VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

                         Τα γονίδια του... Μαθουσάλα


Οι τυχεροί που τα διαθέτουν έχουν αυξημένες πιθανότητες να σπάσουν το φράγμα των 100 ετών, ακόμα κι αν έχουν υιοθετήσει έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής

Τα γονίδια του... Μαθουσάλα


Τα γονίδια του... Μαθουσάλα ανακάλυψαν οι επιστήμονες! Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται σε συγκεκριμένα γονίδια και οι τυχεροί που τα διαθέτουν έχουν αυξημένες πιθανότητες να σπάσουν το φράγμα των 100 ετών ακόμα και αν έχουν υιοθετήσει έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Η ανακάλυψη θα ανοίξει πιθανότατα τον δρόμο για την παρασκευή φαρμάκων μακροζωίας.

Τα θαυματουργά αυτά γονίδια δεν λειτουργούν μεμονωμένα αλλά αποτελούν έναν εξαιρετικό σπάνιο συνδυασμό, ο οποίος εκτιμάται ότι εμφανίζεται σε ένα στα 10.000 άτομα. Αυτή η «ακολουθία» γονιδίων προστατεύει από τις αρνητικές συνέπειες κακών συνηθειών, όπως είναι το κάπνισμα και η κακή διατροφή, ενώ παράλληλα καθυστερούν μέχρι και τρεις ολόκληρες δεκαετίες την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την τρίτη ηλικία, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.

«Οι άνθρωποι που ζουν πολύ δεν έχουν λιγότερα γονίδια ασθενειών ή γονίδια γήρανσης», διευκρίνισε η Ελίνα Σλάγκμπουμ του Πανεπιστημίου του Λάιντεν, επικεφαλής της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 3.500 Ολλανδούς ηλικίας 90 ετών και άνω. «Αντίθετα έχουν άλλα γονίδια, τα οποία σταματούν την ενεργοποίηση των παραπάνω γονιδίων. Η μακροζωία είναι κατεξοχήν γενετική και κληρονομική», εξήγησε.

Καθένα από τα γονίδια τα οποία ανακαλύφθηκαν από την ομάδα της Σλάγκμπουμ φαίνεται να προσφέρει μία επιπλέον προστασία ενάντια στις ασθένειες της τρίτης ηλικίας και οι ερευνητές θεωρούν ότι όσοι ζουν μέχρι τα 100 χρόνια έχουν μεγάλες πιθανότητες να διαθέτουν αρκετά από αυτά τα γονίδια στο DNA τους. «Οι άνθρωποι που ζουν μέχρι μια μεγάλη ηλικία μεταβολίζουν διαφορετικά τα λίπη και τη γλυκόζη, το δέρμα τους γηράσκει πιο αργά και είναι λιγότερο επιρρεπείς σε καρδιοπάθειες, διαβήτη και υπέρταση».

ΜεταλλάξειςΕρευνες έχουν δείξει ότι μικροσκοπικές μεταλλάξεις συγκεκριμένων γονιδίων μπορούν να αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό τη μακροζωία ενός ατόμου, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η σημασία των περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η μείωση των μεταδοτικών ασθενειών, στη σταθερή αύξηση των αιωνόβιων.

«Αν γνωρίζουμε ποια γονίδια ελέγχουν τη μακροζωία, τότε μπορούμε να βρούμε και ποιες πρωτεΐνες παράγουν και στη συνέχεια να τις χρησιμοποιήσουμε σε φάρμακα. Ετσι θα μπορέσουμε να επιβραδύνουμε τη γήρανση», δήλωσε ο Δρ. Ντέιβιντ Τζεμς, ερευνητής μακροζωίας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου. «Ο μεγαλύτερος πόνος και οι συμφορές στον κόσμο προκαλούνται από τη γήρανση. Αν καταφέρουμε να βρούμε τρόπο να τα μειώσουμε, τότε είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να το πράξουμε», πρόσθεσε.

Τα επονομαζόμενα «γονίδια του Μαθουσάλα», τα οποία πήραν το όνομά τους από τον μακροβιότερο άνθρωπο που αναφέρεται στη Βίβλο (969 ετών), περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες το ADIPOQ, το οποίο απαντάται στο 10% των νέων, αλλά σχεδόν στο 30% των ανθρώπων που ζουν μετά τα 100. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και τα γονίδια CETP και ApoC3, τα οποία εμφανίζονται στο DNA του 10% των νέων, αλλά περίπου στο 20% των αιωνόβιων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου