VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Η κυβέρνηση Μπερίσα κλείνει το λύκειο στους Βουλιαράτες;


Το χωριό Βουλιαράτες
-απόφαση με συγκεριμένους στόχους κατά της παιδείας και της υπόστασης της ΕΕΜ
-στους Βουλιαράτες όπου βρίσκεται το Στρατιωτικό Νεκροταφείο-σύμβολο για τους Έλληνες Βόρειοηπειρώτες
- στους Βουλιαράτες όπου ο Αρχιεπίσκοπος  εδώ και πολλά χρόνια έχει ανεγείρει οικοτροφείο θηλέων
-Πανωδεροπολίτες, Βουλιαρατινοί, όλοι οι φορείς οφείλουν να αντιδράσουν άμεσα και οργανωμένα 
Με πολλαπλούς στόχους  και σκοπιμότητες  η κυβέρνηση Μπερίσα, καθώς φαίνεται,  προσανατολίζεται στο κλείσιμο του μεσαίου σχολείου στο χωριό Βουλιαράτες της Πάνω Δερόπολης.
Η απόφαση, η οποία δεν έχει σταλεί ακόμα στη διεύθυνση του σχολείου,  σύμφωνα με πληροφορίες  έχει βγεί εδώ και δυο εβδομάδες και η Διεύθυνση Παιδείας Αργυροκάστρου την κρατεί ως επτασφράγιστο μυστικό, ώστε τον επόμενο Σεπτέμβριο να θεωρηθεί ως τετελεσμένο γεγονός και να αποφύγει τις αντιδράσεις που θα κορυφωθούν με την έλευση όλων των Πανωδεροπολιτών  στα χωριά τους αυτό το καλοκαίρι.
Η απόφαση αυτή, έχοντας ως πρόφαση το γεγονός πως δεν συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών ( αυθαίρετα και χωρίς να στηρίζεται σε κανένα νόμο ή διάταξη το αλβανικό υπουργείο Παιδείας τον ορίζει  ως εκατό μαθητές), διατάζει τη συγχώνευση του σχολείου Βουλιαρατιού σε αυτό της Δερβιτσάνης. Μάλιστα η απόφαση αυτή λήφθηκε πριν ακόμα το υπουργείο  παραλάβει τις στατιστικές από τα δυο σχολεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Διεύθυνση Παιδείας  Αργυροκάστρου ζήτησε από τις διευθύνσεις των σχολείων Βουλιαρατιού και Δερβιτσάνης τις σχετικές στατιστικές αναφορικά με τον αριθμό των μαθητών. Προς ενημερώση των αναγνωστών μας  αναφέρουμε πως ο αριθμός μαθητών του λυκείου Βουλιαρατιού ανέρχεται σχεδόν  τα 17-18 παιδιά για κάθε τάξη, ενώ του λυκείου της Δερβιτσάνης κατά δυο φορές μικρότερος.
Από όσο είμαστε εις θέσιν να γνωρίζουμε, όλοι οι φορείς της ΕΕΜειονότητας, ξεκινώντας από την Ομόνοια, το ΚΕΑΔ και τους συλλόγους διαδασκάλων, καιρό τώρα έχουν προτείνει και προσανατολιστεί  ως προς το νομό Αργυροκάστρου, να δημιουργηθούν δυο σχολικά κέντρα. Ένα στη Δερβιτσάνη, ως το σημαντικότερο κέντρο της Κάτω Δρόπολης, και ένα στο Βουλιαράτες. Άλλωστε η ίδρυση σχολικού κέντρου στους  Βουλιαράτες επιβάλλεται  και για άλλους λόγους.
Το χωριό Βουλιαράτες ως γνωστόν, έχει παίξει σημαντικό ρόλο ανα τους αιώνες, σε θέματα εκπαίδευσης αλλά και αφύπνισης, διατήρησης και προώθησης των εθνικών και θρησκευτικών ιδεωδών του  εδώ ελληνισμού. Και στα νεώτερα χρόνια το χωριό αυτό ήταν σημείο αναφοράς  παιδείας και πολιτισμού. Στο χωριό αυτό ο Αρχιεπισκοπος Αναστάσιος άλλωστε, έχει κτίσει οικοτροφείο θηλέων, όπου διαμένουν και εκπαιδεύονται αρκετά κορίτσια από την ευρύτερη περιοχή.
Ακόμα δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως οι Βουλιαράτες, με το νεκροταφείο όπου αναπαύονται οι ήρωες πεσόντες του 1940, αποτελούν γαι τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό το σημείο εκείνο όπου  αποτίει φόρο τιμής  και μνημονεύει όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και έπεσαν γι αυτά τα χώματα.
Έχουμε κάθε λόγο, Πανωδεροπολίτες και μη, να αντιδράσουμε  όσο δεν είναι αργά σε τέτοιες αποφάσεις  που δεν κλείνουν απλά ένα σχολείο, παρά επιδιώκουν να πλήξουν  και να απονευρώσουν όλη την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Δεροπολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου