VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

«Έξυπνο» ύφασμα ελληνικής κατασκευής για τον αμερικανικό στρατό



Ποια σχέση έχει μια εταιρία από τη Θεσσαλονίκη με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας

και πέντε στρατιωτικά νοσοκομεία των ΗΠΑ, που δέχονται τραυματίες από εμπόλεμες ζώνες, ιδίως του Αφγανιστάν και του Ιράκ;

Τι μπορεί να προσφέρει σε ασθενείς μακρόχρονης κατάκλισης ένα έξυπνο ύφασμα... με αισθητήρες οπτικών ινών, που έχει τις «ευλογίες» των Βρυξελλών;

Γιατί στελέχη του περίφημου πανεπιστημίου MIT διατηρούν σχέσεις στενής επικοινωνίας με επιστήμονες, που εδρεύουν στην ανατολική Θεσσαλονίκη;
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα βρίσκονται... στη θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων THERMI. Εκεί δραστηριοποιούνται μια σειρά από καινοτόμες εταιρίες.

Μεταξύ αυτών, η «Biomerosin Laboratories A.E.», που ιδρύθηκε από τη THERMI και τον καθηγητή του πανεπιστημίου Ουϊσκόνσιν, Γεώργιο Παπαϊωάννου.
Η εταιρία βρίσκεται στα τελευταία στάδια για τη διεθνή κατοχύρωση και προστασία της πνευματικής της ιδιοκτησίας, που αποτελείται από χαρτοφυλάκιο τριών ευρεσιτεχνιών: πρόκειται για σύστημα τρισδιάστατης απεικόνισης της κίνησης των κάτω άκρων σε πραγματικό χρόνο, με τη βοήθεια ακτινών Χ.

Η εταιρία εγκατέστησε πειραματικό μοντέλο στο πανεπιστήμιο Ουϊσκόνσιν, ενώ παράλληλα διεξάγει δοκιμές σε συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Στόχος είναι η πιστοποίηση του συστήματος και η αρχική εγκατάσταση στα προαναφερθέντα πέντε στρατιωτικά νοσοκομεία.

Έξυπνο …ύφασμα

Η «Biomerosin» ηγείται επίσης διεθνούς κοινοπραξίας, που ανέλαβε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία «έξυπνου υφάσματος».

Το «προσαρμοστικό» ύφασμα, με αισθητήρες οπτικών ινών, θα επιτρέπει την ανακούφιση ασθενών μακρόχρονης κατάκλισης και την αποφυγή δημιουργίας πληγών στο δέρμα τους.

Στην κοινοπραξία μετέχουν οργανισμοί και εταιρίες από Ευρώπη και Ιαπωνία, το ΑΠΘ και το Εθνικό Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, οι αναπτυσσόμενες χώρες και το ΜΙΤ
Η εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, «Vidavo», που ιδρύθηκε από τη THERMI και τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,

Π. Αγγελίδη, έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη ελληνική εταιρία τηλεματικής στην υγεία. Πρόσφατα δραστηριοποιήθηκε σε μελέτες εφαρμογής πρωτοκόλλων παρακολούθησης της ποιότητας ζωής ευπαθών ομάδων πληθυσμού σε αναπτυσσόμενες χώρες. σε συνεργασία με το ΜΙΤ.

Ηλεκτρονικό «παιχνίδι» λογοθεραπείας

Λογισμικό λογοθεραπείας για παιδιά, αλλά και ενήλικες με προβλήματα άρθρωσης, παράγει η «The Second Method A.E.», που ιδρύθηκε από τη THERMI και ομάδα νέων ερευνητών.

Η εταιρία λανσάρισε πρόσφατα τo πρώτο μιας σειράς έξι προϊόντων λογοθεραπείας, με την ονομασία “PLAY”.

Η δε «Pharmaten Industrial A.E.», που στεγάζεται στη THERMI, είναι η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα, που εξάγει τεχνογνωσία σχεδιασμού/προτυποποίησης γραμμών παραγωγής δραστικών ουσιών φαρμάκων. Διαθέτει από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια δοκιμών/πιστοποίησης στη νοτιοανατολική Ευρώπη, εντός της THERMI.

Στο μεταξύ, εντός τριμήνου αναμένεται να εισάγουν μετοχές στο ΧΑ άλλες δύο εταιρίες,

στις οποίες μετέχει η THERMI, oι «Mobile Technology A.E.» και «Diversa A.E.». Εξάλλου,

τον Φεβρουάριο η THERMI διέθεσε το τελευταίο ποσοστό που κατείχε στη «Hellastat A.E.»,
η οποία «αποφοίτησε» προς διετίας από τη Θερμοκοιτίδα.

Η THERMΙ αποτελεί πρωτοβουλία του Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία δόκτορα Βασίλη Τακά, από κοινού με την «Κούμπας Συμμετοχών Α.Ε.», την «IBG Capital» του ομίλου MARFIN

και την «Proton Bank». Οι βασικοί μέτοχοι, μαζί με το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), έχουν ιδρύσει αμοιβαίο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών, που αναπτύσσει αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, δυναμικότητας περίπου 150 MW.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου