VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

         Τι σημαίνει με απλά λόγια “επαναδιαπραγμάτευση του χρέους”

Το βασικό (τρέχον) πρόβλημα της χώρας είναι ότι εμφανίζει σημαντικές λήξεις ομολόγων στις 19 Μαΐου (8-9 δις), που πρέπει να αποπληρωθούν και παράλληλα πρέπει να δανεισθεί για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτείνουν να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Με διάφορους τρόπους, οι συνηθέστεροι των οποίων είναι:

(1) Αναδιάρθρωση του χρέους , με απλή επιμήκυνση του χρόνου της λήξης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει έμμεση στάση πληρωμών.
Λήγει ένα ομόλογο 3ετούς διάρκειας, να αντικατασταθεί με ομόλογο 5ετούς διάρκειας. Αυτό είναι το τεχνικό default (χρεοκοπία), ωστόσο έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα και ένα μεγάλο μειονέκτημα.
Το πλεονέκτημα είναι ότι αποφορτίζεις την χώρα από τις μεγάλες λήξεις την τρέχουσα περίοδο.
Το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι πρόκειται για τεχνικό default, με όλες τις συνέπειες.

(2) Αναδιάρθρωση του χρέους, με επιμήκυνση εξόφλησης αυτού και ταυτόχρονα με ευνοϊκότερο επιτόκιο. Αυτό βέβαια μπορεί να υλοποιηθεί ύστερα από ενδελεχή μελέτη βιωσιμότητας, προκειμένου οι έχοντες ομόλογα επενδυτές να σώσουν τα λεφτά τους. Η αναδιάρθρωση του χρέους θα συνοδευθεί από σκληρότερα διαρθρωτικά μέτρα και αποτελεσματικότερους μηχανισμούς ελέγχου τήρησης αυτών.
Την τεχνογνωσία αυτή έχει το ΔΝΤ. Παράδειγμα: Ομόλογο λήξης 2012, με κουπόνι 6%, να επαναδιαπραγματευθεί έτσι ώστε να παραταθεί για λήξη π.χ το 2017 και με κουπόνι πλέον 4% !!!

(3) Αναδιάρθρωση του χρέους, με τη βίαιη μέθοδο του “Haircut”.
Δηλαδή ψαλίδισμα του χρέους κατά ένα ποσοστό, π.χ 20%, που σημαίνει ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών περιορίζονται κατά το συγκεκριμένο ποσοστό!!!

(4) Αναδιάρθρωση του χρέους, με συνδυασμούς των ως άνω μεθόδων.
Δίνω ένα παράδειγμα: Ομόλογο των Σεϋχελλών που έληγε το 2012 με κουπόνι 9% "επαναδιαπραγματεύτηκε" να λήξει το 2022 με 5.25% και 50% haircut (δηλαδή, εάν κάποιος είχε δανείσει 100,000 στις Σεϋχέλλες, θα πάρει το ήμισυ των χρημάτων του το 2022 και με περίπου μισό επιτόκιο). Εναλλακτικά, θα μπορούσε να πάρει όλα του τα χρήματα το 2042 (πάλι με μισό επιτόκιο). Δηλαδή... ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι…..
Το ενδεχόμενο όχι μόνο της βοήθειας στην Ελλάδα μέσω του μηχανισμού στήριξης, αλλά και ότι η χώρα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της βλέπουν ολοένα και περισσότεροι ξένοι οίκοι. Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φωνές των αναλυτών που κάνουν λόγο για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να εξυπηρετηθεί.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των ελληνικών ομολόγων αρχίζουν πλέον να ενσωματώνουν τον κίνδυνο της ήπιας επαναδιαπραγμάτευσης χρέους μέσω μετάθεσης πληρωμής δόσεων.
Επαναδιαπραγμάτευση λοιπόν του χρέους (με οποιαδήποτε μορφή), δεν είναι τίποτε άλλο από χρεοκοπία (παύση πληρωμών), κάτω από το βλέμμα διαφορετικών οπτικών γωνιών.
Η άποψη των αγορών πλέον είναι κάτι παραπάνω από σαφής: Προσφύγετε τώρα στο ΔΝΤ! Το επιχείρημα είναι σαφέστατο: Τα spreads έφτασαν στις 580 !!! μονάδες βάσης, (ναι καλά διαβάσατε, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος) στα υψηλά 12ετίας, το ίδιο και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDs). Αρνητικά στην αγορά ομολόγων επιδρά και η εκ νέου αναθεώρηση του ελλείμματος στο 13,6% για το 2009 (επιτέλους ας καταλήξει κάπου!!!). Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι αδύνατος ο ελληνικός δανεισμός από τις αγορές, οι οποίες δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα ως δανειζόμενο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Ελλάδα δανείζεται με πολύ χειρότερους όρους από το Ιράκ, τη Λετονία, την Ισλανδία και το Ντουμπάι…
Έντονα κυκλοφορεί η φημολογία στη Wall Street, ότι η Ελλάδα έχει αναθέσει σε ειδικούς την κατάρτιση σχεδίου αναδιάρθρωσης χρέους, μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.
Η Ελληνική πολιτική ηγεσία(τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες) ευθύνονται για το αδιέξοδο της χώρας και έχουν τεράστιες πολιτικές και ηθικές ευθύνες απέναντι στην κοινωνία.
Οι πολιτικές ηγεσίες δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, αποδείχθηκαν τραγικά αδύναμες έως και ανίκανες..
Πότε άλλοτε χώρα έχει συρθεί στον εξευτελισμό τόσο πολύ όσο η Ελλάδα.
Πόσο περήφανη μπορεί να είναι πλέον αυτή η χώρα εδώ που την οδήγησαν;
Ο Έλληνας είναι υπερήφανος με αξίες, ιδανικά και πατριωτισμό, που ποδοπατήθηκαν και ισοπεδώθηκαν βίαια, στο βωμό της εξυπηρέτησης του κοντόφθαλμου κομματικού συμφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου