VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Facebook αλά...ελληνικά

Το Facebook, η παγκόσμια social networking αυτοκρατορία με τους περισσότερους από 400 εκατ. εγγεγραμμένους υπηκόους, μπορεί να είναι η μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης εκεί έξω, ωστόσο δεν είναι η μόνη.

Εν έτει 2010 υπάρχουν ανά τον κόσμο κυριολεκτικά χιλιάδες εθνικά social networks. Οπως ο Οδυσσέας, έτσι και αυτά προσπαθούν να μην αφήσουν το «πλήρωμά» τους να παρασυρθεί από τις «σειρήνες» του κυρίαρχου (και ως εκ τούτου, εξαιρετικά δελεαστικού) «φατσοβιβλίου».


Αλλα τα καταφέρνουν (κάποια μάλιστα όπως το ολλανδικό Hyves και το γαλλικό Skyrock έχουν βρει τη συνταγή της κερδοφορίας την ώρα που το κατά πολύ μεγαλύτερο Facebook ακόμη την ψάχνει) κι άλλα όχι. Ωστόσο, όλα μετράνε απώλειες από την επέλαση του Μαρκ Ζούκενμπεργκ και της παρέας του.

Παρόμοια η κατάσταση και στη χώρα μας όπου παρά την πρόσφατη μαζική μετοίκηση κυβερνοναυτών στο μητροπολιτικό κέντρο του Facebook (ενδεικτικά, από περίπου 410.000 χρήστες που είχε αυτό στην Ελλάδα τον Μάη του 2008, σήμερα έχει σχεδόν 2,5 εκατ.), δεκάδες είναι τα ελληνικά κοινωνικά δίκτυα που είναι ακόμη ζωντανά στην εγχώρια «ύπαιθρο» του παγκόσμιου ιστού.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το Me.gr, μια υπηρεσία με καθαρό interface (για τα ελληνικά δεδομένα), στον ιστοχώρο της οποίας οι χρήστες δύνανται να επικοινωνούν μεταξύ τους (forum, mail, blog, shoutbox, chat), να προσθέτουν οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο), να γίνονται fans των αναρτήσεων άλλων μελών της και να τοποθετούνται γεωγραφικά πάνω στον χάρτη («η θέση μου»).

Eικονικός κόσμοςΕπιπλέον, το Me.gr διατηρεί τον δικό του εικονικό κόσμο, τον επονομαζόμενο «Me World», στην τρισδιάστατη επικράτεια του οποίου μπορεί να κινείται ο κάθε κυβερνοναύτης υπό μορφή avatar, ενώ το ισχυρότερο βέλος στη φαρέτρα της εν λόγω υπηρεσίας μάλλον είναι τα παιχνίδια (τάβλι, χαρτιά, φιδάκι, rally, pacman, debris, acro, blox) που αυτή φιλοξενεί υπό την ταμπέλα Play.

Εναν εικονικό κόσμο (τον 3D World), καθώς και δεκάδες ιντερνετικά παιχνίδια (από γκολφ και πεναλτάκια μέχρι τάβλι, μπιρίμπα και σκάκι) μπορούν να απολαύσουν οι πολίτες του διαδικτύου και στο Zoo.gr, το «ελληνικό web meeting point» με τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, το οποίο κατορθώνει να συνδυάζει επιτυχώς την κοινωνική δικτύωση (συζητήσεις, αναζητήσεις, mates, chat, e-mail) με το online gaming.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και το Steki.gr, ένα social network το οποίο τόσο από άποψη περιβάλλοντος όσο και από άποψη υπηρεσιών είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το Facebook (όπερ σημαίνει πως είναι καθαρό, καλαίσθητο, λειτουργικό και πλούσιο σε δυνατότητες δικτύωσης και ψυχαγωγίας) και γι' αυτό μας αρέσει μάλλον περισσότερο από κάθε άλλο ελληνικό ιστοχώρο της ίδιας κατηγορίας.

Σκληρός ανταγωνισμός σε όλη την ΕυρώπηOπως στην Ελλάδα, έτσι και στην υπόλοιπη Γηραιά ήπειρο, πολλοί είναι οι ιστοχώροι κοινωνικής δικτύωσης που ανταγωνίζονται την αμερικανική αυτοκρατορία που ακούει στο όνομα Facebook, άλλοι με μεγαλύτερη κι άλλοι με μικρότερη επιτυχία. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν κυρίως για το μέγεθός τους οι: Hyves (Ολλανδία, 7,6 εκατ. χρήστες), Skyrock (Γαλλία, 11,4 εκατ. χρήστες), StudiVZ (Γερμανία, 13,8 εκατ. χρήστες) και Tuenti (Ισπανία, 6,8 εκατ. χρήστες).

Ανέκδοτα, «φωτομαχίες» και ιντερνετικό φλερτΣε ψηφιακά social networking μονοπάτια κινείται και το Joy.gr, το «μεγαλύτερο και πιο νεανικό site κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλά­δα» το οποίο επιτρέπει στα πάνω από 40.320 εγγεγραμμένα μέλη του να επιδίδονται στα συνηθισμένα (σύναψη ιντερνετικών φιλιών, chatting, δημιουργία και διατήρηση ιστολογίων, ανέβασμα φωτογραφιών, αναζήτηση επαφών, ανάρτηση σχολίων, εγγραφή σε groups κ.ά.).
Εκεί που στο Facebook κάνεις poke, στο Joy.gr «στέλνεις ψιτ», ενώ οι περισσότερο «ψωνισμένοι» μπορούν να δοκιμάζονται και στις επονομαζόμενες «φωτομαχίες» του εν λόγω δικτύου.

Περισσότερους από 40.000 εγγεγραμμένους χρήστες έχει και το ωραία.gr (wraia.gr), ένας ιστοχώρος που ευνοεί το ιντερνετικό φλερτ (μέσω λειτουργιών όπως: ζευγάρια, παιχνίδι σχολίων, ζευγαρό-μετρο κ.ά.), ενώ άξια αναφοράς είναι και τα Fatsa.gr (με τα περισσότερα από 5.000 ανέκδοτά του), Akazoo.gr (ένα ταχέως αναπτυσσόμενο κοινωνικό δίκτυο το οποίο προσφέρει τις υπηρεσίες του και μέσω κινητού τηλεφώνου) και Sync.gr (καλαίσθητο και επαγγελματικό όσο λίγα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου