VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

                        Τα φυτά προσαρμόζονται στις κλιματολογικές αλλαγές ανθίζοντας νωρίτερα



Νέα μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του York στη Μ. Βρετανία υπό την επίβλεψη τoy Alastair Fitter επισημαίνει πως τα φυτά έχουν αρχίσει και προσαρμόζονται στις κλιματολογικές αλλαγές ανθίζοντας νωρίτερα.


Οι Βρετανοί ερευνητές παρατηρούσαν επί 47 χρόνια τις αλλαγές στη θερμοκρασία και την περίοδο άνθισης των λουλουδιών και διαπίστωσαν πως 385 είδη φυτών έχουν προσαρμοστεί τόσο στις κλιματικές αλλαγές ώστε ανθίζουν κατά μέσο όρο 15 ημέρες νωρίτερα την άνοιξη ενώ η θερμοκρασία του πρώτου τριμήνου του έτους έχει αυξηθεί από το 1960 κατά 1.8 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο.

55 ημέρες νωρίτερα!


O Alastair Fitter συνεργάστηκε στην έρευνα αυτή με τον πατέρα του RSR Fitter από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ο οποίος μελετά τις ημερομηνίες άνθισης των φυτών εδώ και 47 χρόνια στην Αγγλία.


Οι δύο επιστήμονες επισημαίνουν πως η μεγαλύτερη μετατόπιση ημερομηνίας αφορά ένα λουλούδι το οποίο ανθίζει σήμερα 55 ημέρες νωρίτερα απ´ ότι άνθιζε τη δεκαετία του 1950

Ο Alastair Fitter επισημαίνει πως αυτό είναι απλά το ξεκίνημα μιας τεράστιας οικολογικής αλλαγής δεδομένου ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις η θερμοκρασία θα ανέβει κατά μέσο όρο 4 �5 βαθμούς Κελσίου και συμμερίζεται τη θεωρία που υποστηρίζει πως τα λουλούδια θα αποτελέσουν τον πρώτο δείκτη της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ποιό θα είναι το επόμενο βήμα της φάσης προσαρμογής των φυτών στις κλιματικές αλλαγές; Μα φυσικά η μετακόμιση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου