VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

                                           Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία

Το χρήμα μπορεί να βελτιώνει την ικανοποίηση που νιώθουμε με τη ζωή μας, αλλά σίγουρα δεν εξασφαλίζει ότι θα την απολαμβάνουμε κιόλας, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι που πραγματοποίησαν μια μεγάλη, παγκόσμια μελέτη.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από την πρώτη παγκόσμια μελέτη GallypWorldPoll, η οποία συμπεριέλαβε στοιχεία από περισσότερους από 136.000 εθελοντές από 132 χώρες. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την ζωή τους την περίοδο 2005-2006 – και μεταξύ άλλων βαθμολόγησαν την ζωή τους σε μια κλίμακα από το 0 (χείριστη) έως το 10 (τέλεια).
Επιπλέον, τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ερωτήματα για τα θετικά και τα αρνητικά τους συναισθήματα την προηγούμενη μέρα, το αν νιώθουν ότι ο περίγυρός τους τούς σέβεται, το αν έχουν φίλους και συγγενείς στους οποίους μπορούν να βασίζονται σε περίπτωση ανάγκης, καθώς και στο πόσο ελεύθεροι αισθάνονται στην επιλογή των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, την εκμάθηση νέων πραγμάτων ή τέλος πάντων στο να κάνουν πράγματα που τους αρέσουν.
Όπως έχουν δείξει και προγενέστερες μελέτες, η ανάλυση όλων των στοιχείων έδειξε πως η ικανοποίηση από τη ζωή αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με το εισόδημα – τόσο το ατομικό όσο και της χώρας. Ωστόσο, δεν ήταν το εισόδημα ο καθοριστικός παράγοντας για να νιώθουν οι εθελοντές ικανοποιημένοι από τη ζωή τους: το να νιώθουν ότι οι άλλοι τους σέβονται, το να έχουν αυτονομία το να έχουν στήριξη από τους φίλους και τους συγγενείς, και το να έχουν μια δουλειά που τους «γέμιζε» ήταν πολύ πιο σημαντικά.
«Πολλοί αναρωτιούνται εάν το χρήμα φέρνει την ευτυχία», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Έντ Ντίνερ, ομότιμος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι και ερευνητής του Οργανισμού Gallup που διοργάνωσε τη μελέτη.
«Η απάντηση εξαρτάται από το πώς ορίζει τελικά ο καθένας μας την ευτυχία, διότι εάν κοιτάξουμε την ικανοποίηση από τη ζωή βλέπουμε ότι ανάμεσα στην ευτυχία και στο χρήμα υπάρχει ένας τεράστιος κόσμος, που τελικά κάνει τη διαφορά».
Επί τη ουσία, «η μελέτη δείχνει πως ναι μεν το χρήμα μπορεί να μας κάνει πιο ικανοποιημένους από την ζωή μας, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να βοηθήσει στο πόσο θα απολαμβάνουμε την ζωή μας – άρα στο πόσο ευτυχισμένοι θα είμαστε».
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Προσωπικότητας & Κοινωνικής Ψυχολογίας» (JPSP).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου