VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Λογισμικό Παραβίασης δικτύων GSM



Η τεχνολογία GSM που χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία των κινητών τηλεφώνων του κόσμου εξετάστηκε στο συνέδριο «Black Hat», όμως αυτά που έχουν να πουν οι ερευνητές δεν είναι πολύ ευχάριστα.

Στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του ανοιχτού κώδικα του λογισμικού GSM κυκλοφόρησε το...


λογισμικό που αποκρυπτογραφεί τον αλγόριθμο Α5 / 1 που χρησιμοποιείται από ορισμένα δίκτυα GSM. Ονομάζεται Kraken και χρησιμοποιεί νέα, πιο αποτελεσματική αποκρυπτογράφηση που επιτρέπει την παραβίαση κρυπτογραφημένων A5 / 1 πολύ πιο γρήγορα από ότι πριν.

Το λογισμικό αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για την υποκλοπή τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω των δικτύων GSM. Δεδομένου ότι τα δίκτυα GSM αποτελούν τη βάση για τα δίκτυα 3G, οι κακόβουλοι θα μπορούσαν να εισβάλουν και στα κινητά νέας τεχνολογίας.

Βέβαια το Kraken δεν αρκεί για να γίνει η υποκλοπή, χρειάζονται επίσης και πρόσθετα «σύνεργα», όπως ραδιοφωνικός εξοπλισμός για πρόσβαση σε δίκτυα GSM, όμως είναι εύκολο να βρεθούν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει χρησιμοποιώντας ένα φθηνό κινητό τηλέφωνο και μια τροποποιημένη έκδοση του λογισμικού ανοικτού κώδικα που ονομάζεται OsmocomBB. Ένας άλλος τρόπος είναι επίσης και η χρήση πιο δαπανηρής συσκευής Universal Software Radio Peripheral (USRP), σε συνδυασμό με ένα άλλο πρόγραμμα, που ονομάζεται Airprobe.


Πολλά κινητά τηλέφωνα δεν χρησιμοποιούν αλγόριθμο Α5 / 1, αλλά έναν πιο ασφαλή τον A5 / 3, όμως είναι πολλοί και εκείνοι που δεν χρησιμοποιούν ούτε καν κρυπτογράφηση.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί κατά το ήμισυ με τη χρήση νέων τεχνολογιών κινητής τηλεφωνίας όπως 3G και LTE (Long Term Evolution). Ωστόσο, ακόμη και τα 3G τηλέφωνα μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο, διότι γίνεται χρήση του GSM όταν ένα 3G δίκτυο δεν είναι διαθέσιμο. Βέβαια αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέξετε το κινητό σας να λειτουργεί μόνο με 3G, αλλά τότε θα έχετε πολύ περιορισμένη κάλυψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου