VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

Αυστηρό μήνυμα στους προμηθευτέςΑποφασισμένος να προστατεύσει στον απόλυτο βαθμό το δικαίωμα στην περίθαλψη των Ελλήνων πολιτών αλλά και να βάλει τέλος στο "πάρτυ" διαφθοράς στο δημόσιο σύστημα υγείας, εμφανίστηκε ο Γ.Παπανδρέου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Η δημόσια υγεία είναι για μας βασική προτεραιότητα" είπε στην εισήγησή του ο.....


Γ.Παπανδρέου ο οποίος ανέφερε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες τα νοσοκομεία έχουν εξαιρεθεί από τις γενικότερες ρυθμίσεις για τις προσλήψεις.
Αυστηρό μήνυμα στους προμηθευτές


Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν το διαπραγματεύεται αλλά "δεν μας φταίει κανένα ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την σπατάλη, την αισχροκέρδια, τη διαφθορά και τα αδικαιολόγητα υπερκέρδη πολλών εκ των προμηθευτών και ενός μέρους του ιατρικού προσωπικού, κάτι που επιβαρύνει το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία".


Αναφερόμενος, δε, στη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές, έκανε λόγο για "εκβιαστικές διαδικασίες", καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, "δεν είχαν διαμαρτυρηθεί τα προηγούμενα χρόνια, που είχαν μείνει απλήρωτοι, αλλά τώρα που εμείς ήρθαμε να τους πληρώσουμε, ήρθαν σε αυτή τη στιγμή να δημιουργήσουν πρόβλημα".


Ο κ. Παπανδρέου επαίνεσε τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για τη σθεναρή τους στάση στη διαπραγμάτευση και εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα έχει φτάσει σε αίσιο τέλος καθώς και ότι οι προμηθευτές έχουν πάρει το μήνυμα.


Καταρχήν συμφωνία


Νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας είχαν καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία με τους εκπροσώπους των προμηθευτών, προκειμένου να υπάρξει διακανονισμός στην εξόφληση των χρεών του δημοσίου και βέβαια ομαλοποίηση των προμηθειών υλικών στα νοσοκομεία.


Όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα εξοφληθούν σε μετρητά οι εναπομένουσες οφειλές των ετών 2005 και 2006 ύψους 245 εκατ. ευρώ.


Οι υπόλοιπες οφειλές εξοφλούνται ως εξής: οφειλές του 2007 ύψους 1,1 δισ. με άτοκα μονοετή ομόλογα. Οφειλές του 2008 ύψους 2,2 δισ. με άτοκα διετή ομόλογα. Οφειλές του 2009 ύψους 2,05 δισ. με άτοκα τριετή ομόλογα. Τα ομόλογα αυτά, διευκρίνισε ο ΥΠΟΙΚ, θα είναι διαπραγματεύσιμα και θα μπορούν να προεξοφληθούν από τις τράπεζες με βάση τα τρέχοντα επιτόκια προεξόφλησης.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε ακόμα ότι «επειδή είναι γνωστή η δυσκολία επιβίωσης πολλών εταιρειών εξαιτίας των καθυστερήσεων αυτών, για τις οφειλές των ετών 2007 και 2008 το Δημόσιο καταβάλει τοις μετρητοίς ένα επιπλέον ποσό των 100 εκ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί με 200 χιλ. ευρώ περίπου ανά επιχείρηση η οποία έχει οφειλές».


Επίσης, με διάταξη νόμου που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας, πέραν των προαναφερόμενων ρυθμίσεων εξόφλησης των οφειλών, νομιμοποιούνται οι οφειλές που είχαν απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ορίζονται συγκεκριμένες διαφανείς διαδικασίες για άμεσες προμήθειες, που πρέπει να γίνουν μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες που προβλέπονται στο Ν. 3846/2010.


«Η κυβέρνηση ανέλαβε σήμερα τις ευθύνες της», είπε από την πλευρά της η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και στέλνοντας μήνυμα στους προμηθευτές τόνισε πως «οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις δικές τους. Και αυτό σημαίνει, ότι απ’ αυτή τη στιγμή πρέπει να ομαλοποιηθεί η παράδοση των υλικών και των προμηθειών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας».


«Είναι σαφές», συμπλήρωσε, «ότι με τη ρύθμιση του χρέους αυτού μπαίνουμε πλέον σε μία φάση εξυγίανσης του ΕΣΥ, όπου θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι καινούργιοι κανόνες και οι διατάξεις όσον αφορά τη διαφάνεια και τις σοβαρές εξοικονομήσεις που μπορούν να γίνουν στο χώρο της υγείας».


Τσίπρας: Εικόνα διάλυσης στα νοσοκομεία


Σχετική επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κατέθεσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για εικόνα διάλυσης στα νοσηλευτικά ιδρύματα και για προπολεμικές καταστάσεις όσον αφορά στη λειτουργία τους .


«Οι ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά και αναλώσιμα, σε αποθέματα υγειονομικού υλικού πρώτης ανάγκης, έχουν οδηγήσει σε ματαίωση χειρουργείων, σε αύξηση του χρόνου αναμονής ακόμα και για τις απλούστερες εξετάσεις, ενώ καθημερινά πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών», αναφέρει μεταξύ άλλων.


Χαρακτηρίζει επίσης τη δημόσια υγεία όμηρο των εκβιασμών των προμηθευτών, ενώ καταγγέλλει την αδυναμία της κυβέρνησης να λάβει άμεσα μέτρα για την στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων και του προσωπικού τους.
Συλλαλητήριο νοσοκομειακών γιατρών το απόγευμα

Συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Υγείας έχει προγραμματίσει για την Τρίτη το απόγευμα, στις 17.00 μ.μ. η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος ΟΕΝΓΕ με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ.


Οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως αναφέρει σε κάλεσμά της η ΑΔΕΔΥ αντιδρούν «στις περικοπές, τις αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, την υποβάθμιση των μισθών, των συντάξεων, του βιοτικού επιπέδου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου