VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

                                      Προσοχή κάτοχοι κινητών τηλεφωνων




Τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος ανυποψίαστων , κάνουν οι «απατηλές» εταιρείες της βιομηχανίας των SMS, με την «βοήθεια» εκείνων της κινητής τηλεφωνίας, αποστέλλοντας εκατοντάδες μηνύματα σε όσους κάνουν το λάθος να απαντούν σε εκείνα, που τους ενημερώνουν για δήθεν κέρδος ή σε πλασματικά ερωτικού περιεχομένου.

Αυτά τα μηνύματα, συνήθως 4 με 5 την εβδομάδα, χρεώνονται ακόμα και πάνω από 2 ευρώ το καθένα, στον ανυποψίαστο πολίτη που έκανε το λάθος να απαντήσει σε αυτά, με την απατηλή εταιρεία να παίρνει το 60% και το 40% εκείνη της κινητής τηλεφωνίας.

Χαρακτηριστικά, αξιωματικοί του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφέρουν πως μία από τις συνολικά 7 τέτοιες εταιρείες «φανερής απάτης», που έχουν έδρα το εξωτερικό, και «αχυράνθρωπους» στη χώρα μας, έχει ετήσιο τζίρο 45.000.000 ευρώ, και συνολικά όλες περίπου 500.000.000 ευρώ.

Τα μηνύματα προέρχονται από πενταψήφιους αριθμούς της μορφής 54ΧΧΧ, με περιεχόμενο, όπως το μακάβριο “Ρολόι του Θανάτου” και κείμενο “Πόσο σου απομένει για να ζήσεις; Για να μάθεις; Επιλέξτε τις επιλογές παραπάνω»,ενώ άλλη διαφήμιζε ότι «ο νικητής στον διαγωνισμό παίρνει ως έπαθλο μια γυναίκα για μία ημέρα”; Μετά από 100 και πλέον μηνύσεις πολιτών της «φανερής απάτης» και 3 μήνες ερευνών, οι αρμόδιοι αστυνομικοί σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος εταιρειών που εμπλέκονται σε αποστολή απατηλών μηνυμάτων, μέσω της κινητής τηλεφωνίας με σκοπό το εμπορικό κέρδος.

Ειδικότερα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με την ΕΕΤΤ και τον Συνήγορο του Καταναλωτή διερεύνησε μεγάλο αριθμό καταγγελιών, οι οποίες ήταν σχετικές με μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις σε λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, εταιρειών παροχής πολυμεσικών υπηρεσιών προστιθέμενης χρέωσης, μέσω λήψης μηνυμάτων SMS που προέρχονται από πενταψήφιους αριθμούς της μορφής 54ΧΧΧ. Στην συνέχεια και αφού υποβλήθηκαν σχετικές εγκλήσεις, από εξαπατηθέντες πολίτες , κατά των συγκεκριμένων εταιρειών, για μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις στα κινητά τους τηλέφωνα, διερευνήθηκαν ψηφιακά όλες οι καταγγελίες.

Σύμφωνα με αυτές, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι καταγγέλλοντες λάμβαναν στα κινητά τους τηλέφωνα μηνύματα SMS με διαφημιστικό ως επί το πλείστον περιεχόμενο, χωρίς να έχουν ποτέ συναινέσει, υπογράψει, εξουσιοδοτήσει ή να έχουν ενημερωθεί για τις χρεώσεις των συγκεκριμένων μηνυμάτων.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε διαβιβάσθηκε στον πρoϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Ιωάννη Σακελάκο. Οι αρμόδιοι αστυνομικοί αναφέρουν ότι όλοι οι κάτοχοι κινητών είναι εν δυνάμει θύματα, και συμβουλεύουν τους πολίτες να μην απαντούν σε μηνύματα που δεν γνωρίζουν τον αριθμό, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απευθυνθούν στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ώστε να μην μπορεί ο καθένας να σου χρεώσει μήνυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου