Πυκνότητα Θρεπτικής Αξίας: τι δείχνει;
Οι τροφές με υψηλή ΠΘΑ υπερτερούν σε θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με το θερμιδικό τους περιεχόμενο, όπως επισημαίνει ο Λάμπρος Συντώσης, αν. καθηγητής Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Διατροφής και Ευεξίας «Family Fit».
Ας δούμε, για παράδειγμα, τις φράουλες: 1 φλιτζάνι φράουλες περιέχει μόνο 150 θερμίδες, αλλά και 3,5 γραμμ. φυτικών ινών, 86 mg βιταμίνης C, καθώς και 27 mg φυλλικού οξέος. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται επίσης τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το κρέας, τα αβγά, τα ψάρια, τα φασόλια, τα λαχανικά, τα φρούτα και αρκετά άλλα τρόφιμα, εξηγεί ο ειδικός. Στην αντίθετη άκρη βρίσκονται τα τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας, τα οποία παρέχουν στον οργανισμό αρκετές θερμίδες, αλλά ελάχιστα θρεπτικά συστατικά. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκει η γνωστή μας ζάχαρη, η οποία περιέχει μόνο θερμίδες (με τη μορφή απλών υδατανθράκων), αλλά κανένα άλλο θρεπτικό συστατικό, καθώς επίσης και τα περισσότερα γλυκίσματα, μπισκότα και τα συναφή τους. Στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, καλύτερα να προτιμούμε τρόφιμα υψηλής θρεπτικής πυκνότητας, έτσι ώστε να προσλαμβάνουμε τα θρεπτικά, απαραίτητα για τον οργανισμό μας, συστατικά χωρίς τις παραπάνω θερμίδες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου