Πίνουμε ανάλογα με το σχήμα του ποτηριού
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Consumer Research με τίτλο «Άσπρο Πάτο! Η Επίδραση της Επιμήκυνσης στους Όγκους Γεμίσματος και Κατανάλωσης», οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να υπολογίσουν πόσο γεμίζουν το ποτήρι τους.
Ήταν ήδη γνωστό στην επιστημονική κοινότητα το γεγονός ότι το σχήμα ενός αντικειμένου επηρεάζει τις εκτιμήσεις για τον όγκο του.
Ο ψυχολόγος Ζαν Πιαζέ (1896 - 1980) είχε προτείνει τη θεωρία ότι τα παιδιά δίνουν περισσότερη προσοχή στην κατακόρυφη διάσταση των αντικειμένων, ενώ οι ενήλικοι είναι καλύτεροι στο να συνεκτιμούν την οριζόντια διάσταση.
Ο Μπράιαν Ουάνσικ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις επιβεβαίωσε ότι τα ποτήρια δημιουργούν σε παιδιά και μεγάλους την ίδια ψευδαίσθηση, αν και σε διαφορετικό βαθμό.
Ο ερευνητής μέτρησε πόσο χυμό έριχναν στα ποτήρια τους 97 έφηβοι σε κατασκήνωση υγιεινής ζωής στο Νιου Χάμπσαϊρ στις ΗΠΑ. Στα παιδιά δόθηκαν στην τύχη χαμηλά ή ψηλά ποτήρια ίδιου όγκου.
Οι έφηβοι έριξαν στα χαμηλά και φαρδιά ποτήρια 76,5% περισσότερο χυμό από ό,τι στα ψηλά. Τα περισσότερα παιδιά είχαν την εντύπωση ότι είχαν ρίξει λιγότερο χυμό στα χαμηλά ποτήρια και περισσότερο στα ψηλά από ό,τι στην πραγματικότητα.
Ο Ουάινσικ επανέλαβε το πείραμα με ενήλικους κατασκηνωτές, αλλά και με πεπειραμένους μπάρμεν, και διαπίστωσε ότι το λάθος επαναλαμβανόταν, αν και σε μικρότερο βαθμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου