VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Επιτέλους, βρε αθεόφοβοι, βάλτε ένα τέλος στη φάμπρικά της χρηματοπιστωτικής απάτης!"



Η "Moody΄s", ένας απ' τους γνωστούς "οίκους αξιολόγησης" που έχουν στήσει τη φάμπρικα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής απάτης, "υποβίβασε" την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σχεδόν στο επίπεδο του "σκουπιδιού". Μιλάμε για τις εταιρείες-φάμπρικες της Wall Street, που έστησαν το παιχνίδι με τα τοξικά και......

κατηγορούνται τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην ΕΕ, για αναξιοπιστία, δόλιες μεθοδεύσεις κι εξαπάτηση.

Κι όμως, με βάση ακριβώς τις "αξιολογήσεις" αυτών των εταιρειών-απατεώνων, η ΕΚΤ προχώρησε σε "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων!

Ψαλίδι 5% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα


Επιπλέον περικοπή 5% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα από τις τράπεζες θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύστερα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την Moody΄s.


«Θα υπάρξει επιπρόσθετη χρέωση (σ.σ. haircut) κατά 5%", δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ απαντώντας σε ερωτήματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερ. Η επιβολή της επιπλέον χρέωσης σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες που καταθέτουν ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα για την άντληση ρευστότητας απο την ΕΚΤ θα λαμβάνουν λιγότερα χρήματα απ' ότι θα λάμβαναν εάν κατέθεταν ομόλογα οποιασδήποτε άλλης χώρας μέλους της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ διαθέτει μια μειούμενη κλίμακα αξιολόγησης πιστωτικού κινδύνου, στο ένα άκρο της οποίας βρίσκονται τα κρατικά ομόλογα και στο άλλο αξιόγραφα εγγυημένα από διάφορα στοιχεία ενεργητικού.

Η υποβάθμιση του ελληνικού χρέους στην οποία προχώρησε η Moody's τη Δευτέρα στο επίπεδο Ba1 σημαίνει ότι το σύνολο των τριών κυριότερων οίκων αξιολόγησης, ήτοι των Moody's, S&P και Fitch, αξιολογούν τα ελληνικά ομόλογα πλησίον του επιπέδου

ΒΒΒ, το οποίο αποτελεί κατώφλι εφαρμογής της επιπλέον χρέωσης που επιβάλει η ΕΚΤ. Οι επιπλέον χρεώσεις κυμαίνονται από 0,5% έως και 20%, με «βήματα» έως και 10%.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι θα συνεχίσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ανεξαρτήτως της αξιολόγησης που φέρουν, αλλά ότι οι επιπλέον χρεώσεις που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο θα συνεχίσουν να ισχύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου