VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Επικοινωνείς με τον σύντροφό σου;

Κοιμάσαι, ζεις, συναναστρέφεσαι μαζί του καθημερινά. Επικοινωνείς όμως μαζί του ή απλά μιλάς;


Μιλάς. Σε ακούει; Σου μιλάει. Τον ακούς; Ακούς το νόημα των λέξεων ή απλά ακούς τον ήχο των λέξεων. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Ντόρα Μίνου “ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια σήμερα είναι η έλλειψη επικοινωνίας”.

Πόσες φορές δεν αναγκάστηκες να πεις τη φράση: “δεν με καταλαβαίνει”; Πόσες φορές η σιωπή μεταξύ σας ήταν εκκωφαντική; Πόσες φορές μια απλή συζήτηση εξελίχθηκε σε καυγά....

Όταν λες “επικοινωνία”;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι σημαίνει επικοινωνία; “Η ανταλλαγή σκέψεων, ιδεών, συναισθημάτων, αξιών, προσδοκιών, αναγκών και επιθυμιών”.

Με λίγα λόγια, συζητάτε μεταξύ σας ή αρκείστε στα βασικά... Ξέρει πως νιώθεις, τι σε απασχολεί; Συζητάτε για τους προβληματισμούς του, τα άγχη του ή απλά “ξεφορτώνει” πάνω σου με λάθος τρόπο;

“Σημαντική είναι η επεξεργασία του μηνύματος που παίρνει ο ένας σύντροφος από τον άλλο όπου ανάλογα με τις εμπειρίες του, με το πόσο ασφαλής ή απειλημένος, αποδεκτός ή απορριμμένος, αυτόνομος ή εξαρτημένος αισθάνεται κάθε φορά με το συνομιλητή του, δίνει την αντίστοιχη ερμηνεία στα μηνύματα που δέχεται. Βέβαια, η επικοινωνία είναι εποικοδομητική εφόσον κάποιος έχει την ικανότητα ν' ακούει τον άλλο αλλά και την ικανότητα ν' ακούει τον εαυτό του” εξηγεί η κ.Μίνου.

Μοιράζεσαι τις ανασφάλειές σου; Τις επιθυμίες σου; Μιλάς ανοιχτά και ελεύθερα; Νιώθεις άνετα; Εκείνος; Μιλάει ή μήπως το... “οι άντρες δεν μιλούν πολύ” είναι μια καλή δικαιολογία για τον καλό σου;

“Μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο, εμείς οι ψυχολόγοι πολύ συχνά συναντάμε ζευγάρια που δεν έχουν εκφράσει ποτέ τις επιθυμίες, τις ανάγκες, τις ανασφάλειες, τους προβληματισμούς, αλλά και τα συναισθήματά τους ο ένας στον άλλο...και βέβαια δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο η σχέση μέσα απ' αυτή την απόσταση να φθάνει στο τέλος, ή ακόμη και αν διατηρείται έχει συγκρούσεις, θυμό, ενοχές, κά.” συμπληρώνει η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου.

Γιατί δεν εκφραζόμαστε;

Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι που ο άνθρωπος δεν εκφράζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Μπορεί να είναι...
τα βιώματα από την πατρική οικογένεια (π.χ μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου μπορεί να έλλειπε ο διάλογος, ο αυθορμητισμός, κά)
η έλλειψη ψυχολογικής ωριμότητας: δηλαδή το άτομο δεν έχει αυτογνωσία, δεν έχει διάθεση συνεργασίας, δεν μπορεί να μεταφερθεί στη θέση του άλλου, υπερβάλλει, δεν περιορίζει τον εγωκεντρισμό και τον εγωισμό του.
ο φόβος και η ανασφάλεια για το πως θα αξιολογηθεί από το σύντροφό του
η χαμηλή αυτοεικόνα, η αδυναμία πολλών ανθρώπων να εστιάσουν στον εαυτό τους, να αφουγκραστούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους (είναι η αιτία να μην ξέρουν τι ακριβώς θέλουν). Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στους ρυθμούς της ζωής που δεν μας αφήνουν "να σταθούμε στον εαυτό μας".
Χωρίς επικοινωνία... δεν γίνεται

“Όταν υπάρχει επικοινωνία μέσα στη σχέση αναμφισβήτητα εξασφαλίζεται η προσωπική εξέλιξη του ενός συντρόφου παράλληλα με την εξέλιξη του άλλου. Ο κάθε σύντροφος διατηρεί την προσωπικότητά του, ανανεώνεται, νιώθει αποδεκτός και γενικότερα εντάσσονται τα πλαίσια των ευμενών προϋποθέσεων της συμβίωσης” τονίζει η κ.Μίνου.


“Όταν στη σχέση εκφράζονται τα συναισθήματα και διατυπώνονται οι σκέψεις μεταξύ των συντρόφων, τους δίνεται η ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα. Ωστόσο αυτό που χρειάζεται να επισημάνουμε τελικά είναι ότι η επικοινωνία στις διαπροσωπικές σχέσεις εξαρτάται από την επικοινωνία του ατόμου με τον εαυτό του κατά κύριο λόγο”.

Βασικές προϋποθέσεις

Ο τρόπος, ο χώρος και ο χρόνος. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι περιορίζεται ο αυθορμητισμός. Το αντίθετο. Όμως, κάθε σύντροφος “πρέπει να λαμβάνει υπόψη και την κατάσταση που βρίσκεται ο άλλος” σύμφωνα με την ψυχολόγο.

Της Ξένιας Ιωάννου

Με την πολύτιμη συνεργασία της ψυχολόγου Ντόρας Μίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου