VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

                          «Ασπίδα» για την καρδιά η μεσογειακή διατροφή



Η τήρηση της μεσογειακής διατροφής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή άλλου καρδιακού νοσήματος, σύμφωνα με ανάλυση που έγινε σε δείγμα 40.000 Ισπανών ενηλίκων και σε διάρκεια δέκα ετών.


Τα συστατικά της μεσογειακής δίαιτας διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, αλλά σε γενικές γραμμές, η διατροφή αυτή περιλαμβάνει μεγάλη κατανάλωση ελαιόλαδου, φυτικών τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς. Τα ψάρια προτιμώνται από το κρέας, ενώ προβλέπεται μόνο χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Το αλκοόλ και ειδικά το κόκκινο κρασί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία που συλλέχθηκαν την περίοδο 1992-2004 με δείγμα 41.078 υγιείς άνδρες και γυναίκες από πέντε ισπανικά κέντρα, τα οποία μετείχαν στην Έρευνα για τον Καρκίνο και τη Διατροφή με τη συμμετοχή δέκα χωρών.


Οι εθελοντές, των οποίων η μέση ηλικία κατά την έναρξη της έρευνας ήταν τα 49 έτη, παρείχαν πληροφορίες για την ποιότητα και την ποσότητα των τροφίμων που κατανάλωναν. Μετρήθηκαν οι σωματικές τους διαστάσεις και ελέγχθηκε το ιατρικό ιστορικό τους, αλλά και το αν γυμνάζονται ή καπνίζουν. Ο κάθε εθελοντής βαθμολογήθηκε σε μία κλίμακα 18 μονάδων για το πόσο κοντά στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής βρίσκεται η δίαιτά του. Όσο υψηλότερη ήταν η βαθμολογία του, τόσο πλησιέστερη στη μεσογειακή ήταν η διατροφή του.


Λίγο πριν το πέρας της έρευνας 609 από τους εθελοντές υπέστησαν καρδιακό επεισόδιο ή εμφάνισαν έντονο πόνο στο στήθος, γνωστό ως ασταθής στηθάγχη. Εννέα από αυτούς απεβίωσαν.


Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα επεισόδια αυτά με τη βαθμολογία των εθελοντών ως προς την τήρηση της μεσογειακής διατροφής και αναζήτησαν πιθανούς συσχετισμούς, διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερη ήταν η βαθμολογία (και η τήρηση της μεσογειακής διατροφής) τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος για εμφάνιση καρδιακού νοσήματος.


Συγκεκριμένα, η τήρηση της μεσογειακής διατροφής συνδέεται με 40% μειωμένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου για πρώτη φορά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Θεωρείται ότι 80% των καρδιακών προσβολών και άλλων σχετικών νοσημάτων μπορούν να προληφθούν αν αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου