H libido θέλει το χάπι της
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί εκατοντάδες γυναίκες. Οι περισσότερες από αυτές ρίχνουν την ευθύνη στο προφανές, δηλαδή το χάπι. Όντως όμως επηρεάζει τη libido μας θετικά ή αρνητικά; Ας δούμε τα συν και τα πλην της συγκεκριμένης αντισυλληπτικής μεθόδου.
Πού σταματάει ο μύθος
Τα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες: ψυχολογικούς, κοινωνικούς, ασθένειες, αλλά και τη λήψη ορισμένων φαρμάκων. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το αντισυλληπτικό χάπι δεν την επηρεάζει, τουλάχιστον στις περισσότερες γυναίκες. Αντιθέτως, υπάρχει σημαντικό ποσοστό που αναφέρει αυξημένη ερωτική διάθεση με τη λήψη του χαπιού.
«Εκτός από τις επιστημονικές έρευνες που δεν αναφέρουν σημαντικό στατιστικό δείγμα για την πτώση της libido εξαιτίας της λήψης του αντισυλληπτικού χαπιού, αυτό που έχω να επισημάνω από προσωπική πείρα είναι ότι δεν είχα ποτέ περίπτωση γυναίκας, που θεώρησε το χάπι υπεύθυνο για ανωμαλία στην ερωτική της επιθυμία. Το αντίθετο θα έλεγα» μας εξηγεί ο γυναικολόγος-μαιευτήρ Αντώνης Μαραγκουδάκης, διδάκτωρ Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Τα αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία περιέχουν οιστρογόνα, από τη φύση τους έχουν δράση αυξητική στη γυναικεία ερωτική επιθυμία. Η δράση της προγεστερόνης, η οποία επίσης περιέχεται σ' αυτά τα χάπια, αν τελικά θεωρηθεί αρνητική, είναι μικρή και περιορίζεται σε κάποιες μέρες του μηνιαίου κύκλου. Η γυναίκα που θα πάρει αντισυλληπτικά χάπια, επειδή ακριβώς αυτά περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, θα δει σταδιακά τη libido της να επανέρχεται σε φυσιολογικό επίπεδο. Όπως και να έχει πάντως, ιδίως τα αντισυλληπτικά νέας γενιάς θεωρούνται καλά χάπια, που συνιστώνται στις γυναίκες επειδή φτιάχνουν καλές ωοθήκες, βοηθούν στην ωορρηξία, στη δυσμηνόρροια, λειτουργούν προφυλακτικά στην εκδήλωση καρκίνου του τραχήλου, ενώ στις νέες κοπέλες ρυθμίζουν τον κύκλο και την ακμή», προσθέτει ο δρ Μαραγκουδάκης.
Ο ψυχολογικός παράγοντας
Φυσικά, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στον κανόνα, δηλαδή, γυναίκες που πιστεύουν ότι η λήψη του χαπιού αναστέλλει τη σεξουαλική επιθυμία τους. Σε αυτή την τελευταία όμως περίπτωση, οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν ευθύνεται το χάπι από μόνο του, αλλά κυρίως η ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας τη συγκεκριμένη περίοδο είτε ακόμη και η ψυχολογική της αντίδραση στη λήψη ενός φαρμάκου, όπως στην πραγματικότητα είναι το χάπι.
Όπως μας επισημαίνει ο Δημήτρης Τσιάκος, ψυχολόγος, συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, «αυτό που συνήθως συμβαίνει με τη λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού είναι η εξασφάλιση πως η ερωτική συνεύρεση δεν θα οδηγήσει σε εγκυμοσύνη. Η αίσθηση αυτή οδηγεί την πράξη σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Οι δύο σύντροφοι βιώνουν το σεξ με μια περισσότερο απελευθερωμένη χροιά και ξέγνοιαστοι από το βάρος μιας ανεπιθύμητης τεκνοποίησης εστιάζουν περισσότερο στο ηδονικό κομμάτι, δηλαδή στην αμοιβαία ανταλλαγή σωματικής και ψυχικής ευχαρίστησης. Με άλλα λόγια, η αίσθηση ελευθερίας που αποκτούν, τους βοηθά να απαλλαγούν από προκαταλήψεις και ταμπού και να απολαύσουν την ερωτική πράξη όχι μόνο σε επίπεδο σωματικής διάστασης, αλλά και συναισθηματικής ολοκλήρωσης».
Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που η γυναίκα, παρά τη λήψη του χαπιού, δεν νιώθει καμιά επιθυμία; Η λύση τότε θα δοθεί είτε με την αλλαγή του συγκεκριμένου σκευάσματος, έπειτα από σύσταση του γυναικολόγου, είτε με τη διερεύνηση άλλων παραγόντων, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η ρουτίνα, το αλκοόλ κ.λπ. Το βασικό όμως σε μια τέτοια περίπτωση είναι να αποδεχτεί η γυναίκα το πρόβλημα και να μη διστάσει να ζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό. Η συζήτηση θα ξεκινήσει από το γυναικολόγο, ο οποίος ενδεχομένως, ανάλογα με το αίτιο που θα διακρίνει, θα την παραπέμψει σε εξειδικευμένο ψυχολόγο.
Σοφία Κωστάρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου