VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

                                               Ο γάμος κάνει καλό αλλά παχαίνει




Για πολλούς η εργένικη ζωή είναι συνώνυμο της ελευθερίας, δεκάδες επιστημονικές έρευνες όμως υποστηρίζουν ότι ένας άνθρωπος χωρίς γάμο στο ενεργητικό του έχει περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει πρόωρα σε σχέση με έναν παντρεμένο. Επαναλαμβανόμενες μελέτες δεκαετιών συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο γάμος κάνει καλό στην υγεία. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιοπαθειών και άλλων ασθενειών.



Η πιο πρόσφατη από αυτές, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λος Αντζελες, ήλθε να προσθέσει ένα ακόμη βαρίδι στη ζυγαριά, από την πλευρά του γάμου. Δυσαρεστώντας τους απανταχού singles, οι Αμερικανοί ερευνητές συμπέραναν ότι οι ορκισμένοι εργένηδες ζουν λιγότερο από τους παντρεμένους συνομηλίκους τους. Εξετάζοντας τον εθνικό δείκτη θνησιμότητας μιας περιόδου 8 ετών διαπιστώθηκε ότι οι ανύπανδροι (και περισσότερο οι άνδρες) έχουν 58% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με τους παντρεμένους συνομηλίκους τους. Αντίστοιχα, οι χήροι και οι χήρες έχουν 40% μεγαλύτερες πιθανότητες και οι διαζευγμένοι 27%.



Λίγο καλύτερα είναι τα νέα για τις εργένισσες, οι οποίες τείνουν να αναζητούν τρόπους κάλυψης των ψυχοκοινωνικών τους αναγκών και εκτός γάμου κι αναπτύσσουν γύρω τους έναν ιστό ανθρώπων που μπορεί να τις στηρίξει αν βρεθούν σε ανάγκη. Ο Πάτρικ Μάρκι, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Βιλανόβα της Πενσιλβάνια, συνεργάτης της έρευνας, υπογραμμίζει τη θετική επίδραση του γάμου, κυρίως για την υγεία των ανδρών. «Υποθέτω ότι σημαντικό ρόλο παίζουν οι γυναίκες, οι οποίες ενθαρρύνουν τις καλές συνήθειες των ανδρών και αποθαρρύνουν τις ανθυγιεινές».

Αντιστρόφως ανάλογες με εκείνες της υγείας είναι οι επιπτώσεις του γάμου στην ανδρική σιλουέτα και εμφάνιση. Ερευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έδειξε ότι παρόλο που οι παντρεμένοι άνδρες έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες, τρώνε περισσότερα λαχανικά και πίνουν λιγότερο αλκοόλ, συγκριτικά με τους διαζευγμένους και τους χήρους, δίνουν μικρότερη σημασία στην εμφάνισή τους, ασκούνται λιγότερο, έχουν κατά κανόνα μεγαλύτερο βάρος και αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας.



Παρ’ όλα αυτά, οι βέρες δεν εξασφαλίζουν πάντα ούτε και για πάντα την καλή μας υγεία. Μπορεί οι έρευνες που τονίζουν τα οφέλη του γάμου να είναι πολλές, άλλες τόσες όμως επισημαίνουν ότι η μοναξιά είναι προτιμότερη ενός κακού γάμου.

Ενας προβληματικός γάμος μπορεί να λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ· από ασπίδα για την υγεία μπορεί να μετατραπεί σε πηγή αυξημένου στρες, απειλή για την υγεία της καρδιάς και «εισιτήριο» για την κατάθλιψη, με τις γυναίκες μάλιστα να επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες από τις αρνητικές επιδράσεις του γάμου.

 Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο έδειξε ότι στα ζευγάρια που τσακώνονται πολύ συχνά μεταξύ τους ακόμη και ένα απλό τραύμα είναι πολύ πιο δύσκολο να επουλωθεί, καθώς οι εντάσεις επηρεάζουν τα επίπεδα των πρωτεϊνών του αίματος (κυτοκινών) που απαιτούνται για την επούλωσή τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου