VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

                                Λίγη ζάχαρη στον καφέ «διώχνει» το στρες στη δουλειά


Νιώθετε στρες στη δουλειά; Μην φοβάστε: βάλτε δυο κουταλιές ζάχαρη στον καφέ σας και θα αισθανθείτε το άγχος να φεύγει, λένε αυστραλοί ερευνητές.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι τα ροφήματα με ζάχαρη μειώνουν την επιθετικότητα και την αντιδραστικότητα, καθώς η ζάχαρη τροφοδοτεί γρήγορα τον εγκέφαλο με την ενέργεια που χρειάζεται για να διατηρεί τις παρορμητικές συμπεριφορές υπό έλεγχο. Και με αυτόν τον τρόπο αποτρέπει τις «εκρήξεις», που συχνά-πυκνά συμβαίνουν όταν νιώθει κανείς τα νεύρα του τεντωμένα.
«Όταν είναι πιθανό να βρεθεί ο εργαζόμενος απέναντι σε μια δύσκολη κατάσταση – λ.χ. σε μια συνάντηση με τον προϊστάμενό του – καλό είναι να πίνει πρώτα ένα ρόφημα με ζάχαρη, διότι έτσι αυξάνει την ικανότητά του να διαχειριστεί σωστά τις “επιθέσεις” του απέναντί του», λένε οι ερευνητές.
Αντίστοιχα, ένα ρόφημα με ζάχαρη λίγο πριν μπούμε στο σπίτι από τη δουλειά, μπορεί να μας βοηθήσει να αφήσουμε το εργασιακό στρες έξω από την πόρτα, προσθέτουν.


Στη μελέτη τους, επιστήμονες από τις Σχολές Ψυχολογίας των πανεπιστημίων της Νέας Νότιας Ουαλλίας και του Κουήνσλαντ, με επικεφαλής τον δρα Τόμας Ντένσον, έδωσαν σε ομάδα φοιτητών και φοιτητριών να πιουν λεμονάδα. Άλλες από τις λεμονάδες περιείχαν ζάχαρη και άλλες τεχνητά γλυκαντικά.
Στη συνέχεια, οι φοιτητές πραγματοποίησαν μια σειρά από στρεσογόνες εργασίες, με αποκορύφωμα την προετοιμασία μιας ομιλίας. Αφού ολοκλήρωσαν την ομιλία τους, οι ερευνητές άρχισαν να τους προκαλούν λέγοντάς τους ότι η ομιλία τους ήταν βαρετή και απογοητευτική.
Όσοι φοιτητές και φοιτήτριες είχαν πιει τη λεμονάδα με την ζάχαρη, αντέδρασαν λιγότερο και πιο ψύχραιμα στις προκλήσεις, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Πειραματικής Κοινωνικής Ψυχολογίας» (JESP).
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο εγκέφαλος χρειάζεται τη ζάχαρη (και όλα τα σάκχαρα) για να λαμβάνει την ενέργεια που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία του – και η ζάχαρη, επειδή είναι επεξεργασμένη, τον τροφοδοτεί άμεσα με ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου