VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

                  Φακοί επαφής που θεραπεύουν και προειδοποιούν



Μια νέα γενιά φακών επαφής υπόσχεται όχι μόνον καλύτερη όραση, αλλά και γίνεται εργαλείο υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις, από ημικρανίες μέχρι διαβήτη!
Οι κόκκινοι φακοί επαφής προσφέρουν ανακούφιση από τις ημικρανίες αφού φιλτράρουν τις ακτίνες φωτός που υπερδιεγείρουν τους υποδοχείς του αμφιβληστροειδούς και προκαλούν πονοκεφάλους. Το επόμενο βήμα στους φακούς επαφής είναι να μπορούν να ελέγχουν συνεχώς τα σάκχαρο των διαβητικών. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του δυτικού Οντάριο στον Καναδά δημιούργησαν φακούς που αντιδρούν χημικά στη γλυκόζη που υπάρχει στα δάκρυα. Ετσι, «ενημερώνουν» τους ασθενείς αν τα επίπεδα ξεπεράσουν το φυσιολογικό, αλλάζοντας χρώμα.

Ο καθηγητής Τζον Στέιν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εκτιμά ότι ένας στους τρεις δυσλεξικούς θα μπορούσε να βοηθηθεί χρησιμοποιώντας φακούς με φίλτρα χρώματος. Πολλοί διευκολύνονται στην ανάγνωση όταν το κείμενο εμφανίζεται σε χρωματιστό φόντο. Επίσης, πολλοί δυσλεξικοί έχουν ελαφριά αχρωματοψία, οπότε οι χρωματιστοί φακοί θα

μπορούσαν να τους βοηθήσουν και σε αυτό το πρόβλημα.

Εξάλλου, ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ χρησιμοποίησε βλαστοκύτταρα σε φακούς για τη θεραπεία της νόσου του κερατοειδούς. Συγκεκριμένα, αφαίρεσε μικρά δείγματα βλαστοκυττάρων από τα μάτια τριών ασθενών και τα καλλιέργησε σε φακούς επαφής. Οι φακοί με την επικάλυψη βλαστοκυττάρων τοποθετήθηκαν στη συνέχεια στα μάτια τους για τρεις εβδομάδες. Αυτό το διάστημα, τα βλαστοκύτταρα επούλωσαν τον τραυματισμένο κερατοειδή.

Φακοί επαφής που απελευθερώνουν φάρμακα -όπως βιταμίνη Ε- απευθείας στο μάτι μπορεί σύντομα να χρησιμοποιηθούν και στη θεραπεία κοινών οφθαλμολογικών παθήσεων, όπως η ξηροφθαλμία, το γλαύκωμα και ο καταρράκτης. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλόριντα δημιούργησαν φακούς που μπορούν να «χορηγούν» φάρμακα ακόμη και για ολόκληρες εβδομάδες, στο ακριβές σημείο που τα έχει ανάγκη το μάτι.

Τέλος, το γεγονός ότι το μάτι απαρτίζεται από ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων προσφέρει τα μέσα για τη μέτρηση μιας σειράς από «βιοδείκτες», δηλαδή, δείκτες που εντοπίζονται στο αίμα και δίνουν εικόνα για την υγεία μας. Ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον προσπαθεί να δημιουργήσει φακούς επαφής που θα τροφοδοτούνται από την ηλιακή ενέργεια και θα έχουν ενσωματωμένους μικροσκοπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Εκεί θα γίνεται καταγραφή των βιοδεικτών και τα δεδομένα θα μεταφέρονται μέσω ραδιοπομπών στον υπολογιστή των γιατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου