VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Ο μεταβολισμός στο μικροσκόπιο

Ο μεταβολισμός είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει, επιμένουν οι ειδικοί. Γι' αυτό, αν δεν είσαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη με τις «επιδόσεις» του, λάβε υπόψη σου τα παρακάτω στοιχεία και αναθεώρησε το διατροφικό σου προφίλ, ακολουθώντας τις συμβουλές που μας δίνει ο Αβραάμ Κάζης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc.

Τρόποι για να τον επιταχύνεις:

- Πέντε με έξι μικρά και συχνά γεύματα ανά εικοσιτετράωρο.

- Τρία φλιτζάνια πράσινου τσαγιού την ημέρα. Αυξάνουν κατά 10 φορές το μεταβολισμό.

- Κατανάλωση αρκετού νερού (πάνω από 8 ποτήρια την ημέρα).

- Ένας καφές την ημέρα (έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει το μεταβολισμό).

- Πρωτεϊνικές τροφές χωρίς πολλά λιπαρά (ψάρι, θαλασσινά, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αβγό, κουνέλι κ.ά.), καθώς αυξάνουν το βασικό μεταβολικό ρυθμό.

- Το πρωινό. Αυξάνει το μεταβολισμό, καθώς αυτός ενεργοποιείται τις πρωινές κυρίως ώρες.

- Το ασβέστιο, που παίρνεις από τη διατροφή, επιταχύνει το μεταβολισμό, ενώ και τα μπαχαρικά και καυτερά φαγητά συμβάλλουν σε μια μικρή αύξησή του (αυξάνεται η θερμογένεση λόγω τροφής).

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζεις:

- Ο καύσωνας και το δριμύ ψύχος ενισχύουν το μεταβολισμό, ενώ και στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ενισχύεται ο βασικός μεταβολισμός κατά 300 θερμίδες ανά μέρα περίπου.

- Η καθιστική ζωή, η διακοπή του καπνίσματος, η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ο ύπνος αμέσως μετά το γεύμα, οι πολλοί υδατάνθρακες (υπερβολική πρόσληψη γλυκών, ζυμαρικών, ψωμιού), η μονοφαγία, η περιορισμένη κατανάλωση υγρών, ο ελλιπής ύπνος (λιγότερος από 7 ώρες την ημέρα), η μη λήψη πρωινού και τακτικών γευμάτων ημερησίως επιβραδύνουν το μεταβολισμό και προδιαθέτουν το άτομο στην παχυσαρκία.

Προσοχή: Η συνεχής ενασχόληση με δίαιτες, καθώς και οι αυστηρές δίαιτες κάτω των 1.000 θερμίδων στις γυναίκες και 1.200 στους άνδρες, καταστρέφουν τον ανθρώπινο μεταβολισμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου