VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

                  Γιατί τη νύχτα δεν πίνουμε πολύ νερό;


Οι ανάγκες του οργανισμού για νερό είναι αρκετά διαφορετικές την ημέρα και τη νύχτα. Γιατί, όμως, όταν κοιμόμαστε δεν αφυδατωνόμαστε, μολονότι δεν καταναλώνουμε υγρά ή τροφές πλούσιες σε νερό;Σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει η έρευνα δύο Καναδών νευροφυσιολόγων στο Πανεπιστήμιο Μαγκίλ, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Neuroscience». 

Ο Charles Bourque, κορυφαίος ερευνητής στο Κέντρο Ερευνας για τις Νευροεπιστήμες του οικείου Πανεπιστημίου, και ο Eric Trudel, μεταδιδακτορικός ερευνητής, κατάφεραν να περιγράψουν ποιες βιολογικές στρατηγικές υιοθετεί ο οργανισμός, προκειμένου να διατηρεί θετικό το ισοζύγιο ύδατος τόσο κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης όσο και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η κατακράτηση υγρών στο σώμα ρυθμίζεται από την αντιδιουρητική ορμόνη βαζοπρεσίνη (ADH). 

Η ορμόνη αυτή εκκρίνεται από νευρικά κύτταρα που βρίσκονται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Αυτά με τη σειρά τους ενεργοποιούνται από μια άλλη ομάδα νευρικών κυττάρων που, λόγω της ικανότητάς τους να ανιχνεύουν τη συγκέντρωση νερού στο αίμα, ονομάζονται «ωσμοϋποδοχείς».

Σε συνθήκες αφυδάτωσης, η ηλεκτρική δραστηριότητα αυτών των κυττάρων αυξάνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου