VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Πρώτα εύσημα από ΔΝΤ

H ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια σταθερής προόδου, το πρόγραμμα σταθερότητας υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί. Οι διαπιστώσεις αυτές καταγράφονται σε εσωτερική μελέτη της Ομάδας Τεχνικής Βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που παραδόθηκε στο Συμβούλιο του ΔΝΤ. Με τα δεδομένα αυτά δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των δανείων της ΕΕ και του Ταμείου ύψους 9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, «όσο περισσότερο θα προχωρεί η υλοποίηση του προγράμματος τόσο περισσότερο θα σταθεροποιείται η κατάσταση και θα πείθονται οι αγορές για την ομαλή εξέλιξη του Προγράμματος».

Βέβαια προϋποθέσεις για μία καλύτερη δημοσιονομική διαχείριση αποτελούν ο αποτελεσματικός

έλεγχος των δαπανών ιδιαίτερα μέσα από την καθιέρωση προϋπολογισμών μηδενικής βάσης, ο μεσοπρόσθεσμος προγραμματισμός του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης, καθώς και η συλλογή και δημοσίευση έγκαιρα των φορολογικών στοιχείων. Με βάση τις εκτιμήσεις των στελεχών του ΔΝΤ, τα θέματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί η Ελλάδα είναι η καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και η είσπραξη των οφειλών στο Δημόσιο. Επισημαίνεται ότι χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες σε οργανωτικό, νομοθετικό και διοικητικό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της φοροδιαφυγής.

Είναι αξιοσημείωτο για το Ταμείο ότι το 75% των αυτοαπασχολουμένων δηλώνουν εισόδημα που είναι μικρότερο από το αφορολόγητο εισόδημα των 12 χιλιάδων ευρώ. Ακόμα, το 88% δηλώνουν εισόδημα μικρότερο από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ που είναι 21 χιλιάδες ευρώ. Στο ΔΝΤ θεωρούν ότι ιδιαίτερο αρνητικό ρόλο στη φοροδιαφυγή διαδραματίζουν οι offshore εταιρείες που καταστρατηγούν τη φορολογική νομοθεσία.

Ιδιαίτερα, όπως τονίζεται, θα πρέπει να εστιαστεί η προσοχή των δημοσιονομικών αρχών στους μεγάλους φοροφυγάδες, στην πάταξη της διαφθοράς και στην επικοινωνιακή στρατηγική, ώστε να εκλείψουν όσο γίνεται περισσότερο τα φαινόμενα αυτά, ενώ προτείνεται μεταξύ άλλων η σύνδεση του φορολογητέου εισοδήματος με τα περιουσιακά στοιχεία και η αύξηση του ποσοστού πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο πριν από την προσφυγή στα φορολογικά δικαστήρια.

Στις συζητήσεις των στελεχών τονίστηκε με σαφήνεια ότι «σε αυτή την προσπάθεια δεν έχει ευθύνη μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση και όλοι οι φορολογούμενοι». Τονίστηκαν συγκεκριμένα τα εξής: «Πρέπει να γίνει σαφές ότι η πληρωμή οφειλόμενων φόρων από ορισμένες κατηγορίες ατόμων οδηγούν το Δημόσιο στην αύξηση της φορολογίας που τελικά πλήττει άδικα τους συνεπείς φορολογουμένους. Οδηγεί επίσης σε μειώσεις των αμοιβών των μισθωτών και των συνταξιούχων προκειμένου το Δημόσιο να καλύψει τα δημοσιονομικά ελλείμματα».

ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Δεν τίθεται θέμα εξόδου από την Ευρωζώνη

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», την περασμένη εβδομάδα οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ συζήτησαν «τους υποβολιμαίους και ανεύθυνους ισχυρισμούς για (δήθεν) έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», τη στιγμή που όλοι οι οικονομικοί θεσμοί δίνουν μάχη μαζί με τη χώρα μας για να πετύχει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σημείωσαν ότι «δεν υπάρχει ανησυχία από τους διεθνείς οργανισμούς» και κρίθηκε «ικανοποιητική η μέχρι τώρα υλοποίηση» (του Προγράμματος).

Ειδικά για τον τραπεζικό τομέα στην εσωτερική μελέτη αλλά και στις συζητήσεις των στελεχών υπογραμμίζεται ότι έχουν προβλεφθεί μηχανισμοί εάν απαιτηθεί. Με τα σημερινά δεδομένα οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν στήριξη. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση με 15 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου και ο μηχανισμός ΔΝΤ-Ε.Ε. με 10 δισ. ευρώ έχουν προβλέψει να στηρίξουν τις τράπεζες.

Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι «η κυβέρνηση έχει πάρει τα απαραίτητα νομοθετικά και δημοσιονομικά μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχής εφαρμογή του Προγράμματος». Υπάρχουν, σημειώνεται, «ορισμένα πράγματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά. Η ευθύνη δεν είναι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και των φορολογουμένων».

ΤΑ ΤΡΩΤΑΜε βάση τις εκτιμήσεις των στελεχών του ΔΝΤ, τα θέματα στα οποία πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της η ελληνική κυβέρνηση είναι:

Ο έλεγχος των δαπανών για την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, οι οποίες συνήθως είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Η είσπραξη των οφειλών στο Δημόσιο που υπολογίζονται σε 33 δισ. (αποτελούν το 14% του ΑΕΠ έναντι 5-10% των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ).

Η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών του φορολογικού διοικητικού μηχανισμού όπως η πολυδιάσπαση των εφοριών σε μικρές μονάδες με υψηλό λειτουργικό κόστος.

Η καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ που θεωρείται εξαιρετικά υψηλή (30% στην Ελλάδα έναντι 12% στην Ε.Ε.).

Η ένταξη στην οικονομία της... παραοικονομίας. Υπογραμμίζεται ότι η άτυπη οικονομία υπολογίζεται στην Ελλάδα στο 25-30% του ΑΕΠ έναντι 18% στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου