VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Έλληνας Επενδυτής Προβλέπει την Οικονομική Κατάρευση της Κίνας



Αυτό που κάνει το άρθρο ακόμα πιο ενδιαφέρον, είναι ότι ο ήρωας του άρθρου, είναι Έλληνας (δεύτερη γενιά Ελληνοαμερικάνος).

Το παρακάτω, είναι πολύ σημαντικό και δεν θα επιρρεάσει μόνο την Κίνα, αλλά όλους μας. Τί λέτε; 2012; Μαζί με την συντέλεια του κόσμου;

Ο Τζέιμς Σ. Χάνος (James S. Chanos) έχτισε μία από τις μεγαλύτερες περιουσίες στην Wall Street προβλέποντας την κατάρρευση της Enron και άλλων «πετυχημένων» εταιριών οι ιστορίες των οποίων ήταν υπερβολικά καλές για να...



είναι αληθινές.



Τώρα ο κ. Χάνος, ένας πλούσιος επενδυτής σε hedge fund , εργάζεται για να διαλύσει το μύθο του μεγαλύτερου ομίλου εταιριών στον κόσμο: Κίνα Inc. (China Inc.).



Δεδομένου ότι ο περισσότερος κόσμος στοιχηματίζει στην Κίνα ότι θα συμβάλει στην έξοδο από της παγκόσμιας οικονομική ύφεση, ο κ. Χάνος προειδοποιεί ότι η υπερτονωμένη οικονομία της Κίνας κατευθύνεται για μια συντριβή, αντί για μία συνεχή άνθηση όπως προβλέπουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι. Ο διογκούμενος τομέας της ακίνητης περιουσίας, υποστηριζόμενος από μια πλημμύρα κερδοσκοπικών κεφαλαίων, μοιάζει με “Ντουμπάι 1000 φορές – ή και χειρότερα,” μας λέει. Υποψιάζεται ακόμη ότι το Πεκίνο «μαγείρευει» τα βιβλία τους, και, μεταξύ άλλων, ψεύδεται για τους «τρελλούς» ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 8%.



Οι «φυσαλίδες εντοπίζονται καλύτερα από υπερβολές στην πίστωση, όχι υπερβολές στην αξία», είπε σε μια πρόσφατη εμφάνιση στο CNBC. «Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη υπέρβαση πιστώσεων από ότι στην Κίνα.» Προετοιμάζει μια ομιλία που θα δώσει αυτό το μήνα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να δώσει στον ακροατήριο να καταλάβει το σκεπτικό του.



Ως ο πλέον επιφανής short-seller της Αμερικής – στοιχηματίζει πολλά χρήματα ότι οι στρατηγικές των επιχειρήσεων θα αποτύχουν – η αφήγηση του κ. Χάνου βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την επικρατούσα γνώμη για την Κίνα. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και κυβερνήσεις πιστεύουν και προσδοκούν ότι η Κινεζική δυναμική ανάπτυξη θα συνεχιστεί και φέτος, υποστηριζόμενη από ό,τι απομένει από τα 586 δισεκατομμύρια δολάρια πρόγραμμα βοηθείας της κυβέρνησης, που ξεκίνησε το περασμένο έτος, ως στόχο να άρει τις εξαγωγές και την κατανάλωση των Κινέζων καταναλωτών.



Ωστόσο, το να στοιχηματίζει έναντι της Κίνας δεν θα είναι εύκολο. Επειδή οι ξένοι έχουν περιορισμούς στο να επενδύουν σε μετοχές στο εσωτερικό της Κίνας, ο κ. Χάνος δήλωσε ότι ψάχνει για άλλους τρόπους για να επενδύσει, συμπεριλαμβανομένης και εστιάζοντας τις επενδύσεις του στις βιομηχανίες και εταιρίες κατασκευών – συνδεόμενων με υποδομές που πωλούν τσιμέντο, άνθρακα, χάλυβα και σιδηρομεταλλεύματα.



Ο κ. Χάνος, 51 ετών, του οποίου το hedge fund, Kynikos Associates, με έδρα τη Νέα Υόρκη, έχει 6 δισεκατομμύρια δολάρια υπό την διαχείριση του, δεν είναι ο μόνος σκεπτικιστής σχετικά με την Κίνα. Αλλά είναι σίγουρα ο πιο επιφανής, σημαντικός και ακουστός.



Παρόλο που στο ενεργητικό του για την πρόγνωση έχει – εκτός από την πρόβλεψη για την διάλυση της Enron, εντόπισε, επίσης, τα επικείμενα προβλήματα της Tyco International, την αλυσίδα εστιατορίων Boston Market και, πιο πρόσφατα, τα προβλήματα των κατασκευστών σπιτιών και μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο – οι επικριτές του λένε ότι ξέρει από λίγα μέχρι τίποτα σχετικά με την Κίνα ή την οικονομία της και ότι οι αρνητικές του κλήσεις θα πρέπει να αγνοηθούν.



«Το βρίσκω ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι που δεν θα μπορούσαν καν να γράψουν την λέξη Κίνα πριν από 10 χρόνια τώρα είναι ειδικοί στην Κίνα», δήλωσε ο Τζιμ Ρότζερς, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής του Quantum Fund με τον George Soros και τώρα ζει στη Σιγκαπούρη. «Η Κίνα δεν είναι μια φούσκα.»



Συνάδελφοι του κ. Χάνου, αναγνωρίζουν ότι ο κ. Χάνος άρχισε να μελετά την οικονομία της Κίνας σοβαρά μόνο το περασμένο καλοκαίρι και έστειλε emails ζητώντας βοήθεια και γνώμες εμπειρογνωμόνων.



Αλλά πηγαίνει μαζί με τους απαισιόδοξους, οι οποίοι έχουν αυξανόμενες αποδείξεις ότι το οικονομικό βοηθητικό πακέτο κινήτρων της Κίνας και οι επιθετικές μορφές τραπεζικού δανεισμού δημιουργούν τεχνητή ζήτηση, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός κύματος μη επιτυχών δανείων.



Κ. Χάνος αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη, επικαλούμενος την έρευνά του σχετικά με την Κίνα. Αλλά έχει ήδη αρχίσει να εξαπλώνει την άποψη ότι η Κινέζικο θαύμα τυφλωνει τους επενδυτές και δεν βλέπουν τον κίνδυνο ότι η χώρα παράγει υπερβολικά πολύ.
«Οι Κινέζοι», προειδοποίησε σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο με το Politico.com, «κινδυνεύουν να παράγουν τεράστιες ποσότητες αγαθών και προϊόντων που δεν θα είναι σε θέση να πουλήσουν.»

Τον Δεκέμβριο, εμφανίστηκε στο CNBC να συζητήσει πώς είχε ήδη αρχίσει τη λήψη αρνητικών θέσεων, ελπίζοντας να επωφεληθεί από την κατάρρευση της Κίνας.

Τους τελευταίους μήνες, ένας αυξανόμενος αριθμός αναλυτών, καθώς και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη της Κίνας, έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι φυσαλίδες θα μπορούσαν να προκύψουν στην Κίνα.
                                                                                                                                                                 Το τεράστιο πρόγραμμα τόνωσης της χώρας και ο τραπεζικός δανεισμός ρεκόρ, εκτιμάται ότι έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο έτος από το 2008, ρίχνοντας δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία, αναζωπυρόνοντας της ανάπτυξη.

Αλλά πολλοί αναλυτές λένε τώρα ότι τα χρήματα, μαζί με τεράστιες εισροές ξένων «κερδοσκοπικών κεφαλαίων,” έχουν επενδυθεί σε μετοχές και στην αγορά ακινήτων.

Ως αποτέλεσμα, λένε, έχει την ραγδαία αύξηση των τιμών και η επανάληψη της οικοδομικής έκρηξης που ήταν σε εξέλιξη στις αρχές του 2008 – η οποία, ο κ. Χάνος και άλλοι αποκαλούν, σπάταλη και υπερβολική.

«Θα έχουμε μια κατάρευση», δήλωσε ο Gordon G. Chang, του οποίου το βιβλίο, «Η Επερχόμενη Κατάρρευση της Κίνας» (Random House), προειδοποίησε το 2001 για μια τέτοια συντριβή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου