VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

                               Νοικοκυρά σε απόγνωση με τοξικούς εχθρούς



Σπίτι μου σπιτάκι μου; Οχι πάντα. Το προσωπικό μας καταφύγιο, όπου νιώθουμε ευτυχισμένοι κι ασφαλείς μόλις περνάμε την πόρτα του, μπορεί να κρύβει πολλούς αόρατους εχθρούς για την υγεία μας. Περιπλανώνται στον αέρα, ο οποίος μπορεί να μην είναι τόσο μολυσμένος όσο ο εξωτερικός, ωστόσο περιέχει ουσίες πολύ τοξικές.

ΦΟΡΜΑΛΔΕΫΔΗ. Το σαλόνι είναι από τους χώρους στους οποίους κυρίως κατοικοεδρεύει η φορμαλδεΰδη, ένα τοξικό αέριο που εκπέμπουν οι επιφάνειες των επίπλων, οι πίνακες ζωγραφικής, οι μοκέτες και διάφορα μονωτικά υλικά, όπως είναι το νοβοπάν, το κόντρα πλακέ και μελαμίνες. Η φορμαλδεΰδη, που έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, να συνεχίζει να ρυπαίνει τον αέρα του σπιτιού ακόμη και για χρόνια, είναι τοξική και προκαλεί ενοχλήσεις στα μάτια, στη μύτη και στους πνεύμονες, ιδιαίτερα τον χειμώνα, όταν το σπίτι υπερθερμαίνεται. Μία λύση στη ρύπανση του αέρα στο σαλόνι, το χολ και στην τραπεζαρία είναι η τοποθέτηση φυτών εσωτερικού χώρου. Εκτός από διακοσμητικό έχουν και λειτουργικό ρόλο, καθώς απορροφούν τους ρύπους και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα.

ΑΚΑΡΕΑ. Στις κρεβατοκάμαρες εκτός από φορμαλδεΰδη λόγω επίπλων και μοκετών, αόρατοι εχθροί υπάρχουν στα στρώματα, τα οποία αποτελούν την αγαπημένη «κατοικία» για τα ακάρεα, τους μικροοργανισμούς που πολλαπλασιάζονται, ιδιαίτερα τον χειμώνα, εποχή που δεν γίνεται τακτική ανανέωση του αέρα στο δωμάτιο και συνυπάρχουν σ' αυτό θερμότητα και υγρασία. Τα ακάρεα είναι ύπουλοι εχθροί γιατί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και άσθμα. Για την αντιμετώπισή τους θα πρέπει να αερίζετε καθημερινά τα κλινοσκεπάσματα και να καθαρίζετε με ηλεκτρική σκούπα τα στρώματα.

ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ. Στην κουζίνα, την καρδιά του σπιτιού, θα πρέπει μπαίνοντας να μυρίζουμε το άρωμα ενός καλομαγειρεμένου φαγητού. Πολλές φορές όμως αντ' αυτού μυρίζουμε τις κατά τ' άλλα θελκτικές οσμές των απορρυπαντικών, τα οποία συγκαταλέγονται στους εχθρούς του σπιτιού. Τα προϊόντα καθαρισμού των τζαμιών, καθώς και τα σπρέι που «αρωματίζουν» τον αέρα που αναπνέουμε είναι από τους πιο βασικούς εχθρούς μας γιατί περιέχουν τοξικές ουσίες. Ιδιαίτερα σημαντικός «εχθρός» είναι τα σπρέι, καθώς η εισπνοή τους βλάπτει πολύ την υγεία. Πολύ τοξικό απορρυπαντικό είναι επίσης εκείνο για τον καθαρισμό του φούρνου της κουζίνας. Ο αφρός του, αν έρθει σε επαφή με το δέρμα προκαλεί ερεθισμό, ενώ η εισπνοή του ερεθίζει τους πνεύμονες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος και δύσπνοιας.

Τα απορρυπαντικά αποτελούν επίσης αόρατους εχθρούς και στο μπάνιο. Εκεί όμως εμφανίζεται και η μούχλα, δηλαδή μύκητες, που λόγω της υγρασίας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Η μούχλα μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια στους αλλεργικούς και ασθματικούς, όπως και ερεθισμό αν έρθουν τα σπόρια της σε επαφή με το δέρμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου