VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

                                                   Όραση μέσω...γλώσσας!




http://www.itechnews.net/wp-content/uploads/2009/08/BrainPort-Vision-Device-Lets-Blinds-See-with-Tougues.jpgΜικροσκοπική βιντεοκάμερα, η οποία είναι συνδεδεμένη με ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου.

Επιστήμονες εφάρμοσαν μια πρωτοποριακή τεχνολογία σε έναν Βρετανό στρατιώτη που έχασε την όρασή του από χειροβομβίδα στο Ιράκ, χάρη στην οποία μπορεί να "δει" ξανά με τη...γλώσσα του.

Οι κατασκευαστές ονόμασαν τα "τεχνητά μάτια' BrainPort. Πρόκειται για μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα, η οποία είναι συνδεδεμένη με ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου που φοράει ο τυφλός και τα οποία, με τη σειρά τους, συνδέονται με τη γλώσσα του, μεταφέροντας ηλεκτρικούς παλμούς.

Το BrainPort λειτουργεί μετατρέποντας τις εικόνες που καταγράφει η

κάμερα σε ηλεκτρικούς παλμούς, οι οποίοι μεταδίδονται στη γλώσσα του τυφλού. Στη συνέχεια η διαφορετική ένταση των παλμών αυτών ερμηνεύεται από τον άνθρωπο, ο οποίος προηγουμένως έχει διδαχτεί με ποιο τρόπο να συσχετίζει τους παλμούς με τις οπτικές αντιστοιχίες τους.

Προς το παρόν υπάρχει μόνο μια πρωτότυπη συσκευή BrainPort. Οι σχεδιαστές της συσκευής προσδοκούν ότι μπορούν να δεκαπλασιάσουν τη σημερινή δυνατότητα αποστολής σημάτων στη γλώσσα, κάτι που θα επιτρέψει στον τυφλό να σχηματίζει πολύ πιο καθαρές εικόνες. Ωστόσο, επειδή οι χρήστες δεν μπορούν να μιλάνε ή να τρώνε όταν χρησιμοποιούν το BrainPort, οι σχεδιαστές του σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια μικρότερη συσκευή που θα είναι μόνιμα συνδεδεμένη πίσω από τα δόντια ή στο πάνω μέρος του στόματος.

Ο Κρεγκ Λούντμπεργκ από το Λίβερπουλ έχασε την όρασή του το 2007 στη Βασόρα εξαιτίας μιας έκρηξης αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού. Πλέον ο 24χρονος, αντί να εξαρτάται από ένα σκύλο ή ένα μπαστούνι για την υπόλοιπη ζωή του, επελέγη από το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας να είναι ο πρώτος ασθενής στον οποίο θα δοκιμαστεί η πρωτοποριακή αυτή συσκευή, που μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων που έχουν χάσει την όρασή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου