VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Γλυκό συκαλάκι



Αυτή την εποχή ορισμένες συκιές είναι φορτωμένες με άγουρα πρασινωπά συκαλάκια. Ορνιοί τα λέμε στα μέρη μου. Τα μαζεύουμε τέλη Απρίλη με αρχές Μάη γιατί τότε έχουν το κατάλληλο μέγεθος για το γλυκάκι αυτό.

Υλικά:

* 1 κιλό συκαλάκια

* 1 1/2 κιλό ζάχαρη

* 3 ποτήρια νερό

* λίγα γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)

* 1 βανίλια

* 4 κ.σ χυμός λεμονιού

* 1/2 κούπα γλυκόζη

* Προαιρετικά: ξεφλουδισμένα αμύγδαλα όσα τα συκαλάκια μας)



Εκτέλεση:


1. Κόβουμε λίγο το κοτσανάκι απ τα σύκα και τα ξεπλένουμε. (Αυτή τη διαδικασία την κάνω πάντα με γάντια γιατί το γάλα των σύκων μπορεί να μας προκαλέσει φαγούρα)

2. Βάζουμε τα συκαλάκια σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά.

3. Τα στραγγίζουμε και με βελόνα πλεξίματος ή με καλαμάκι για σουβλάκια τρυπάμε κάθετα και οριζόντια κάθε σύκο.

4. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με νερό και βράζουμε άλλα 5 λεπτά, αυτό το επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά.

5. Στραγγίζουμε καλά τα σύκα σε τρυπητό και αφού κρυώσουν τα πιέζουμε ένα ένα να φύγει το περιττό νερό από μέσα.

6. Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και τη βράζουμε για 10 λεπτά.

7. Ρίχνουμε μέσα τα συκαλάκια και τα βράζουμε για 15 λεπτά.

8. Τα βγάζουμε απ τη φωτιά και τα αφήνουμε όλη νύχτα μέσα στο σιρόπι.

9. Την επόμενη μέρα συνεχίζουμε για να δέσει το γλυκό μας.

10. Αν το σιρόπι δεν έχει δέσει καλά και τα σύκα είναι πολύ μαλακά, τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τα στραγγίζουμε δένουμε το σιρόπι και μετά τα ξαναπροσθέτουμε.

11. Λίγο πριν κατεβάσουμε το γλυκό μας προσθέτουμε τα αρωματικά, το χυμό λεμονιού και τη γλυκόζη.

12. Αφήνουμε να κρυώσει και το φυλάμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Λίγα ακόμη μυστικά:
Το συγκεκριμένο γλυκάκι έχει μια ευαισθησία ως προς το δέσιμο. Αν το δέσουμε πολύ ζαχαρώνει εύκολα αν δεν το δέσουμε καλά και έχουν κρατήσει νερό μέσα τα συκαλάκια μουχλιάζει. Αν μας ζαχαρώσει το βάζουμε σε κατσαρολίτσα και το βράζουμε πάλι με λίγο νεράκι. Αν πάλι μας μουχλιάσει πετάμε το πάνω μέρος του γλυκού το βάζουμε σε κατσαρολίτσα και το ξαναβάζουμε μέχρι να δέσει κ΄άλλο Πολλοί χρησιμοποιούν γαλαζόπετρα για να κρατήσει το σύκο το βαθύ πράσινο χρώμα του, δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ καθότι είμαι επιφυλακτική ως προς αυτή. Πάντως και χωρίς αυτή το χρώμα του είναι τέλειο. Προαιρετικά μπορούμε πριν ρίξουμε τα συκαλάκια στο σιρόπι να τους βάλουμε στο κέντρο από ένα ολόκληρο ξεφλουδισμένο αμύγδαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου