VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΒΟΜΒΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ






Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο... 1973... Εξίμισι χρόνια μετά, ο πρώτος ελεύθερος ραδιοφωνικός σταθμός, εκπέμπει... Εκπέμπει δυνατά κι επικίνδυνα, για το καθεστώς της 21ης Απριλίου, ελεύθερα. Εκφωνητές του, ελεύθεροι αγωνιζόμενοι φοιτητές, των οποίων οι φωνές ταυτίστηκαν με την...

.





...αφύπνιση, τον ξεσηκωμό και την ελευθερία. Στο πέρας των ετών και της εκδημοκράτισης της χώρας, κάποιοι εξ' αυτών το εξαργύρωσαν και κάποιοι άλλοι όχι. Η Δημοκρατία μάλιστα των κρατούντων την εξουσία, για κάποιους επιφύλαξε μια θέση στη Βουλή, ενώ για κάποιους άλλους, που θέλησαν να υπερασπιστούν το κεκτημένο της Ελευθερίας, μια θέση στα δημοκρατικά κελιά της.

"Είμαστε άοπλοι - είμαστε άοπλοι, ελεύθεροι αγωνιζομένοι φοιτητές", φώναζε τότε ο Δημήτρης Παπαχρήστος, δίχως να φαντάζεται, βεβαίως, τους τωρινούς καιρούς και το πολιτικό τους ήθος. Αυτό το πολιτικό ήθος, αυτών των Δημοκρατών, που βροντίζουν, είτε να συλλαμβάνουν είτε να ψεκάζουν με χημικά, τα σύμβολα της έννοιας της Δημοκρατίας.

Την επικίνδυνα ελεύθερη φωνή του Δημήτρη Παπαχρήστου ακούσαμε στο επικίνδυνα ελεύθερο ραδιόφωνο του "e-Rock.gr" και πιο συγκεκριμένα στην εκπομπή "ΔΗΜΗΤΡΑ ON WEB" της Δήμητρας Παπανδρέου, τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 16.00 και δύο ολόκληρες ώρες.

Ερωτηθείς από την κ. Παπανδρέου για τους ελεύθερους αγωνιζόμενους φοιτητές, που δεν εξαργύρωσαν τους αγώνες τους, όπως εξάλλου και ο ίδιος, δήλωσε: "Καταρχήν ήταν συνειδητή επιλογή. Δεν ήταν γιατί μπορούσα ή δεν μπορούσα. Μέχρι και στον Ανδρέα Παπανδρέου είχα αρνηθεί να συμμετάσχω σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα, παρότι κάποιοι φίλοι μου ήταν... Όσο για τις πραγματικές φωνές, που φωνάξανε, που ουρλιάξανε, που τραυματιστήκανε, που πεθάνανε, υπάρχουν και μου δημιουργούν εμένα το χρέος και την ευθύνη, όταν μιλάω, να μιλάω και γι' αυτούς. Διότι το σύστημα το ίδιο τους καταβρόχθισε ή τους έπνιξε ή τους εξαφάνισε...".

Για τους Μαρία Δαμανάκη και Κώστα Λαλιώτη είπε: "Για την Μαρία δεν θέλω να πω τίποτε, αλλά επειδή την ρωτήσανε για εμένα σε μια τελευταία συνέντευξη που έδωσε..., τώρα που έγινε Επίτροπος και η μάνα μου λέει 'Νά ρε, η Δαμανάκη έγινε Επίτροπος. Εσύ, τί έγινες;' και δεν περίμενα να απαντήσει, όταν τη ρωτήσανε 'Ναι, αλλά υπάρχει και ένας Παπαχρήστος που αντιστέκεται και δεν έχει εξαργυρώσει τίποτα', χωρίς βέβαια να πει το όνομά μου, είπε ότι 'Ναι, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι εξαργύρωσης. Να μιλάς σε σχολεία, να γράφεις βιβλία, να γράφεις θεατρικά έργα και να είσαι αναγνωρίσιμος από αυτό που έκανες'. Δηλαδή εκείνη την ώρα με πρόσβαλε με την έννοια και των βιβλίων μου και του τί κάνω κάθε μέρα, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει την πρωτοβάθμια εξαργύρωση. Λοιπόν, δεν μου αρέσουν αυτά τα πράγματα, διότι μπορώ να της θυμίσω το '78, όταν πήγαμε στη Βουλγαρία και ήταν ακόμα στο Κομμουνιστικό Κόμμα, που ήθελε να με κατεβάσει κάτω από το τρένο ως αναρχικό, αριστεριστή... Μακάρι να μπορέσει να τραγουδήσει ένα τραγούδι αιγαιοπελαγίτικο. Τότε θα καταλάβει ότι εκεί στις Βρυξέλλες δεν παίρνονται αποφάσεις, δίδονται αποφάσεις... Και φανταστείτε, ήρθε και με βρήκε για να κατέβω μαζί της ως Αντιδήμαρχος. Τόσο της έκοβε, γι' αυτό και πήρε 12%...". Όσο για τον Κώστα Λαλιώτη... "Δεν είναι τυχαίο που είναι στην άκρη..." κατέληξε.

Τέλος, για το χθεσινό περιστατικό στα Κάτω Πατήσια, που στοίχισε τη ζωή ενός 15χρονου αγοριού, δήλωσε με νόημα: "Οι αιτίες που δημιουργούν και προκαλούν τη βία βρίσκονται στη ταξική κοινωνία, βρίσκονται σε αυτούς που δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αυτή, γιατί δεν μπορούν να επικρατήσουν, όταν υπάρξει Ελευθερία, Ισότητα και Δημοκρατία, έννοιες δηλαδή που σήμερα δεν υπάρχουν. Είναι οι αιτίες που θέλουν πάνω από 50 εκατομμύρια μετανάστες, τους οποίους λένε και λαθραίους άκουσον - άκουσον. Δηλαδή, στα Πατήσια, χθες, το παιδάκι που σκοτώθηκε, που πήγε να μαζέψει σκουπίδια μέσα από τον κάδο, είναι το παιδί που φταίει και άλλοι καθαρίζουν επαναστατικά, με το να βάζουν βόμβες. Κοιτάξτε, για να απαλλαγούμε από αυτή τη βία, τις συνέπειες της βίας, πρέπει να απαλλαγούμε από τις αιτίες που τις προκαλούν και είναι αυτές που διαχωρίζουν τους έχοντες και τους κατέχοντες από τους μη έχοντες...".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου