια, με σκοπούς “τσιλιαδόρους” για να μη φάνε τίποτα αδέσποτες όσοι είναι μέσα σε αυτά? Πώς άλλαξε ο κόσμος μας? Αν οι ίδιοι δεν μπορούν να προφυλαχθούν από τους γνωστούς-άγνωστους η επόμενη λύση ποιά είναι? Θα κατεβάσουν Στρατό για να φυλάξουν τα τμήματά τους? Θα βάλουν και γεώσακους με MG3? Τα τμήματα δεν είναι για να προφυλάξουν τους κατοίκους της περιοχής? Γιατί προσπαθούν κάποιοι να υψώσουν τοίχος ανάμεσα στους πολίτες και τους ανθρώπους της ΕΛ.ΑΣ? Αυτό που πετυχαίνουν είναι το απλούστατο, να δημιουργούν φόβο στους ανθρώπους της ΕΛ.ΑΣ πως κινδυνεύουν από τους πολίτες και έτσι να συμπεριφερθούν μέσα από το πρίσμα του φόβου σαν να είναι αντίπαλος τους ο Πολίτης! Ποιό όμορφο θα ήταν να μην υπάρχουν αυτοί οι τοίχοι ανάμεσά μας!
Πόσο ελεύθερος νιώθεις όταν ξέρεις, πως ό,τι βλέπεις, διαβάζεις, επικοινωνείς, κάποιος “μεγάλος αδερφός” γνωρίζει πότε, πώς και γιατί τα λες? Οταν γνωρίζει πόση ώρα είσαι στο internet, ποιοί είναι οι φίλοι σου, τί λέτε, ποιά είναι τα χόμπι σας, πόσο γουστάρεις και τί γουστάρεις, θα δεις πως δεν είσαι τόσο ελεύθερος όσο θα ήθελες να πιστεύεις…
Πόσο ελεύθερος νιώθεις όταν ξέρεις πως μπορούν να σε συλλάβουν με διάφορους τρομονόμους, να σε αποκλείσουν κάπου χωρίς πρόσβαση σε δικούς σου ανθρώπους, χωρίς δικηγόρο? Πώς δέχεσαι να υπάρχουν Γιουντάναμο και άλλες τέτοιες φυλακές που εκεί δεν υπάρχουν δικαιώματα για όποιον πιάσουν στα χέρια τους? Ας δείτε τη ταινία “Στο όνομα του Πατρός” που μιλάνε για μία αληθινή ιστορία για την ελευθερία που νομίζουμε πως ζούμε!
Πόσο ελεύθερος νιώθεις, όταν αποφασίζουν για εσένα μέχρι πόσο να δουλεύεις, με τί συνθήκες και τί μισθό αλλά δεν έχεις τρόπο να αντιδράσεις και να πεις τί πιστεύεις εσύ? Αν βγει έστω ένας που να πει πως πληρώνεται ακριβότερα από όσο αξίζει και πρέπει να δουλέψει περισσότερα χρόνια με χαρά εγώ θα πάω πάσο! Μη ξεχνούμε πως μέχρι και ο Χίτλερ είχε σε μεγάλη πινακίδα έξω από στρατόπεδα συγκέντρωσης το ρητό “Η δουλειά απελευθερώνει”… Πόσο πιστεύετε πως έχει αλλάξει η ανθρωπότητα από τότε?
Πόσο ελεύθερος νιώθεις, όταν ακούς πως πεθαίνουν κάθε μέρα άνθρωποι από πολέμους, που στη πράξη είναι μπίζνες για τους λίγους! Αυτοί που τους αποφασίζουν δεν πολεμούν, απολαμβάνουν την ηρεμία τους, τρώνε τις μίζες τους σε ξένα κράτη με τη πρόφαση πως κάνουν εκεί εξωτερική πολιτική και επιστρέφουν σαν ηγέτες όταν αποκατασταθεί η ηρεμία! Πράγματι, στη Μάχη των Θερμοπυλών θεωρείτε πως αν ο Λεωνίδας έστελνε τους 300 αλλά αυτός έμενε στην ασφάλεια της Σπάρτης, τώρα θα θυμόμασταν τον Ηρωισμό των 300? Θα λέγαμε απλά πως πολέμησαν οι 300 τους πολλούς ηρωικά αλλά μέχρι εκεί… Τόσο πολύ μας άλλαξε η Δημοκρατία μας…
Πόσο ελεύθερος νιώθεις, όταν σου περίφραξαν τα αρχαία σου με διάφορες δικαιολογίες, με αποτέλεσμα να μη ξέρεις ούτε πόσα έχεις αλλά και όσα “πληρώνεις” για συντηρήσεις, πώς πάνε οι συντηρήσεις τους? Οταν τα μουσεία κλείνουν στις 14.00 και θα πρέπει να πληρώσεις εισιτήριο για να τα δεις? Είναι δυνατόν να φωτίζουν την Ακρόπολη αλλά να μην επιτρέπουν μια που είναι φωτισμένη να δεις τη δύση ή την ανατολή του Ηλίου ανάμεσα από τις κολώνες της? Αν δεν έχεις χρήματα για εισιτήριο θα τις βλέπεις από μακρυά λες και δεν είσαι εσύ απόγονος και συνέχεια της Ιστορίας του Τόπου σου! Δεν είναι των πατεράδων τους τα αρχαία της Ελλάδας, είναι όλων μας και έχουμε δικαίωμα να τα βλέπουμε ό,τι ώρα μπορούμε και θέλουμε! Ο παππούς μας όταν θέλει να πει ιστορίες από το πόλεμο τις λέει με ωράριο και πληρώνουμε εισιτήριο? Τότε γιατί μας φαίνεται φυσιολογικό αυτό που συμβαίνει?
Πόσο ελεύθερος νιώθεις, όταν κάνεις τους αρραβώνες για το παιδί σου και επειδή είναι αργά και παίζει η μουσική σου ο γείτονας φέρνει την αστυνομία για να κοιμηθεί? Μεγάλωσα σε μία Αθήνα που τα πάρτι κρατούσαν μέχρι το πρωί, που οι γείτονες αποδέχονταν τη χαρά μας, τώρα πια πόσο καιρό έχετε να ακούσετε πως κάποιος γείτονες έκανε πάρτι? Τί άλλαξε από τότε? Γιατί τώρα χαίρεται ο γείτονας να σε ρίξει στην ίδια μιζέρια που ζει αυτός? Γιατί όλοι πια ζούμε στην ίδια μιζέρια που κάποιος έντεχνα μας έριξε? Μου έτυχε να πάω σε ένα πάρτι φίλων που παντρεύονταν και έστειλαν αστυνομία όχι γιατί είχαμε δυνατά μουσική αλλά γιατί καθόμασταν έξω στο μπαλκόνι των παιδιών και ενοχλούνταν κάποιοι! Τόσο μίζεροι γίναμε που λυπόμαστε όταν βλέπουμε τον άλλο να χαίρεται και πρέπει να τον ρίξουμε στα σκατά που ζούμε και εμείς?
Πόσο ελεύθερος νιώθεις, όταν σου απαγορεύουν να κάνεις ελεύθερο κάμπινγκ ενώ σε κάμπινγκ που θα πληρώσεις δεν υπάρχει πρόβλημα? Είναι λογικό να μην επιτρέπουν το ελεύθερο κάμπινγκ για όσους το θέλουν? Υπάρχουν νόμοι που αν βρουν πως ενοχλούν, ή ρυπαίνουν το χώρο να τους βάλουν πρόστιμα αλλά αν κάνουμε όπου θέλουμε κάμπινγκ δεν θα νοικιάζουμε το κάθε στάβλο του κάθε ντόπιου για δωμάτιο, που μέσα σε δύο μήνες θέλουν να βγάλουν χρήματα για να ζήσουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο! Αντίστοιχα αν θέλουν να μη κάνουμε ελεύθερο κάμπινγκ, ας κλείνουν όποιο ντόπιο ανοίγει για δωμάτιο το κάθε στάβλο, που δεν θα δώσει απόδειξη, που δεν θα έχει μέσα στο δωμάτιο ψυγείο, κλιματιστικό, ζεστό νερό, αυτόνομη τουαλέτα και φαρμακείο! Παιδιά δεν είμαστε, καταλαβαίνουμε γιατί απαγορεύεται το ελεύθερο κάμπινγκ…
Πόσο ελεύθερος νιώθεις, όταν τώρα με τη Digia οι μικρές φωνές των μικρών καναλιών θα σβήσουν, (όπως τώρα στο internet να κλείσουν όλα τα blogs) που δεν θα τολμούν να κάνουν διαφορετικά από ότι αρέσει σε κάθε συμμορία του ΕΣΡ που βάζουν στα μεγάλα κανάλια πρόστιμα αλλά δεν πληρώνουν ποτέ με τη βοήθεια του Κράτους? Τώρα με το Digia θα ξέρουν τί βλέπεις όμως, πόση ώρα το παρακολουθούσες, αν πέρασαν τα μηνύματα που ήθελαν κλπ Για όλους αυτούς τους λόγους ακόμα δεν πληρώνει κανένα μεγάλο κανάλι τις συχνότητες που χρησιμοποιεί, γιατί είναι μέρος του Συστήματος, που πρέπει να κάνει τα γλυκά μάτια στο Κράτος και να ελέγχει το Κράτος τί λέμε…
Πόσο ελεύθερος νιώθεις, όταν εσύ πρέπει να ζήσεις με φαγητό τίγκα στα φάρμακα (που ακόμα δεν ξέρω πως λέγονται) ενώ κάποιος πλούσιος θα ζήσει με φαγητά χωρίς φάρμακα (βιολογικά λέγονται αυτά, για να ξεχωρίζουν από τη σαβούρα που τρώμε εμείς οι υπόλοιποι)? Που μάλιστα κοιτώντας αν μπορείς να πάρεις περισσότερη τροφή αλλά χειρότερης ποιότητας και “no name” για να σου φτάσουν να βγάλεις το μήνα σου! Αν αυτό σου φαίνεται ελευθερία να τρως ό,τι και οι κότες και τα γουρούνια που τα έχουν για σφάξιμο πάλι πάσο πάω…
Πόσο ελεύθερος νιώθεις, όταν σου καταστρέφουν τη δημόσια εκπαίδευση με διάφορους τρόπους αλλά σου λένε πως υπάρχουν τα ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήμια σαν λύση? Είναι λύση φυσικά γιατί ξέρουμε πως είναι δύσκολο να σπουδάσει κάποιος που η οικογένειά του δεν έχει τα χρήματα να τον συντηρήσει σαν φοιτητή και πάλι κάποιοι “λελέδες” θα μπορέσουν να γίνουν “γραμματιζούμενοι” αφού η οικονομική κατάσταση του Μπαμπά το επιτρέπει! Για τους υπόλοιπους ας πάνε από το γυμνάσιο στη φάμπρικα, έτσι και αλλιώς εκεί θα πάμε όλοι…
Πόσο ελεύθερος νιώθεις, όταν χρωστάς στο Δημόσιο μπαίνεις φυλακή ή σου παίρνουν ό,τι έχεις και δεν έχεις εσύ και η οικογένειά σου ενώ κάτι Βοσκόπουλοι είναι στο απυρόβλητο? Που αν κάποιος σκοτώσει κάποιον και έχει τα χρήματα θα πάρει το Κούγια και θα βγει λάδι και θα φταίει ο νεκρός που ο θεός έστειλε εκεί τη σφαίρα? Που αν και έχεις φάει τη ζωή σου στα διαβάσματα κάποιος που ήξερε κάποιο πολιτικό ή δημοσιογράφο είναι σε γραφείο και εσύ είσαι όλη μέρα στην αγγαρεία και θα γνωρίσεις όλες τις πινέζες της Ελλάδας για να παραμείνει το βύσμα στη πόλη του?
Κάποτε είχε μιλήσει και ο Πλάτωνας για την ελευθερία που νομίζουμε πως έχουμε, αν μπείτε στο youtube και βάλετε να ψάξετε “τη Σπηλιά του Πλάτωνα” θα δείτε τί έλεγε κάποιος 2.500 χρόνια πριν, πριν τον σκοτώσουν, την εποχή που δημιουργούνταν και η Ελευθερία… Κάτι θα ήξερε για να τα πει όλα αυτά, θεωρείται ακόμα “μεγάλο μυαλό” και κανένας δεν τον προσπέρασε…
Οπως τα έλεγα με ένα φίλο, μου είπε κάτι σοφό: “Ο άνθρωπος πάντα έτσι ήταν, πάντα κάποιοι κέρδιζαν τα πάντα, πάντα κάποιοι πέθαιναν στη δουλειά και τίποτα δεν αλλάζει, έτσι είναι η φύση του ανθρώπου”! Τότε όταν μου το είπε, τα πήρα στο κρανίο, δεν ήθελα να το παραδεχτώ! Κι όμως έτσι είναι, ο άνθρωπος πάντα καταπατούσε τα δικαιώματα του άλλου όταν μπορούσε, πάντα έκλεβε το ψωμί του άλλου όταν είχε την ευκαιρία! Αυτό λοιπόν που εγώ θα ήθελα πολύ να κάνω, έστω στο μικρόκοσμό μου, είναι αν μπορώ να μη κλέψω, να μη κοροϊδέψω τον διπλανό μου για να του φάω το κόκκαλο που του πέταξαν, άλλωστε δεν είμαι και ο πιο έξυπνος άνθρωπος του κόσμου, όλο και κάποιος άλλος εξυπνότερος θα φάει το δικό μου και το κομμάτι που έκλεψα! Θα προσπαθήσω να βλέπω το κόσμο με τα μάτια ενός παιδιού με κίνδυνο να με κοροϊδέψουν, αλλά θα ονειρεύομαι κι όλας το κόσμο αγγελικά πλασμένο που ο ένας θα βοηθά τον άλλο για να πάμε όλοι μαζί μπροστά!
Σίγουρα μας θέλουν χωρισμένους σε ομάδες, αυτοί που δουλεύουν με αυτούς που δεν βρίσκουν δουλειά, αυτοί που είναι ΠΑΣΟΚ και αυτοί που είναι ΝΔ, αυτοί που ψηφίζουν με αυτούς που δεν ψηφίζουν κλπ Το θέμα είναι πως στη πράξη δεν έχουμε πολλά να χάσουμε, δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε, το πολύ-πολύ να ενωθούμε και να κερδίσουμε μερικές τζούρες ελευθερίας, που είμαι σίγουρος πως ακόμα κανένας μας δεν έχει γευτεί…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου