VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

                                      Διατροφή, βότανα & άγχος




Το άγχος είναι ένα καθημερινό συναίσθημα που βιώνουν οι άνθρωποι του δυτικού κόσμου κυρίως στις μεγαλουπόλεις. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, ο φόρτος εργασίας, οι πολλές υποχρεώσεις, η κίνηση στο δρόμο είναι κάποιοι από τους παράγοντες που δίνουν το έναυσμα για την εμφάνιση του.

Η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι δύο πολύ βασικοί παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά την αντίσταση του οργανισμού μας στο άγχος. Ιδιαίτερα σημαντικές σε αυτήν την προσπάθεια μας έχουν αποδειχτεί ότι είναι οι βιταμίνες συμπλέγματος β (ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος) και η βιταμίνη C. Εξίσου σημαντικά είναι τα ιχνοστοιχεία ψευδάργυρος (βοηθάει να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα) και μαγνήσιο (που χάνεται σε πιο μεγάλες ποσότητες όταν έχουμε πολύ άγχος).

Παράλληλα η σωματική άσκηση βοηθά στην έκκριση σεροτονίνης στον εγκέφαλο μιας ορμόνης η οποία μας προσδίδει αίσθημα ευεξίας και ηρεμίας.

Τα βότανα επίσης μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα. Το Αμερικάνικο Ginseng χρησιμοποιείται σε προβλήματα τα οποία δημιουργούνται από συναισθηματική φόρτιση (αίσθημα κόπωσης, πανικός, φοβίες, τάση να τρομάζει κανείς εύκολα). Τέτοιες διαταραχές είναι ευρύτατα διαδεδομένες στον σημερινό άνθρωπο. Θεωρείται λοιπόν ένα ισχυρό αντίδοτο προς το άγχος. Είναι ένα βότανο το οποίο ταιριάζει απόλυτα με τα προβλήματα του σύγχρονου Δυτικού ανθρώπου. Σαν βότανο δεν έχει τοξικότητα στη συνήθη δοσολογία 1-9 γραμμάρια ημερησίως. Χρόνος βρασμού 30-45 λεπτά.



Κουβάτσος Φίλιππος, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου