VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Το μέλλον είναι ήδη εδώ....



Η αντίληψη του γύρω κόσμου μας είναι μια εξέλιξη εκατομμυρίων ετών. Όταν συναντούμε κάτι, κάποιο πρόσωπο ή τόπο, χρησιμοποιούμε τις φυσικές πέντε αισθήσεις μας για να αντιληφθούμε πληροφορίες σχετικά με αυτό, ώστε αυτές οι πληροφορίες μας βοηθούν να πάρουμε αποφάσεις και να επιλέξουμε τα σωστά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.


Όμως, αναμφισβήτητα οι πιο χρήσιμες πληροφορίες που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε τη σωστή απόφαση δεν είναι φυσικά αντιληπτές με τις πέντε αισθήσεις μας, δηλαδή τα στοιχεία, πληροφορίες και γνώσεις που η ανθρωπότητα έχει συσσωρεύσει για τα πάντα και το οποίο είναι όλο και περισσότερο διαθέσιμα στο διαδίκτυο.


Αν και η ελαχιστοποίηση των διαστάσεων των υπολογιστών μας επιτρέπει να βάζουμε τους υπολογιστές στις τσέπες μας, διατηρώντας έτσι μια συνεχή σύνδεση με τον ψηφιακό κόσμο, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των ψηφιακών συσκευών μας και των αλληλεπιδράσεων μας με το φυσικό κόσμο. Οι πληροφορίες περιορίζονται παραδοσιακά σε χαρτί ή ψηφιακά σε μια οθόνη.


Η ιδέα πίσω από SixthSense καλύπτει αυτό το κενό, συγκεντρώνοντας άυλα, ψηφιακές πληροφορίες που προέρχονται από τον απτό κόσμο και που μας επιτρέπει να αλληλεπιδράσουμε με αυτές τις πληροφορίες μέσω φυσικών χειρονομιών. Το SixthSense απελευθερώνει πληροφορίες από τα όριά τους και τις ενσωματώνει με την πραγματικότητα μετατρέποντας έτσι ολόκληρο τον κόσμο στον προσωπικό σας υπολογιστή.


Το πρωτότυπο SixthSense αποτελείται από έναν προβολέα τσέπης, έναν καθρέφτη και μια φωτογραφική μηχανή. Τα στοιχεία του υλικού σε συνδυασμό με ένα περιλαίμιο φοριούνται σαν κινητή συσκευή. Ο προβολέας και η κάμερα είναι συνδεδεμένα με την κινητή συσκευή στην τσέπη του χρήστη. Ο προβολέας απεικονίζει οπτικές πληροφορίες που επιτρέπουν επιφάνειες σαν τοίχους και υλικά αντικείμενα γύρω μας να χρησιμοποιηθούν σαν όργανα διεπαφής ενώ η φωτογραφική μηχανή αναγνωρίζει κομμάτια χειρονομιών του χρήστη μαζί με φυσικά αντικείμενα. Το πρόγραμμα λογισμικού επεξεργάζεται τα δεδομένα από τη ροή του βίντεο που λαμβάνονται από την κάμερα και ανιχνεύει τις θέσεις των χρωματιστών δεικτών στην άκρη των δακτύλων του χρήστη.
Το πρωτότυπο SixthSense εφαρμόζεται σε διάφορες χρήσεις που αποδεικνύουν τη χρησιμότητα, τη βιωσιμότητα και την ευελιξία του συστήματος. Η χρησιμότητα του σαν χάρτης επιτρέπει στο χρήστη να πλοηγηθεί σε χάρτη που εμφανίζεται σε μια κοντινή επιφάνεια με τη χρήση χειρονομιών, παρόμοια με χειρονομίες που υποστηρίζονται από Multi-Touch συστήματα, επιτρέποντας στο χρήστη τη μεγέθυνση, τη σμίκρυνση, με φυσικές κινήσεις του χεριού.


Η εφαρμογή της συσκευής σαν όργανο σχεδίασής επιτρέπει στο χρήστη να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε επιφάνεια για να ζωγραφίσει από την παρακολούθηση των κινήσεων των δακτύλων του. Το SixthSense αναγνωρίζει επίσης ελεύθερες χειρονομίες του χρήστη. Για παράδειγμα, το σύστημα SixthSense υλοποιεί μια χειρονομιακή κάμερα που λαμβάνει φωτογραφίες κάποιας σκηνής η τοπίου όταν ο χρήστης διαμορφώσει τα δάχτυλα του στη κατάλληλη θέση. Ο χρήστης μπορεί να σταματήσει και να δει τις φωτογραφίες που λήφθηκαν χρησιμοποιώντας όποια επιφάνεια επιθυμεί.


Το SixthSense επιτρέπει επίσης στο χρήστη να επιστήσει εικονίδια ή σύμβολα στον αέρα με την κίνηση του δαχτύλων του που έπειτα αναγνωρίζονται σαν οδηγίες αλληλεπίδρασης. Για παράδειγμα, εάν ο χρήστης ζωγραφίσει ένα μεγεθυντικό φακό, ο υπολογιστής προβάλει ένα χάρτη. Αν ο χρήστης ζωγραφίσει το σύμβολο παπάκι “@” τότε ο υπολογιστής επιτρέπει τη χρήση e-mail. Το σύστημα SixthSense συμπληρώνει επίσης φυσικά αντικείμενα που ο χρήστης αλληλεπιδρά με την προβολή περισσότερων σχετικών πληροφοριών. Για παράδειγμα, μια εφημερίδα μπορεί να δείξει ζωντανά νέα βίντεο ή δυναμικές πληροφορίες που παρέχονται σε ένα απλό κομμάτι χαρτιού.


Το τρέχον πρωτότυπο σύστημα έχει κατασκευαστεί από ομάδα ερευνητών του Fluid Interfaces Group από το Πανεπιστήμιο Μ.Ι.Τ με επικεφαλής τον ιδιοφυή Pranav Mistry, ο οποίος πρωταγωνιστεί στα βίντεο και τις φωτογραφίες από τη παρουσίαση του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου