VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

                            Ευερέθιστο Έντερο & Διατροφική Προσαρμογή






Φούσκωμα, αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό, πόνος και κράμπες στην κοιλιά, είτε εντοπισμένα είτε διάχυτα, και διαταραχές των κενώσεων (εμφάνιση διάρροιας ή δυσκοιλιότητας ή εναλλαγή των δύο) είναι τα…

κύρια συμπτώματα του συνδρόμου.



Tα συμπτώματα πρέπει να αξιολογηθούν, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιας άλλης νόσου. Όσον αφορά στην ανάγκη περαιτέρω διαγνωστικών εξετάσεων, πιθανόν να μην είναι απαραίτητες π.χ. για μια κοπέλα σε περίοδο διαγωνισμών που ξαφνικά πρήζεται στην κοιλιά, αλλά οπωσδήποτε αυτές πρέπει να γίνουν αν, π.χ. πρόκειται για ασθενή μεγάλης ηλικίας.



Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από συμπτώματα στο έντερο, που διαρκούν πάνω από τρεις μήνες και περιλαμβάνουν τυμπανισμό, κοιλιακό άλγος ή ευαισθησία με δύο τουλάχιστον από τα εξής χαρακτηριστικά:

-Διαταραχή στην υφή των κοπράνων, για παράδειγμα μπορεί να είναι σφιχτά ή υδαρή

-Διαταραχή στην εμφάνιση ή την συχνότητα των κενώσεων, για παράδειγμα μπορεί να εμφανίζεται δυσκοιλιότητα εναλλασσόμενη με διάρροια

- Το κοιλιακό άλγος ή η δυσανεξία αντιμετωπίζεται με την αφόδευση και μπορεί να συνοδεύεται από μετεωρισμό.

Συνοδά σημεία συχνά είναι δυσπεψία, πόνος στην καρδιά, άγχος ή κατάθλιψη.

Το σύνδρομο αυτό, συχνά είναι αθώο, παρατηρείται σύμφωνα με μελέτες στο 20% του πληθυσμού των ενηλίκων, αρχίζει τις περισσότερες φορές νωρίς, σε ηλικίες 15-20 ετών, επιδεινώνεται με την ψυχική καταπόνηση και το άγχος και μειώνει δραστικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτό.

Οφείλεται σε διαταραχή του γαστρεντερικού σωλήνα, από ανώμαλη κινητικότητα, ή αυξημένη σπλαγχνική ευαισθησία στα εξωτερικά και εσωτερικά ερεθίσματα. Πρέπει να τονιστεί ότι σε κάθε διαταραχή των συνηθειών του εντέρου μπορεί να υποκρύπτεται σοβαρότατη οργανική νόσος, όπως χρονίζουσες λοιμώξεις, καρκίνος του εντέρου, φλεγμονώδεις και άλλες κολίτιδες, αλλεργία, θυρεοειδοπάθεια, νόσος του Addison, παθήσεις του οισοφάγου, πελλάγρα, αμυλοείδωση, παθήσεις του νεφρού, ηπατικά νοσήματα και η απόδοση των συμπτωμάτων σε λειτουργικούς παράγοντες γίνεται μόνο από τον έμπειρο κλινικό ιατρό.



Τι πρέπει να κάνουν όσοι η λεπτομερής ιατρική εξέταση έχει δείξει ότι δεν υποκρύπτεται οργανικό νόσημα:

-Πρέπει να καταλάβετε ότι το σύνδρομο αυτό είναι αθώο και χρειάζεται ηρεμία. Αποφύγετε πρόσωπα και καταστάσεις που σας φορτίζουν αρνητικά και βρείτε δραστηριότητες που δίνουν σκοπό στη ζωή σας. Ενταχτείτε σε προγράμματα άσκησης

-Το σύνδρομο αυτό είναι μια εξατομικευμένη νόσος. Πρέπει να παρατηρήσετε τις τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας και να τις αποφύγετε. Είναι όμως σημαντικό να διακόψετε τον καφέ, τα βαριά τσιγαριστά ή με πολλά μπαχαρικά τρόφιμα και τα τεχνητά γλυκαντικά. Οι περισσότεροι από τους πάσχοντες έχουν πιθανή δυσανεξία στο γάλα και πρέπει να το απομακρύνουν από τη διατροφή τους, μπορούν όμως να κάνουν χρήση παραπροϊόντων του γάλακτος όπως το γιαούρτι. Κάποιοι, όμως, μπορεί να εμφανίζουν δυσανεξία σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ή και σε άλλες τροφές. Διενεργώντας έναν έλεγχο Διατροφικής Προσαρμογής, όπου μπορούν να διερευνηθούν πιθανές μη ανεκτικότητες τροφών, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά

-Είναι σημαντικό να υιοθετηθεί μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και να μην κάνετε υπερκατανάλωση αλκοόλ

-Διακόψτε την κακή συνήθεια του φαγητού αμέσως πριν τον νυχτερινό ύπνο, διότι παρακωλύεται η ομαλή διαδικασία της πέψης

-Σε πολλές περιπτώσεις βοηθούν φυσικά φάρμακα από τον χώρο της Εναλλακτικής Ιατρικής

-Κάθε αλλαγή στον καθιερωμένο τρόπο λειτουργίας του ευερέθιστου εντέρου σας, επιβάλλει εκ νέου ιατρική εξέταση. Για παράδειγμα, ο πυρετός που ξαφνικά συνοδεύει τα συμπτώματά σας, μπορεί να οφείλεται σε επιπρόσθετη λοίμωξη του εντέρου. Ομοίως, η υπερβολική αύξηση του αριθμού των κενώσεών σας με ρυθμό ξένο προς τις συνήθειες του εντέρου σας μπορεί να οφείλεται σε ελκώδη κολίτιδα και να μην είναι απλώς έξαρση του συνδρόμου σας.



H αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι εξατομικευμένη. O καθένας, λοιπόν, πρέπει να εντοπίσει τι τον ενοχλεί και σε τι βαθμό. Kαλό είναι να καταγράψετε για μία εβδομάδα τι τρώτε, με λεπτομέρειες για την ώρα, το είδος της τροφής, τα συμπτώματα και το πότε εμφανίζονται. H καταγραφή αυτή θα δείξει ποια τρόφιμα προκαλούν πάντα πρόβλημα και ποια όταν υπάρχει έξαρση της νόσου.

Συνήθως τα βραστά κολοκύθια, το μαρούλι, τα καλοβρασμένα χόρτα και οι κομπόστες φρούτων γίνονται ανεκτά χωρίς πρόβλημα.

Oρισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα προβιοτικών βοηθούν στην αντιμετώπιση του ευερέθιστου εντέρου. Eνδεχομένως, λοιπόν, να σας βοηθήσει η λήψη ενός προβιοτικού.

H άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι) μπορεί να βοηθήσει θεαματικά. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι πάσχοντες ασκούνται, δεν χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή. Δοκιμάστε, λοιπόν, το έντονο καθημερινό περπάτημα (π.χ. για 20-30΄) ή κάποια άλλη αεροβική άσκηση και είναι πιθανό ότι θα ωφεληθείτε.

Kαλό είναι να πίνετε περί τα 2 λίτρα υγρών την ημέρα (π.χ. νερό, χυμούς, σούπες), σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και σαλατικά), σε φάσεις έντονης δυσκοιλιότητας. Eάν όμως έχετε διάρροια, τότε αποφύγετε τις φυτικές ίνες.

Tα αφεψήματα χαμομηλιού και μέντας ενδεχομένως να απαλύνουν τους σπασμούς του εντέρου και να σας ανακουφίσουν στη φάση της διάρροιας.!

Mια θετική αλλαγή στη ζωή του πάσχοντος (π.χ. μια μετακόμιση, η αλλαγή επαγγέλματος) μπορεί να συμβάλει θεαματικά στη βελτίωση του συνδρόμου, μέχρι και στην εξαφάνισή του!

O κυριότερος ενοχοποιητικός παράγοντας για το ευερέθιστο έντερο -σημαντικότερος και από τη διατροφή ακόμη- είναι το στρες. Προσπαθήστε, λοιπόν, να ελέγξετε το στρες και σε περιόδους έντονης πίεσης προσέξτε ακόμη περισσότερο τη διατροφή σας.

Προτιμήστε τα μικρά και συχνά γεύματα (4-5 μικρογεύματα) κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος κατά τη διάρκεια της ημέρας επιδεινώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου.

Tηρήστε, όσο μπορείτε, τις ώρες των γευμάτων (πρωινό, γεύμα κλπ.). Mε αυτό τον τρόπο, βοηθάτε στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου.

Περιορίστε τα λιπαρά ή τα τηγανητά τρόφιμα, εάν σας προκαλούν φούσκωμα. Eάν σας ενοχλεί το λίπος, τότε πρέπει να περιορίσετε τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα κρέατα, τις λιπαρές σάλτσες, τα γλυκά με σαντιγί και το βούτυρο.

Yπάρχουν ενδείξεις ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ (πάνω από 4 φλιτζάνια την ημέρα) ενοχλεί ορισμένους πάσχοντες. Γι? αυτό, με μέτρο η καφεΐνη, όπου κι αν περιέχεται (αναψυκτικά τύπου κόλα, τσάι, σοκολάτα).



Πολλοι ασθενείς απογοητεύονται όταν βλέπουν ότι τα φάρμακα δεν τους «πιάνουν» και εγκαταλείπουν την αγωγή. Ωστόσο, για την αντιμετώπιση του ευερέθιστου εντέρου, η φαρμακευτική αγωγή δίνεται με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Aυτό σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι να χρειαστεί αλλαγή της αγωγής, γι? αυτό και πρέπει να είστε σε επαφή με το γιατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου