VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

                                 Το φλερτ έχει αλλάξει μορφή

Στην εποχή μας το φλερτ γίνεται και από τα δύο φύλα και έχει τη μορφή μιας ανταγωνιστικής διεκδίκησης.


Το φλερτ ισοδυναμεί με την πρόκληση, τη διάθεση επικοινωνίας, παιχνιδιού και επιβεβαίωσης. Όταν φλερτάρουμε, στην ουσία επικοινωνούμε με τις αισθήσεις, το βλέμμα, την ακοή, την αφή. Το φλερτ κινείται κυρίως στο κομμάτι της σεξουαλικής φαντασίωσης - σε αυτό δηλαδή που φτιάχνουμε σαν εικόνα στο μυαλό μας για το πρόσωπο που μας προκαλεί το ενδιαφέρον, αλλά και για τον εαυτό μας.


Σήμερα φλερτάρουμε; Μπαίνουμε σ' αυτή τη διαδικασία ή το θεωρούμε κάτι παρωχημένο και πρακτική μιας άλλης εποχής; Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι σήμερα οι άνθρωποι δεν φλερτάρουν. Μάλιστα οι γυναίκες παραπονιούνται συχνά ότι οι άντρες δεν τις προσεγγίζουν πια με ερωτική διάθεση, δεν δείχνουν να τις διεκδικούν.
Η αλήθεια είναι ότι το φλερτ έχει αλλάξει μορφή και ακολουθεί τα νέα κοινωνικά δεδομένα. Ο παραδοσιακός τρόπος ήθελε τον άντρα σε ρόλο κυνηγού και τη γυναίκα σε μια πιο παθητική στάση. Στην εποχή μας όμως το φλερτ γίνεται και από τα δύο φύλα και έχει τη μορφή μιας ανταγωνιστικής διεκδίκησης ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα, που προσπαθούν από νωρίς να ξεκαθαρίσουν το ρόλο που θέλουν μέσα σε μια σχέση.


Στις μέρες μας αναζητάμε συντρόφους που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας και να ανταποκρίνονται στην εικόνα που θέλουμε να έχουμε για τον εαυτό μας. Θα μπορούσαν δηλαδή να είναι προέκταση του εαυτού μας, να έχουν ένα αντίστοιχο επίπεδο, νοητικό, κοινωνικό, συναισθηματικό, να προκαλούν το θαυμασμό μας, να μας αγαπούν. Το αποτέλεσμα είναι να ανεβάζουμε διαρκώς τον πήχη σε μη ρεαλιστικά ύψη. Ο σύγχρονος τρόπος προσέγγισης μεταξύ των δύο φύλων είναι ίσως ένας ασφαλής τρόπος για να πάρουμε ευχαρίστηση και αυτοπεποίθηση, χωρίς τον κίνδυνο ή την υποψία απόρριψης. Πολλοί άνθρωποι πλέον αναρωτιούνται συνεχώς αν έχουν να κάνουν με τον κατάλληλο άνθρωπο, γίνονται επιφυλακτικοί για κάποιον που πιθανώς θα τους διαψεύσει ή θα τους πληγώσει κι έτσι αποφεύγουν τις πιο παραδοσιακές μεθόδους φλερτ που συσχετίζονται με περισσότερη συναισθηματική εμπλοκή και δόσιμο προς τον άλλον. Γι' αυτό, άλλωστε, είναι σύνηθες πλέον η γνωριμία των ανθρώπων να γίνεται μέσω Διαδικτύου. Η αναζήτηση συντρόφου με αυτόν τον τρόπο εκφράζει και μια βασική συνθήκη που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις: την αποφυγή της συναισθηματικής έκφρασης και το φόβο της συναισθηματικής εμπλοκής. Με απλά λόγια, ο σημερινός άνθρωπος επιλέγει το γρήγορο και απρόσωπο χώρο του Ίντερνετ προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τη συναισθηματική επαφή και ταυτόχρονα το φόβο της απώλειας.

Μέσα σε όλα αυτά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το φλερτ δεν έχει απαραίτητα τη σκοπιμότητα της σεξουαλικής επαφής ή της σύναψης σχέσης. Είναι μία διαδικασία που μπορεί να μας προσφέρει ευχαρίστηση, επιβεβαίωση και διάθεση επικοινωνίας. Το φλερτ είναι ευεργετικό για την ψυχολογική μας διάθεση, την αυτοπεποίθησή μας. Γι' αυτό και δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να συναναστραφούμε με τους άλλους μόνο και μόνο επειδή μας τρομάζει η απόρριψη ή η αποτυχία. Η πιθανή απώλεια, η απογοήτευση ή και ματαίωση είναι κομμάτια της ζωής μας και ο τρόπος που τα διαχειριζόμαστε μπορεί να μας δυναμώσει και να μας κάνει να διεκδικούμε τη συντροφικότητα και την αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου