VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Η Γιοάνι Σάντσες είναι από τους διασημότερους bloggers στον κόσμο.Είναι πτυχιούχος φιλολογίας και ζει στην Αβάνα (Κούβα).Συνδυάζει το πάθος της για την πληροφορική με την δουλειά της που δεν ειναι άλλη από τη συγγραφή του blog της.


Η Κουβανή μπλόγκερ Γιοάνι Σάντσες είναι μόλις 34 ετών και σύμφωνα με τους “Times” ανήκει στις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία για τη δράση της, όπως το «Ορτέγκα υ Γκασέτ» από την Εφημερίδα Ελ Παϊς, αλλά και με το “Maria Moors Cabot” το πιο παλιό βραβείο δημοσιογραφίας στον κόσμο. Σε καμμία από τις δύο τελετές απονομής -ούτε σε άλλες!-, δεν κατάφερε να παραστεί, αφού οι κουβανικές αρχές αρνήθηκαν να της δώσουν βίζα!

Είναι γνωστό ότι η Κούβα είναι η χώρα με τον χειρότερο βαθμό στην ελευθερία έκφρασης στο Ίντερνετ. Η «δουλειά» της Γιοάνι δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού για να γράψει τα κείμενά της στο blog της “GeneracionY” προσποιείται την τουρίστρια στα Ίντερνετ Καφέ της Αβάνας. Η Γιοάνι Σάντσες ενοχλεί πολύ το καθεστώς. Λίγο πριν εκφωνήσει τον πρώτο του λόγο ο Ραούλ Κάστρο ως πρόεδρος της Κούβας, η Σάντσες έγραφε «η Κούβα δεν χρειάζεται για πρόεδρο έναν στρατιώτη, ούτε έναν χαρισματικό ηγέτη, ούτε έναν σπουδαίο ρήτορα, αλλά μια πραγματίστρια νοικοκυρά, που θα ταχθεί υπέρ της ελευθερίας του λόγου και των ελεύθερων εκλογών.»

Αυτό όμως που η ίδια φοβόταν, συνέβη τελικά στις 6 Νοεμβρίου 2009.

Την Παρασκευή το βράδυ στην Αβάνα, η Γιοάνι Σάντσες απήχθη και ξυλοκοπήθηκε, ενώ κατευθυνόταν προς το σημείο εκκίνησης μιας διαδήλωσης κατά της βίας. Την επόμενη κιόλας μέρα η «αντεπαναστάτρια» δήλωσε: «Απάντησαν στα λόγια με τη βία. Είναι το μόνο πράγμα που ξέρουν να κάνουν. Δεν ξέρω πώς θα το εξηγήσω στον γιο μου, αλλά δεν θα σταματήσω να γράφω.»

Το blog της ονομάζεται “GeneracionY” (=Γενιά Υ) και θα το βρείτε στο http://www.desdecuba.com/generaciony/.Ομάδα από εθελοντές έλληνες έχει αναλάβει τη μετάφραση του blog στα ελληνικά(http://desdecuba.com/generaciony_gr/).
Διαβάστε περισσότερα: http://johnpatrablog.blogspot.com/2009/11/bloggers.html#ixzz0cgTeHZjC

Under Creative Commons License: Attribution

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου