VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

                         Yπάρχουν κίνδυνοι στην υγεία από την ασύρματη τεχνολογία;



Aπό την ερευνητική ομάδα «Bιοφυσικής Aκτινοβολιών» του καθηγητή Λουκά X. Μαργαρίτη Λουκάς X. Mαργαρίτης, Aδαμαντία Φ. Φραγκοπούλου Tμήμα Bιολογίας, Τομέας Βιολογίας Kυττάρου και Βιοφυσικής.ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ. Η συνολική μέγιστη ισχύς της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από ένα κινητό αναφέρεται στο εγχειρίδιο χρήσης με την ονομασία S.A.R (specific absorption rate = ειδικός ρυθμός απορρόφησης) και μετράται σε βατ ανά κιλό μάζας ιστού (W/Kg). Για την Ευρώπη ακολουθείται η τιμή 2 και για τις Η.Π.Α. η τιμή 1.6. Oι μέγιστες αυτές τιμές που επιτρέπεται να έχει ένα κινητό, στην ουσία δεν αποτελούν ...


... «εγγυημένο όριο ασφαλείας». Έτσι η επιλογή κινητού με χαμηλή τιμή S.A.R δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Έγκυρες μελέτες ενοχοποιούν τη χρήση του κινητού για όγκους στον εγκέφαλο μετά από 10 χρόνια χρήσης στην ίδια πλευρά της κεφαλής, αϋπνίες και κόπωση εάν χρησιμοποιηθεί πριν τον ύπνο, έλλειψη συγκέντρωσης και δυσκολία λήψης αποφάσεων άμεσα κατά τη διάρκεια της χρήσης, εκνευρισμό, διαταραχές συμπεριφοράς παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες που χρησιμοποιούσαν κινητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνέχισαν και μετά τον τοκετό.


ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ. Τα σύγχρονα ψηφιακά ασύρματα τηλέφωνα DECT [Digital Enhanced (European) Cordless Telephones] εκπέμπουν συνεχώς από τη βάση τους, ανεξάρτητα εάν υπάρχει κλήση ή όχι, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην περιοχή συχνοτήτων της κινητής τηλεφωνίας αλλά με διαφορετικό πρωτόκολλο. Η ακτινοβολία αυτή είναι πολύ διεισδυτική και μπορεί να περάσει ακόμα και τους τοίχους των διαμερισμάτων.


ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ. Πρόκειται για ασύρματη σύνδεση συσκευών μεταξύ τους, σε συχνότητα 2,4 GHz, εμβέλειας περίπου 40 μέτρων σε εσωτερικούς χώρους. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις αλλά και σε πόλεις, όμως πρόσφατα η επιστημονική ερευνητική κοινότητα έχει επισημάνει τους κινδύνους από την ακτινοβολία αυτή.


ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΒΡΕΦΩΝ. Αποτελούνται από δύο μέρη, έναν πομπό και ένα δέκτη. O πομπός εκπέμπει τους ήχους που δημιουργούνται από το βρέφος (κλάμα, κ.λπ.), τους οποίους και συλλαμβάνει ο δέκτης ώστε να ακούσει κάποιο άτομο που βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο ή ακόμα και σε άλλο διαμέρισμα. O πομπός εκπέμπει ακτινοβολία, ελαφρώς μικρότερη σε ένταση από ένα ασύρματο τηλέφωνο, αλλά θεωρείται δυνητικά επικίνδυνη και θα πρέπει η συσκευή να τοποθετείται τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από το βρέφος ή το μικρό παιδί.


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ (με καθοδικό σωλήνα). Εξ' αιτίας των ηλεκτρονικών/ηλεκτρικών κυκλωμάτων που περιέχει, παράγει μαγνητικό πεδίο. Oι τιμές του πεδίου αυτού σε μιλιγκάους (mG) είναι περίπου 100 κοντά στη συσκευή και μειώνεται δραστικά σε απόσταση 2 μέτρων που θεωρείται και ως απόσταση ασφαλείας ιδιαίτερα για μικρά παιδιά που συνηθίζουν να κάθονται πολύ κοντά στην τηλεόραση.

ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ. Η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος προκαλεί τη δημιουργία ηλεκτρομαγνητικού πεδίου του οποίου η μαγνητική συνιστώσα ενέχει κινδύνους για την υγεία. Αν και η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τις μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP, International Committee for Non Ionizing Radiation Protection) έχει προτείνει την τιμή 1.000 mG (μιλιγκάους) ως το «όριο αποδεκτής έκθεσης», εν τούτοις πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν καταδείξει ότι το πραγματικό «όριο ασφαλείας» δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 4 mG ειδικά σε περιπτώσεις παρατεταμένης έκθεσης μικρών παιδιών, αφού η χρόνια ακτινοβόληση σε επίπεδα πάνω από 4 mG έχει συσχετιστεί με παιδική λευχαιμία.



                                                ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒOΥΛΕΣ

Για ασφαλή χρήση των κινητών τηλεφώνων:

1. Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει ακτινοβολία ανάλογα με τη δυσκολία επικοινωνίας με τον πλησιέστερο σταθμό βάσης. Ισχυρό σήμα σημαίνει μικρή εκπομπή ακτινοβολίας.

2. Το κινητό τηλέφωνο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στο αυτί παρά μόνο για επείγουσες περιπτώσεις ή για πολύ λίγο χρονικό διάστημα, αφού η ακτινοβολία εισέρχεται στον εγκέφαλο.


3. Χρησιμοποιείτε πάντοτε blue tooth με καλώδιο, αλλά παράλληλα θα πρέπει το κινητό να ευρίσκεται μακριά από το σώμα (ανάλογα και με το σήμα, όπως προαναφέρθηκε) ή μέσα σε ειδική «θήκη προστασίας».

4. Στο αυτοκίνητο ενδείκνυται η χρήση blue tooth με καλώδιο παράλληλα με τη χρήση «θήκης προστασίας» στερεωμένης στο παρμπρίζ, ώστε η ακτινοβολία να εξέρχεται από το τζάμι προς τα έξω..

5. Επειδή το κινητό εκπέμπει σήμα αναγνώρισης σε τακτά χρονικά διαστήματα καλό θα είναι να μην το αφήνουμε κοντά μας σε κατάσταση αναμονής και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Για τα ασύρματα τηλέφωνα συνιστώνται τα παρακάτω για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που έχουν παρατηρηθεί, όπως είναι οι πονοκέφαλοι και οι διαταραχές του ύπνου, αλλά και μακροπρόθεσμα δημιουργία όγκων στον εγκέφαλο:

1. Τοποθέτηση της βάσης του ασύρματου τηλεφώνου στη μακρύτερη δυνατή απόσταση από χώρους που συνήθως περνούν αρκετές ώρες οι ενήλικες, αλλά και ιδιαίτερα τα παιδιά.

2. Δε θα πρέπει η βάση του ασύρματου τηλεφώνου να τοποθετείται σε μία κάποια θέση, όταν ακριβώς πίσω από τον τοίχο βρίσκεται κρεβάτι ή ακόμα χειρότερα, κούνια μωρού.

3. Δεν τοποθετούμε τη βάση του ασύρματου τηλεφώνου στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι. Αντί αυτού φροντίζουμε να υπάρχει ένα σταθερό τηλέφωνο. Εάν αυτό είναι τελείως αδύνατον, τότε μπορούμε να έχουμε το ακουστικό του ασύρματου τηλεφώνου στο κομοδίνο σε κατάσταση αναμονής (δεν εκπέμπει ακτινοβολία).
4. Μικρά παιδιά και έγκυες πρέπει να αποφεύγουν να μιλούν με ασύρματο τηλέφωνο.

5. Εάν είναι δυνατό, βγάζουμε εκτός λειτουργίας τη βάση του ασύρματου τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Για τις συσκευές παρακολούθησης βρεφών αλλά και για τα ασύρματα δίκτυα θα πρέπει να τοποθετούνται τουλάχιστον 4 μέτρα από θέσεις ανθρώπινης δραστηριότητας και ιδιαίτερα από μικρά παιδιά.
Για τις οικιακές συσκευές προτείνονται τα εξής μέτρα «συνετής αποφυγής» της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας:

1. Ηλεκτρική κουζίνα. Η λειτουργία των εστιών (μάτια) θέρμανσης και παρασκευής φαγητού και του ηλεκτρικού φούρνου δημιουργούν αρκετά ισχυρό πεδίο περίπου 100 mG, που όμως μειώνεται δραστικά σε απόσταση 30 εκατοστών. Πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή μικρών παιδιών και εγκύων κοντά στην ηλεκτρική κουζίνα όταν αυτή λειτουργεί.

2. Απορροφητήρας. Το μοτέρ της συσκευής αυτής παράγει ισχυρό μαγνητικό πεδίο, αλλά είναι σε τέτοιο ύψος που συνήθως δεν επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό.

3. O στεγνωτήρας μαλλιών (σεσουάρ) θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε απόσταση από το κεφάλι και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών.


4. Φούρνος Μικροκυμάτων. Η συσκευή αυτή εκτός από την παραγωγή μαγνητικού πεδίου από την κατανάλωση ρεύματος, δημιουργεί και ραδιοκύματα παρόμοια με των κινητών τηλεφώνων. Το μαγνητικό πεδίο που εξέρχεται από τη συσκευή, αλλά και τα ραδιοκύματα μειώνονται πολύ σημαντικά σε απόσταση 50 εκατοστών. Πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή μικρών παιδιών και εγκύων κοντά.

Προτείνεται, να τοποθετείται η συσκευή στο εσωτερικό του επάνω ντουλαπιού της κουζίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου