Μεταλλαγμένα: τι προτείνει η Κομισιόν
Η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να βάλει ένα τέλος σε ένα θέμα που διχάζει την Ευρώπη, πρότεινε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, να κρίνει κατά πόσο θα επιτρέπεται η καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών στο έδαφος του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ο αρμόδιος επίτροπος για την Υγεία Τζον Ντάλι, εξήγησε ότι η άδεια για καλλιέργεια δεν πρέπει να δίνεται μόνο εφόσον έχουν ληφθεί υπόψη θέματα υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και εφόσον έχουν ληφθεί υπόψη «τοπικές ιδιαιτερότητες».
Το θέμα περνά τώρα στους ειδικούς κρατών μελών, οι οποίοι θα πρέπει να σχηματίσουν ειδική πλειοψηφία.
Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δε γίνει, το θέμα περνά στο Συμβούλιο Υπουργών.
Αν ούτε εκεί σχηματιστεί ειδική πλειοψηφία, τότε η πρόταση επανέρχεται στην Κομισιόν, η οποία πλέον μπορεί να αποφασίσει μόνη της.
Από την πλευρά της η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι η εν λόγω πρόταση είναι καλή αλλά κρύβει μια μεγάλη παγίδα:
Με αυτή την πρόταση απλοποιείται και επιταχύνεται η διαδικασία έγκρισης των μεταλλαγμένων καλλιεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα κράτη μέλη που θέλησαν να απαγορεύσουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων σε εθνικό επίπεδο, πολύ απλά το έχουν ήδη κάνει με εθνικές απαγορεύσεις, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα.
• Η πρόταση δεν ασχολείται καθόλου με την επιμόλυνση η οποία προκαλείται από κράτη μέλη που αποφασίζουν να καλλιεργήσουν μεταλλαγμένα και είναι αναπόφευκτη.
• Η πρόταση δεν αντιμετωπίζει το κατεξοχήν πρόβλημα της καλλιέργειας μεταλλαγμένων, την εκτίμηση δηλαδή των κινδύνων που ενέχει η καλλιέργειά τους. Η εκτίμηση αυτή θα έπρεπε να έχει προηγηθεί προτού δοθεί οποιαδήποτε έγκριση για καλλιέργεια ή δικαίωμα επιλογής αν θα καλλιεργηθούν τα μεταλλαγμένα ή όχι.
Η πρόταση της Επιτροπής είναι μια επικίνδυνη κίνηση που θα οδηγήσει σε περισσότερες καλλιέργειες μεταλλαγμένων στην Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου