Ανοιχτές πληγές αφήνει το… στρες
Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε διάφορά όργανα αλλά και λειτουργίες του σώματος. Τώρα επιστήμονες ανακάλυψαν πως το στρες καθυστερεί και το κλείσιμο πληγών από τραύματα..
Στο πλαίσιο επιστημονική έρευνας, βρετανοί ψυχίατροι προξένησαν μικρά τραύματα σε υγιείς εθελοντές, που βρίσκονταν υπό διαφορετικές συνθήκες στρες και ψυχολογικής πίεσης.
Τα τραύματα των λιγότερο αγχωμένων ατόμων έκλεισαν στο μισό χρόνο, σε σχέση με όσους είχαν πολύ στρες.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Γουάινμαν από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King's College του Λονδίνου, παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο του Τσέλτενχαμ.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μεταβολές στο επίπεδο της κορτιζόλης, δηλαδή της ορμόνης του στρες, αντανακλούσαν στην ταχύτητα που θεραπεύεται μία πληγή.
Όσο περισσότερη η κορτιζόλη, τόσο πιο αργό το κλείσιμο του τραύματος.
Ο Γουάινμαν έχει καταδείξει σε προηγούμενη έρευνα του ότι η αποκατάσταση ενός τραύματος μπορεί να επιταχυνθεί σημαντικά μέσω ψυχολογικής βοήθειας που καταπραΰνει το συναισθηματικό στρες.
Ο βρετανός ψυχίατρος εξέφρασε την ελπίδα ότι τα συμπεράσματα των ερευνών του θα αξιοποιηθούν, ώστε οι γιατροί να συμπεριλάβουν και ψυχολογικού τύπου παρεμβάσεις σε ασθενείς που αναρρώνουν από μια χειρουργική επέμβαση ή που έχουν κάποιο άλλο τραύμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου