VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΥΓΕΙΑ

Γερά κόκαλα από την... κοιλιά της μητέρας




Γερά κόκαλα από την... κοιλιά της μητέρας Η ενδομήτρια ζωή χτίζει... γερά κόκαλα. Η λειτουργία των οστών βασίζεται στη συνεχή ανακατασκευή και στην ισορροπημένη λειτουργία οστεοβλαστών-οστεοκλαστών και αρχίζει από τότε που το έμβρυο αναπτύσσεται στην κοιλιά της μητέρας του.

"Η οστεοπόρωση έχει τις ρίζες της στην ενδομήτρια ζωή και τη βρεφική ηλικία. Οσον αφορά την ενδομήτρια ζωή, ιδιαίτερη σημασία για τα οστά του παιδιού που θα γεννηθεί, έχει η διατροφή της μητέρας.

Επίσης, μελέτες έδειξαν ότι τα βρέφη που θηλάζουν έχουν

στη μετέπειτα ζωή τους καλύτερα οστά απ' ό,τι εκείνα που δεν θηλάζουν. Ιδιαίτερη σημασία για την υγεία των οστών είναι η περίοδος της εφηβείας, καθώς τότε πολλαπλασιάζεται η οστική μάζα.

Το 90% της κορυφαίας οστικής μάζας αποκτάται μέχρι τα 18 έτη. Οι ηλικίες-κλειδιά για τα κορίτσια είναι



τα 11-14 έτη και για τα αγόρια τα 13-17 έτη", δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Δημήτριος Κασίμος, με αφορμή ανακοίνωσή που θα κάνει στο 40ό Παιδιατρικό Συνέδριο, το οποίο ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη.



Σύμφωνα με τον καθηγητή, το σημαντικότερο κομμάτι της αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης είναι η πρόληψη που επικεντρώνεται στη διατροφή, την άσκηση και στην αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ, ενώ ιδιαίτερα για τους εφήβους είναι πολύ σημαντική η επαρκής λήψη ασβεστίου.



Εφηβοι

"Συνήθως οι έφηβοι στερούνται της απαραίτητης ποσότητας ασβεστίου, διότι παραμελούν την καθημερινή λήψη πρωινού, αλλά και γιατί υποβάλλονται σε εξαντλητικές δίαιτες που βασίζονται στη λανθασμένη αντίληψη ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα οδηγούν στην παχυσαρκία.



Απαραίτητο είναι να περιέχει το διαιτολόγιο των εφήβων επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών και βιταμίνης D.



Οι πρωτεΐνες προάγουν την παραγωγή και τη δράση του IGF-1 (ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα), ο οποίος με τη σειρά του προάγει την οστική παραγωγή.



Η προαγωγή της άσκησης αυτή την περίοδο της ζωής είναι πολύ ωφέλιμη για την πρόληψη της οστεοπόρωσης", τόνισε ο κ. Δημήτριος Κασίμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου