VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

                               Γιατί είναι πορτοκαλί ο αστακός;




Την απάντηση σε ένα... χρωματικό μυστήριο φαίνεται ότι βρήκε ομάδα αυστραλών ερευνητών.

Εδώ και πολλά χρόνια η επιστημονική κοινότητα προσπαθούσε να ανακαλύψει την αιτία που οι αστακοί και οι γαρίδες παίρνουν αυτό το έντονο πορτοκαλί χρώμα όταν μαγειρεύονται, ενώ μέσα στη θάλασσα δεν εμφανίζονται ποτέ έτσι.



Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αστακοί και οι γαρίδες έχουν την ικανότητα να ελέγχουν το χρώμα τους και μέσα στο νερό επιλέγουν είτε για λόγους επικοινωνίας είτε για λόγους καμουφλάζ σκούρα χρώματα. Η διαδικασία αυτή διακόπτεται όταν οι αστακοί βγουν από το «κανονικό» νερό και εισέλθουν στο... βραστό απελευθερώνοντας το πορτοκαλί χρώμα. Είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται αυτή η θεωρία και σύμφωνα με τους ειδικούς αποκωδικοποιείται ένας άγνωστος ως σήμερα μηχανισμός των οστρακόδερμων, διαπίστωση που αναμένεται να οδηγήσει σε απαντήσεις για την εξέλιξή τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου