VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

                                      Το Πάσχα και οι κινητές εορτές.




Οι κινητές εορτές της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας βασίζονται στην ημερομηνία εορτασμού του ορθόδοξου Πάσχα το οποίο θεσπίστηκε από την Α΄Οικουμενική Σύνοδο, που συνεκλίθη στη Νίκαια της Βιθυνίας από τον Μέγα Κωνσταντίνο το 325 μ.Χ.

Με βάση τον "όρο της Νικαίας": "Το Πάσχα θα πρέπει να εορτάζεται την Κυριακή μετά τη πρώτη πανσέληνο της άνοιξης, και αν η πανσέληνος συμβεί Κυριακή τότε να εορτάζεται την επόμενη Κυριακή (για να μη συμπέσει με τον εορτασμό του εβραϊκού Πάσχα)".

Όπως άλλωστε αναφέρει στη διδακτορική διατριβή του ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. "...αξιοσημείωτον τυγχάνει το γεγονός ότι η Α' Οικουμενική Σύνοδος, θελήσασα να ορίση την ημέραν εορτασμού του Πάσχα, δεν όρισε

μήνας και ημέρας του Ιουλιανού Ημερολογίου, αλλ έθετο ως σταθεράν βάσιν του υπολογισμού την εαρινήν ισημερίαν, δηλαδή, όρισε τα κατά τον εορτασμόν ουχί ημερομηνιακώς, αλλ αστρονομικώς, και τούτο διότι το κανονικώς ενδιαφέρον δεν είναι η ημερομηνία, αλλ ή ισημερία"

Η Ελληνική Ορθόδοξος Εκκλησία, παρ όλο που έχει αποδεχθεί από το 1924 το νέο Γρηγοριανού ημερολόγιο για τις ακίνητες εορτές, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να χρησιμοποιεί το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο και το σεληνιακό κύκλο του Μέτωνος (5ος αιώνας π.Χ), για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας του Πάσχα και των κινητών εορτών.

Η σημερινή, δηλαδή διαφορά του εορτασμού του Πάσχα από τις δυτικές και τις ανατολικές εκκλησίες βασίζεται αφ ενός μεν στο λάθος των 13 ημερών που έχει το Ιουλιανό ημερολόγιο και αφ ετέρου στον επίσης ελλιπή μετωνικό κύκλο που ανέρχεται σήμερα σε περίπου 5 ημέρες. Έτσι ώστε αν μεταξύ της 21ης Μαρτίου και της 3ης Απριλίου (δηλαδή της 21ης Μαρτίου στο Γρηγοριανό ημερολόγιο και της 21ης Μαρτίου στο Ιουλιανό) τύχει να συμβεί πανσέληνος, οι δυτικές εκκλησίες την αποδέχονται κανονικά ως την πρώτη εαρινή πανσέληνο του "όρου της Νίκαιας"

Η Ορθόδοξος Εκκλησία όμως δεν τη θεωρεί πρώτη εαρινή πανσέληνο, παρ όλο που στην πραγματικότητα είναι, και περιμένει την επόμενη πανσέληνο.

Αν πάλι δεν σημειωθεί πανσέληνος στην περίοδο των 13 αυτών ημερών, τότε συμβαίνουν τα εξής: είτε το Πάσχα των ορθοδόξων συμπίπτει με το Πάσχα των καθολικών, όπως έγινε για παράδειγμα τα έτη 1974 (14 Απριλίου), 1977 (10 Απριλίου), 1980 (6 Απριλίου) κλπ, είτε λόγω του λάθους των 5 ημερών του μετωνικού κύκλου, το ορθόδοξο Πάσχα γιορτάζεται μία εβδομάδα αργότερα από το Πάσχα των Δυτικών.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι δυτικό Πάσχα εορτάζεται μεταξύ 22ας Μαρτίου και 25ης Απριλίου, ενώ το ορθόδοξο Πάσχα εορτάζεται μεταξύ 4ης Απριλίου και 8ης Μαΐου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου