VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

                                        ΤΑΞΙΔΙ» Νέδα, αυθεντική ομορφιά


Γνωρίστε το μοναδικό θηλυκό μας ποτάμι και ανακαλύψτε πανέμορφες περιοχές της Πελοποννήσου που διαθέτουν πλούσια ιστορικά και φυσικά μνημεία.


Η Φιγάλεια με τον καταπληκτικό ναό του Επικούριου Απόλλωνα και η Νέδα, το πανέμορφο ποτάμι με τα ενδιαφέροντα γεωλογικά φαινόμενα, θα σας προσφέρουν μια εκδρομή μάθησης και περιπέτειας. Από την άλλη, η γραφική Κυπαρισσία και η ορεινή καταπράσινη Ανδρίτσαινα θα εξασφαλίσουν εναλλακτικές λύσεις για τους πιο συμβατικούς.Προτού εξορμήσετε, σταθείτε στην Κυπαρισσία. Περπατήστε στην παλιά πόλη, με το βυζαντινό κάστρο να δεσπόζει στην κορυφή του λόφου που περιστοιχίζεται από πανύψηλα κυπαρίσσια. Ανεβείτε πιο ψηλά, στη δεξαμενή, για να απολαύσετε καταπληκτική θέα.Πολύ όμορφο είναι το κατάφυτο χωριό Αετός, ενώ αξίζει να προσκυνήσετε και στα μοναστήρια της Κατσιμικάνας και του Αγίου Ιωάννου. Έπειτα, θα πάρετε τον παραλιακό δρόμο και περνώντας από υπέροχα χωριά, όπως το Καλό Νερό και η Ελιά, θα δείτε μαγευτικές ακτές. Στην Ελιά εκβάλλει ο ποταμός Νέδα, ο οποίος πήρε το όνομά του από τη νύμφη της μυθολογίας. Είναι το φυσικό όριο των νομών Μεσσηνίας και Ηλείας. Η Φιγάλεια υπήρξε με το όνομα αυτό από την αρχαιότητα. Φτάνοντας θα δείτε μερικά τούρκικα σπίτια και δύο τζαμιά, ενώ θα επισκεφτείτε τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και της Κοίμησης της Θεοτόκου και στην Κάτω Φιγάλεια την τρίκλιτη βασιλική.Στη συνέχεια, επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο με ερείπια από τον αρχαίο ναό της Αρτεμης και μια μικρή συλλογή με ευρήματα. Στις αρχαίες Βάσσες, κοντά στην Ανδρίτσαινα, σε υψόμετρο 1.130 μ., προβάλλει ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, προσφορά των αρχαίων κατοίκων της Φιγάλειας στο θεό του φωτός. Κατασκευάστηκε από τον Ικτίνο και διακρίνεται για την επιβλητικότητά του και τη μοναδική αρμονία του με την τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος. Ο ναός είναι πάρα πολύ καλά διατηρημένος και θεωρείται μοναδικό μνημείο παγκόσμιας αρχιτεκτονικής.Περνώντας από την καταπράσινη Ανδρίτσαινα σταθείτε να ξαποστάσετε στην κεντρική πλατεία που τη σκεπάζει ένας τεράστιος πλάτανος και περπατήστε στα δρομάκια της για να θαυμάσετε τα ωραία πέτρινα σπίτια με τις κεραμιδένιες σκεπές.

Διασχίζοντας το ποτάμι

Από τη Φιγάλεια ξεκινά το μονοπάτι για το πέρασμα της Νέδας, μία καταπληκτική διαδρομή στην κοίτη του ποταμού που περνά από σήραγγες, πηγές και καταρράκτες. Το Στόμιο είναι μια μεγάλη σήραγγα μήκους 100 μ., που έχει τη μορφή σπηλιάς, με δύο μάλιστα επίπεδα! Εκεί βρίσκουν καταφύγιο πολλά ζώα και πουλιά. Πριν από την είσοδο του Στομίου και σε απόσταση 150 μ. από την κοίτη της Νέδας, ένα καταπληκτικό θέαμα θα σας κόψει την ανάσα: οι καταρράκτες της Φιγάλειας, που τα ορμητικά νερά τους ξεπροβάλουν μέσα από ένα άγριο φαράγγι και «σχίζουν» με τη δύναμή τους δύο μυτερούς βράχους. Από εκεί θα συνεχίσετε την πεζοπορία, που είναι σχετικά επικίνδυνη λόγω της ολισθηρότητας της όχθης. Σε κάποια σημεία μάλιστα ίσως χρειαστεί να κολυμπήσετε σε μερικές από τις λίμνες που σχηματίζει το ποτάμι και επειδή ο καιρός δεν είναι ιδανικός για... ψυχρολουσίες, καλύτερα να παρακάμψετε αυτά τα σημεία σκαρφαλώνοντας. Αν πάλι σας έρχεται λίγο δύσκολη και η ορειβασία, ενημερωθείτε για τα πιο βατά σημεία της Νέδας όπου μπορείτε να περπατήσετε και να απολαύσετε τα τοπία μαγευτικής ομορφιάς εκ του ασφαλούς. Το πέρασμα ολοκληρώνεται με την κατάβαση ως τις εκβολές, στον κόλπο της Κυπαρισσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου