VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

                           Κακάο, Σοκολάτα και ...Υγεία


Είναι δικαιολογημένος ο έρωτας μας ως προς αυτή την τροφή;
Η ιστορία της σοκολάταςΤο κακάο και η σοκολάτα προέρχονται από το κακαόδεντρο, το οποίο αρχικά εμφανίστηκε στη Νότια Αμερική. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το κακάο 1400 χρόνια πριν. Η πρώτη ονομασία του κακάο ως Theobroma δόθηκε από τον Σουηδό βοτανολόγο Linnaeus και ουσιαστικά σημαίνει η τροφή των θεών. Στη συνέχεια ονομάστηκε κακάο kawkaw από τη φυλή των Μάγια και η τροφή αυτή είχε υψηλή αξία και καταναλωνόταν από ευγενείς, καθότι είχε υψηλό κόστος.
Το κακάο ήρθε στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ισπανία τον 16ο αιώνα, όπου μετονομάστηκε σοκολάτα λόγω της πρόσμιξής του με ζάχαρη και της κατανάλωσής του ως ρόφημα.
Η πρώτη στερεά μορφή της σοκολάτας παρασκευάστηκε στην Μεγάλη Βρετανία και ειδικότερα στην Αγγλία τον 19ο αιώνα.

Τα θρεπτικά συστατικά της σοκολάτας και η επίδραση της στην υγεία.
Όπως βλέπουμε στον πίνακα η σοκολάτα αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και λίπος. Πέρα από τα βασικά αυτά θρεπτικά συστατικά, το κακάο και η σοκολάτα μας παρέχουν πληθώρα μεταλλικών στοιχείων, όπως κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό, ανάλογα με την προέλευση του κακάο και την επεξεργασία του.

Πίνακας: Τα κύρια θρεπτικά συστατικά της σοκολάτας.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
ΑΝΑ 100 γρ.
ΛΙΠΟΣ
ΑΝΑ 100 γρ.
ΠΡΩΤΕΪΝΗ
ΑΝΑ 100 γρ.
Μαύρη Σοκολάτα
63.5 γρ.
28 γρ.
5 γρ.
Σοκολάτα γάλακτος
56.9 γρ.
30.7 γρ.
7.7 γρ.
Λευκή Σοκολάτα
58.9 γρ.
30.9 γρ.
8 γρ.
Επίσης, άλλο ένα συστατικό της σοκολάτας είναι η καφεϊνη, η οποία περιέχεται στη σοκολάτα σε μικρότερο βαθμό, συγκριτικά με τον καφέ. Αν αναλογιστούμε πως 40 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος μας παρέχουν 10mg καφεϊνης, αναλογικά με 1 κούπα στιγμιαίου καφέ που μας προσδίδει 60 mg καφεϊνης.
Τέλος, άλλο ένα βασικό συστατικό της σοκολάτας είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδοτικές ουσίες που βρίσκονται επίσης στο τσάι και στο κόκκινο κρασί, και μας προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την εμφάνιση καρκίνου.

Πρόσφατες έρευνες σε υγιή άτομα έχουν παρουσιάσει ότι η μέτρια κατανάλωση μαύρης σοκολάτας προστατεύει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Επίσης μειώνει την πίεση και βοηθά τη δράση της ινσουλίνης, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα λόγω των φλαβονοειδών ουσιών του κακάο.

Τελικά η σοκολάτα μας παχαίνει;
Και όμως, δεν είναι η ίδια η σοκολάτα που μας παχαίνει, αλλά η συνολική πρόσληψη θερμίδων και ειδικότερα λίπους στη διατροφή μας, όπως και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και άσκησης, που μας οδηγεί στην παχυσαρκία.
Μια ισορροπημένη διατροφή, όπου τίποτα δεν είναι απαγορευμένο, αλλά όλα τα τρόφιμα καταναλώνονται ισορροπημένα, μαζί με καθημερινή δραστηριότητα μας βοηθά να ελέγχουμε το βάρος μας. Όσον αφορά τη σωματική και ψυχική μας υγεία, η μέτρια κατανάλωση κακάο και σοκολάτας μας αποτρέπει από την υπερκατανάλωση λόγω περιορισμού, βοηθώντας μας να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου. Ας απολαύσουμε λοιπόν χωρίς τύψεις αυτό, το αγαπημένο σε όλους μας, τρόφιμο μέσα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, αξιοποιώντας τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου