VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Επίμονη η απαίτησή μας για διαφάνεια


Ανοικτός σε κάθε πρόταση που θα βελτιώσει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση της διαφάνειας στη χώρα μας, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόκειται, τόνισε, για μία υπόθεση που δεν θα την κερδίσει......


μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά όλοι οι βουλευτές για το καλό του έθνους.
Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση A. Σαμαρά προς τον Πρωθυπουργό

Επίμονη είναι η απαίτησή μας για διαφάνεια στη χώρα και για τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων διαφθοράς, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Σαμαρά για τα ελληνικά ομόλογα και την άμυνα κατά της κερδοσκοπίας.

Επιπλέον, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ σημείωσε: «Απαίτησή μας ήταν να διαλευκανθεί η υπόθεση των ομολόγων, αλλά δική σας απάντηση ήταν να απολύσετε τον έναν άνθρωπο που είχε αναλάβει τη διερεύνηση, τον κ. Ζορμπά». «Βοηθήστε λοιπόν να ξεκαθαρίσουν αυτές οι τεράστιες πληγές που αφήσατε πίσω σας για να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα στη χώρα... να βάλουμε τάξη στην πατρίδα μας... (γιατί) αν δεν μπει τάξη στη χώρα, αν δεν υπάρξει ευνομία, θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες. Απαιτώ κ. Σαμαρά τη συμβολή σας στα θέματα αυτά και τις προτάσεις σας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Επανερχόμενος, στο θέμα της ερώτησης, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να δώσει εξηγήσεις στο ΕΛΚ για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας. «Θα είχε ενδιαφέρον κ. Σαμαρά να μας μεταφέρετε τις αντιδράσεις τους, πείστε τους ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχαν τεράστια ελλείμματα, ούτε χρέη, ούτε σπατάλη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι από την Ελλάδα δρομολογήθηκαν το τελευταίο διάστημα πρωτοβουλίες για να ρυθμιστούν οι χρηματιστηριακές αγορές. «Οι πρωτοβουλίες αυτές δρομολογήθηκαν από την Ελλάδα, μας κατηγορείτε για ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, όταν τόσα χρόνια δεν πήρατε καμία σχετική πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε.

A. Σαμαράς: Απάντηση εκτός θέματος

Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε ότι η απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτησή του ήταν κομματική, αμυντική και εκτός θέματος.

Απαντώντας στο κάλεσμα του κ. Παπανδρέου να δώσει εξηγήσεις στο ΕΛΚ για τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, σημείωσε ότι πρέπει πρώτα ο ίδιος να δώσει εξηγήσεις «στους 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν κάνει ανάλογη ερώτηση» με τη δική του.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό η Βάσω Παπανδρέου και ακόμη εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με την αλλαγή των κανόνων διαπραγμάτευσης των ελληνικών ομολόγων από την ΤτΕ.

Ο κ. Σαμαράς χρέωσε επίσης στην κυβέρνηση ότι αποφάσισε να χαλαρώσει την εποπτεία και να διευρύνει de facto τις προθεσμίες, σε μια περίοδο που ευνοήθηκε η κερδοσκοπία.

Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι σε λίγες μέρες η ΝΔ «θα παρουσιάσει και πάλι ολοκληρωμένη πρόταση για το ευρύτερο ζήτημα της οικονομίας, της ανάγκης για ανάταξη, δηλαδή του δικαιώματος της προοπτικής για ανάπτυξη, με συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς τη μόνιμη προσφυγή στο χθες, αλλά πάντοτε παρακολουθώντας τις εξελίξεις του σήμερα».

Κατά τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω ποιος έχει τη μύγα και ποιος μυγιάζεται αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση ήξερε πολύ καλά τι έκανε όταν έστελνε στην ΕΕ πριν τις εκλογές ότι το έλλειμμα ήταν 6% όταν το βρήκαμε 12%».

«Χαλάρωση ήταν το σύστημα το οποίο υιοθετήθηκε επί ημερών σας», πρόσθεσε και δήλωσε ανοιχτός να ακούσει τις θέσεις και προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά για τεχνικά ζητήματα.

«Περιμένω από σας με σοβαρότητα να συμβάλετε σε όλα τα θέματα της διαφάνειας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος με αφορμή την ερώτηση του κ. Σαμαρά (αλλά και των δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ), έκανε λόγο για πρόταση μομφής στο πρόσωπο του κεντρικού τραπεζίτη. «Ο στρατάρχης, όμως, δεν μπορεί να είναι τραυματισμένος στη μάχη», παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης και ζήτησε να προσέλθει ο Γ. Προβόπουλος και να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Θεσμών Διαφάνειας της Βουλής. «Τραυματισμένος ο κεντρικός τραπεζίτης δεν μπορεί να συνεχίσει στη μάχη», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ..

Απαντώντας, ο Πρωθυπουργός απέρριψε τα περί μομφής προς το πρόσωπο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, προσθέτοντας πάντως πως είναι στην ευχέρεια της Επιτροπής Διαφάνειας να τον καλέσει για ενημέρωση.

Όπως προαναφέρθηκε, δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τη Βάσω Παπανδρέου, ζητούσαν με ερώτησή τους διευκρινίσεις σχετικά με την αλλαγή των διαδικασιών διακανονισμού των συναλλαγών επί των ελληνικών ομολόγων (από Τ+3 σε Τ+10). Στο κείμενο της ερώτησης άφηναν αιχμές για την Τράπεζα της Ελλάδος, υποστηρίζοντας πως η αλλαγή του χρόνου διακανονισμού των ομολόγων ευθύνεται για την άνοδο των spreads των ελληνικών ομολόγων και όχι το τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Από την πλευρά της, η ΤτΕ έκανε λόγο για σοβαρές παρανοήσεις των διαδικασιών και δημοσιοποίησε ειδικό αναλυτικό υπόμνημα με εξηγήσεις, σημειώνοντας παράλληλα πως η ρύθμιση για την οποία εγκαλείται, είναι πανευρωπαϊκή πρακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου