VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές των προϊόντων
Μας κλέβουν οι πολυεθνικές!

Το έχετε παρατηρήσει. Τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα που μπαίνουν κάθε ημέρα στο σπίτι μας, δεν είναι πολλά, γύρω στα 60, αλλά συνεχώς οι τιμές τους ανεβαίνουν. Οι κυβερνώντες ψελλίζουν κάτι για αισχροκέρδεια κλπ. Ποτέ δεν λένε όμως την ...πραγματικότητα στο λαό έτσι ώστε να τον ξεστραβώσουν. Λοιπόν, ας εξηγήσουμε μια και καλή γιατί ανεβαίνουν οι τιμές των προϊόντων.


1. Στην υπερτιμολόγηση των εισαγόμενων προϊόντων από τις ...

πολυεθνικές μέσω της μεθόδου Transfer Pricing.

2. Στην ελλιπή ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με το λογικό ύψος των τιμών.


3. Στην έλλειψη τυποποίησης των χύμα προϊόντων.

Εάν η αγαπητή κυρία που ζεσταίνει την καρέκλα στο υπουργείο Ανάπτυξης, κα Κατσέλη, αντιμετωπίσει αυτά τα τρία ζητήματα οι τιμές αυτομάτως θα πέσουν. Να το κάνουμε πιο λιανά για να ανοίγουμε τα ματάκια μας.


Τι είναι το Transfer Pricing. Προσοχή. Η πολυεθνική που παράγει το προϊόν ιδρύει μια θυγατρική στην Ελλάδα και της πουλάει το προϊόν σε πολύ υψηλή τιμή. Η θυγατρική βάζει πάνω σε αυτή την τιμή ένα περιθώριο κέρδους και το πουλάει στα super market.

Προσέξτε, τώρα έρχεται το ωραίο. Αυτό που κάνουν στην Ελλάδα οι πολυεθνικές διεθνώς θεωρείται παράνομο. Αποτελεί μάλιστα αιτία αυστηρών ποινών ακόμη και εξόδου από το χρηματιστήριο της πολυεθνικής εταιρείας που την χρησιμοποιεί.

Απλά, η αγαπητή κυρία Αρσένη θα πρέπει να δώσει εντολή στις ελεγκτικές αρχές να κάνουν έλεγχο στις πολυεθνικές που δρουν με αυτό τον τρόπο (έτσι εξηγείται γιατί τα προϊόντα είναι στα ελληνικά super markets πιο ακριβά από ό,τι σε όλο τον κόσμο). Μπορούν λοιπόν οι ελεγκτές να ζητήσουν ενημέρωση για τις τιμές με τις οποίες αγοράζουν προϊόντα από τις μητρικές τους και στη συνέχεια να ενημερώσουν τις πολυεθνικές για τα ευρήματά τους. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές πρέπει να ενημερώσουν τις Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς των χωρών που βρίσκονται οι πολυεθνικές κι έτσι θα τους κόψουμε τον κώλο. Θα δείτε πως αυτομάτως τα προϊόντα θα πέσουν από το φόβο των κυρώσεων.

Το ελληνικό δημόσιο θα έχει κερδίσει όμως και κάτι extra. Θα έχει σταματήσει την αιμορραγία και την απώλεια εσόδων καθώς τα κέρδη από τις θυγατρικές των πολυεθνικών φεύγουν κατευθείαν στο εξωτερικό και δεν φορολογούνται στην Ελλάδα.

Συγγνώμη, το «πιάσατε» πόσο απλό είναι να πέσουν οι τιμές; Καταλάβατε πώς πλουτίζουν και πώς τα προϊόντα μας είναι τα πιο ακριβά;

Ερώτημα: Ειμαι πιο έξυπνος από την κα Κατσέλη; Όχι. Το θέμα το ξέρουν πολύ καλά στο υπουργείο Ανάπτυξης αλλά δεν τολμούν. Γιατί; Γιατί και εκεί κάποιοι τα έχουν «πιάσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου