VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΤΑΞΙΔΙ» Μόσχα, η μεγαλοπρεπής!

Η δημοφιλής πρωτεύουσα «πασών των Ρωσιών» είναι μια ιστορική πόλη γεμάτη μνήμες, μνημεία και επιβλητικότητα.Η Μόσχα ιδρύθηκε ως πόλη το 1147 μ.Χ. Στην αρχή χτίστηκε ένα μικρό ξύλινο φρούριο στην όχθη του ποταμού Μόσκοβα. Εξαπλώθηκε αργότερα επάνω σε μια λοφώδη περιοχή και καθώς ήταν προστατευμένη από πυκνά δάση, αποτέλεσε πόλο έλξης για τον πληθυσμό, ενώ σημείωσε αξιόλογη πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Γνωριμία με την πόλη

Σήμερα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου (30 χλμ. από δυτικά στα ανατολικά και 40 χλμ. από βορρά προς νότο!), πρωτεύουσα πλέον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με 9 εκατ. κατοίκους. Ο ρωσικός λαός είναι αξιοπρεπής και φιλόξενος, παρ' όλα τα οικονομικά του προβλήματα. Θα το διαπιστώσετε σε κάθε βήμα σας, σε κάθε συναναστροφή σας. Όμως, η εξέλιξη –με την κακή της έννοια– και ο δυτικός τρόπος ζωής που έχουν εισβάλει και εκεί, επηρέασαν τον κόσμο (κυρίως τους νέους), ενώ η μαφία βρήκε έδαφος να δράσει…

Οδοιπορικό

Καρδιά της Μόσχας είναι η Κόκκινη Πλατεία και το Κρεμλίνο, ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό σύνολο. Η Κόκκινη Πλατεία αποτελούσε ανέκαθεν το κέντρο της πολιτικής ζωής. Θαυμάστε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου, κόσμημα και καμάρι της ρωσικής μπαρόκ αρχιτεκτονικής, που χτίστηκε το 1555 μ.Χ. με εντολή του τσάρου Ιβάν του Τρομερού.
Στο Κρεμλίνο βρίσκονταν οι κατοικίες των τσάρων. Περιβάλλεται από τείχη με πυργίσκους. Σήμερα σώζονται μόνο 20, με τον πύργο της Αγίας Τριάδας να ξεχωρίζει. Μέσα από τα τείχη θα δείτε την πλατεία των ναών, το καμπαναριό Ιβάν Βελίκι, το Παλατάκι, την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου γίνονταν οι στέψεις των τσάρων, το ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ, αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, και άλλα παλάτια. Οι χρυσοί τρούλοι με τους σταυρούς και τα χρώματα θα σας εντυπωσιάσουν. Γι’ αυτό, να έχετε το κεφάλι ψηλά!
Συνεχίζοντας, επισκεφθείτε το πολύ ενδιαφέρον Θησαυροφυλάκιο, το παλαιότερο μουσείο της Ρωσίας, με τεράστια συλλογή κοσμημάτων, στεμμάτων, ρούχων των αυτοκρατόρων, αλλά και εικόνων. Κάντε μετά τις βόλτες σας γύρω από την Κόκκινη Πλατεία, όπου σε μικρή ακτίνα θα συναντήσετε το διάσημο Θέατρο Μπαλσόι, το Πανεπιστήμιο Λεμονόσοβ, πολλά όμορφα κτίρια και πλατείες.
Αξίζει να περπατήσετε στο Πάρκο της Νίκης, αφιερωμένο στα θύματα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Επισκεφθείτε και την ιστορική Μονή Νοβοντέβιτσι στο ποτάμι. Επίσης, δύο διάσημοι και κεντρικοί δρόμοι που πρέπει να διασχίσετε και να χαζέψετε είναι η οδός Γκόρκι και η λεωφόρος Μαρξ. Κάντε μια βόλτα με καραβάκι στον ποταμό Μόσκοβα^ θα έχετε μία εντελώς διαφορετική εικόνα της πόλης, κυρίως το βράδυ, όταν τα μνημεία είναι φωτισμένα.

Δείτε οπωσδήποτε

Χρησιμοποιήστε το μετρό της Μόσχας ή έστω επισκεφθείτε τους σταθμούς του. Πρόκειται για πραγματικά σαλόνια! Τα τρένα μπορεί να μην είναι σπουδαία, αλλά οι σταθμοί με τους πολυελαίους, τα σκαλίσματα, τις κολόνες, τους πίνακες, τα μάρμαρα, τα μωσαϊκά και τις τοιχογραφίες δίνουν την εντύπωση παλατιού!
Πληροφορίες

Μετάβαση: Θα πάτε αεροπορικώς κατευθείαν από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για λόγους ασφαλείας είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα καλό ταξιδιωτικό γραφείο και να ακολουθήσετε κάποιο γκρουπ. Απευθυνθείτε στην Αθήνα στο Cel Tours (τηλ.: 210 3629082) ή στον Ακάδημο (τηλ.: 210 3805211). Στη Θεσσαλονίκη μπορείτε να απευθυνθείτε στο εξειδικευμένο και με πολύ καλές τιμές Golden Fleece (τηλ.: 2310 243811).
Διαμονή: Στην κατηγορία lux: Metropol (τηλ.: 9276000) και Kempinski (τηλ.: 2306500). Πολύ καλά είναι τα: Novotel (τηλ.: 9265900) και President (τηλ.: 2386558). Κλασικά αλλά ανακαινισμένα και φτηνότερα είναι τα: Agmos (τηλ.: 9566501), Cosmos (τηλ.: 2171649), Intourist (τηλ.: 9568304) και Moskva (τηλ.: 2921000).
Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 007 095. Ώρα: 1 ώρα μπροστά. Νόμισμα: Ρούβλι, αλλά θα συναλλαγείτε με ευρώ ή δολάρια. Αμεση Ανάγκη: 02 Ελληνικό Προξενείο στη Μόσχα: 2021640. Ρωσικό Προξενείο στην Αθήνα: 210 6728849. Βίζα: Απαραίτητη για να ταξιδέψετε στη Ρωσία

Διασκέδαση - Φαγητό – Αγορές

Δείτε κλασικές παραστάσεις θεάτρου, όπερας, μπαλέτου και μουσικής. Μπορείτε να κάνετε κράτηση στο τηλέφωνο: 927-6982. Από μπαρ προτείνουμε το Hungry Duck, με ζωντανή μουσική τα: Arbat Blues Club, Citadel, και Armadillo, αλλά και την ντίσκο Utopia. Πιροσκί, κρέπες, μπορς και άλλες σούπες, κρέατα με εξαιρετικές σάλτσες, ψάρια και χαβιάρι είναι μερικά που θα φτάσουν στο πιάτο σας. Για αυθεντική ρωσική κουζίνα να πάτε στα εστιατόρια: Sudar, Babochka, Fyodor και Yar. Κατά τ' άλλα, θα βρείτε πολλά εστιατόρια με αμερικανικό μενού.ä Γκραβούρες και γενικώς παλιά αντικείμενα θα βρείτε γύρω από το Θέατρο Μπαλσόι. Στα πολυκαταστήματα Tsum και Gum θα αγοράσετε από κρύσταλλα μέχρι τις ξύλινες κούκλες ματριόσκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου