VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

                                        Θαλασσόκρινος ή κρίνος της Άμμου




Ανήκει στην οικογένεια των Αμαρυλλιδών (Amaryllidaceae). Το φυτό αυτό αποτελεί ένα από τα σπανιότερα είδη που υπάρχουν στη Μάνη. Ελάχιστα φυτά του είδους μπορεί να συναντήσει κανείς σήμερα στην παραλία «Ριτσά» της Καρδαμύλης, στην αμμουδερή παραλία των Κιτριών κοντά στη Σάντοβα και πιθανόν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην παραθαλάσσια ζώνη Σκουτάρι – Μαυροβούνι. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το θαλασσόκρινο στη μεγάλη αμμουδερή παραλία του Νέου Οιτύλου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων ο θαλασσόκρινος στόλιζε κάποτε τις λίγες αμμώδεις παραλίες της Μάνης. Πιθανόν όμως η χρησιμοποίηση της άμμου ως οικοδομικό υλικό και η αύξηση του τουρισμού να είχε αρνητικές επιπτώσεις στην επιβίωση του όμορφου αυτού λουλουδιού. Έτσι σήμερα απειλείται να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά. Ο Κρίνος της θάλασσας είναι το μοναδικό φυτό του γένους του που υπάρχει στην Ελλάδα.



28almirokrinos2.jpg (82848 bytes)Κάνει λευκά μεγάλα λουλούδια, με μακρύ σωλήνα και λεπτά τμήματα περιγονίου, ταινιοειδή. Κάνει επίσης μεγάλη και χοανοειδή παραστεφάνη που στην άκρη της έχει δώδεκα οδόντες, ανάμεσα στους οποίους φυτρώνουν οι στήμονες. Τα άνθη βγαίνουν πολλά μαζί στην κορυφή του ψηλού, ισχυρού και χωρίς φύλλα βλαστού. Τα φύλλα είναι μακριά ταινιοειδή και εμφανίζονται λίγο μετά την άνθηση. Ο βολβός του είναι πολύ μεγάλος και έχει διάμετρο μέχρι 10 εκ. Το θαυμάσιο αυτό λουλούδι με το μεθυστικό άρωμα κάνει την εμφάνιση του στις αμμώδεις παραλίες κατά τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο. Η αύξηση του πληθυσμού το καλοκαίρι με τους παραθεριστές προκαλεί προβλήματα στην επιβίωση του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου