VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

                  ΔΝΤ:3 στους 4 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν κάτω από...



Αυστηρότατες ποινές στους φοροφυγάδες, εξονυχιστικούς ελέγχους στους ελεύθερους επαγγελματίες και ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης είναι τα βασικά φορολογικά μέτρα, που ζητούν οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το υπουργείο οικονομικών.

Τα συγκεκριμένα στελέχη διαπίστωσαν αδυναμία του φορολογικού συστήματος να εξασφαλίσει ένα αποδεκτό επίπεδο συμμόρφωσης. Για το σκοπό αυτό, το υπόμνημα που παρέδωσαν στο οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει ένα πακέτο συγκεκριμένων διαπιστώσεων των στρεβλώσεων και προβλημάτων, αλλά και μέτρων για να αντιμετωπιστούν. Συγκεκριμένα, διαπιστώνονται :

- Υψηλή φοροδιαφυγή και διαφθορά.

- Διαρθρωτικές αδυναμίες στη διαχείριση της φορολογικής συμμόρφωσης, γεγονός που ...


... επιτείνει τα χρόνια προβλήματα και πρέπει άμεσα να οδηγήσει στο να ανακτηθεί ο έλεγχος του συστήματος από τη διοίκηση.


Υπό αυτές τις συνθήκες, η ομάδα των οικονομολόγων προτείνει:


- Αλλαγές και αναμόρφωση όλου του κορμού της διοίκησης στα φορολογικά,

- Ενημέρωση του κοινού για τη στρατηγική, η οποία θα εφαρμοσθεί για να καταπολεμηθεί η μόνιμη φοροδιαφυγή και να ενισχυθεί η συμμόρφωση των φορολογουμένων,

- Η δημιουργία ομάδας δράσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στο Υπουργείο Οικονομικών, που θα διοικείται και θα υποστηρίζεται σε υψηλό επίπεδο,

- Η δημιουργία μιας επιτελικής ομάδας με τη συμμετοχή των συναρμόδιων Γενικών Γραμματέων.
Στο κείμενο, εντοπίζονται οι βασικές π(λ)ηγές της φοροδιαφυγής και ταυτόχρονα προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα. Αναλυτικότερα:


- 3 στους 4 ελεύθερους επαγγελματίες (όπως γιατροί, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικηγόροι) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο, (εννοούν το αφορολόγητο που ίσχυε μέχρι και τα περυσινά εισοδήματα, δηλαδή 12.000 ΕΥΡΩ). Προτείνεται πρόγραμμα σαρωτικών ελέγχων, που να συνοδεύεται από αυστηρές ποινές και διώξεις για τις βαριές μορφές παραβάσεων (σημ: μεγάλο ζητούμενο είναι και η επιβολή και εφαρμογή των όποιων ποινών).

- 3 στους 10 οφειλέτες Φόρου Προστιθέμενης Αξίας δεν έχουν υποβάλει δήλωση. Προτείνεται πρόγραμμα για την ενίσχυση της συμμόρφωσης αυτών μέσα από τη δήλωση και την πληρωμή φόρων.

- Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο φτάνουν τα 30 δις ΕΥΡΩ. Προτείνεται να ενισχυθούν οι μηχανισμοί είσπραξης αυτών των χρημάτων, με στόχο τους μεγαλύτερους οφειλέτες.


- Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους φορολογούμενους με τα μεγαλύτερα εισοδήματα, μέσω προγράμματος, που θα διασφαλίζει την είσπραξη εσόδων από αυτούς.
- Πολιτικές αποφασίζονται, αλλά δεν υλοποιούνται. Προτείνεται η κατάρτιση αυστηρού προγράμματος για την εφαρμογή των νέων κυβερνητικών πρωτοβουλιών στη φορολογία με λεπτομερή σχέδια εφαρμογής, αποτελεσματική παρακολούθηση της προόδου, και επανεξέταση των αποτελεσμάτων για τη διασφάλιση των πολιτικών στόχων.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του φορολογικού και ελεγκτικού μηχανισμού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει:


- Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων για σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Φορολογίας και Τελωνείων.

- Ανάπτυξη και διατήρηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης κινδύνου φορολογικής συμμόρφωσης, με τη δημιουργία:

Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων, και

Συμβουλίου Συμμόρφωσης υπό το Υπουργείο Οικονομικών.

- Ουσιαστική βελτίωση της διαχείρισης των ελέγχων με βάση κριτήρια κινδύνου.

Νεκτάριος Νώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου