VOULIARATINOS

GlitterGraphics
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


commentscute


thanks Comments

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

                        Προστασία τώρα για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα


Ορθώς η ΟΜΟΝΟΙΑ αντέδρασε νωρίς, με θάρρος και δημόσια στην προβοκάτσια του ακραίου σοβινιστικού «Μετώπου Αλβανικής Ενότητας». Η προβοκάτσια δεν έγκειται απλώς στο γεγονός ότι επέλεξαν να οργανώσουν τη «γιάφκα» τους στη Χιμάρα, αλλά στην ουσία όσων πρεσβεύουν εκείνοι που συνασπίζονται σ’ αυτό το Μέτωπο.


Γίνεται λόγος για ομάδες που κινούνται στα όρια της νομιμότητας και αποτελούν με όσα δημόσια διαδίδουν προπομπό των παρακρατικών ομάδων που δρουν στρατιωτικά στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου και των Σκοπίων. Μια προσεκτική ανάλυση των προσώπων που συμμετείχαν προ εβδομάδας στη «σύναξη» και το φαγοπότι της Χιμάρας οδηγεί εύκολα στο πρόσφατο παρελθόν όταν με τέτοιες κραυγές επεδίωκαν να εξάρουν την κοινή γνώμη και να προλειάνουν το έδαφος για τις εθνοκαθάρσεις που έγιναν στο Κόσσοβο, τις ταραχές στο Πρέσεβο και τις δημογραφικές εκκενώσεις στα Δυτικά Σκόπια. Γνωρίζουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Για κάτι ανάλογο φαίνεται να γυροφέρνουν και στις περιοχές της Β. Ηπείρου, προφανώς ενοχλημένοι απ’ την παρουσία της Εθνικής Ελληνικής κοινότητας και των ορθοδόξων σ’ αυτά τα μέρη. Το πρόσφατο παρελθόν διδάσκει ότι άτομα και ομάδες όπως αυτές του «Μετώπου Εθνικής Ενότητας» διαπνεόμενοι από ολοκληρωτικό σωβινισμό είναι αδύνατο να συνυπάρξουν με άλλες εθνικές ή θρησκευτικές ομάδες.

Αγνοώντας τις ισορροπίες στην Αλβανία και ειδικά στη Β. Ήπειρο, επιδιώκουν να εισάγουν ακριβώς πρακτικές τρομοκρατίας και εθνοκαθάρσεων. Μπορεί να βρίσκουν ως σύνθημα το απ’ την ιστορία ρυθμισμένο ζήτημα των τσάμηδων και να εγείρουν εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας ο στόχος όμως είναι να αναφλέξουν το κλίμα ακριβώς στις περιοχές όπου ιστορικά ζει και αναπτύσσεται ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός. Εκείνοι με τις ανάλογες εμπειρίες που προαναφέραμε γνωρίζουν πολύ καλά ότι μέσα σε συνθήκες έντασης οι Έλληνες και γενικότερα οι Χριστιανοί δεν είναι δυνατό να αναπτύξουν οικονομική και αναπτυξιακή δραστηριότητα και κατ’ αυτό τον τρόπο θα οδηγηθούν σε κλιμακούμενη εγκατάλειψη των εδαφών τους.

Το συμπέρασμα είναι λογικό και δεν έχει σχέση με κινδυνολογίες. Είναι μια επισήμανση που σχετίζεται άμεσα με την παρατεταμένη συντήρηση πολεμικού κλίματος στα μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας, τα οποία στην ουσία είναι προπαγανδιστικοί προπομποί ακριβώς τέτοιων κέντρων. Τα προσκόμματα που διαρκώς εμφανίζει η Αλβανική πολιτεία με την ανάμειξη εξωθεσμικών κέντρων στην πρακτική εφαρμογή των δικαιωμάτων της ΕΕΜ επίσης σχετίζεται με το στόχο δημιουργίας ασφυκτικού κλίματος που θα οδηγήσει τη μειονότητα σε χαμηλών τόνων απομάκρυνση απ’ την γενέθλια γης. Ειδικά δε η όλη πίεση στο περιουσιακό ζήτημα και την ακίνητη κοινοτική, εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία έχει άμεση σχέση ακριβώς με το γεγονός ότι η Αλβανική πολιτεία προσποιείται: με το ένα αυτί ακούει ως οφείλει τις υποδείξεις της ΕΕ στην οποία θέλει να ενταχθεί ως προς τα δικαιώματα της ΕΕΜ, και το άλλο της αυτί το χαϊδεύουν πλατφόρμες σαν αυτές του Μετώπου Αλβανικής Ενότητας, ότι η αλβανική ολοκλήρωση περνά μέσα απ’ το καθάρισμα του Νότου απ’ τους Έλληνες.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες η πολιτική εκπροσώπηση δεν έχει παρά να αντιδράσει δυναμικά: απ’ τη μια να καταγγείλει όλες αυτές τις μεθοδεύσεις πριν προλάβουν και σημειωθούν και επί του εδάφους ασκήσεις τις οποίες οι κύκλοι αυτοί του Αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού κάνουν τώρα επί χάρτου. Να μην διαφεύγουν τι κόστος είχαν για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό οι ενέργειες βίας των παρακρατικών την περίοδο 1996-1999. Μόνο απ’ την εκ των υστέρων αποδεδειγμένη δραστηριότητα των ομάδων που σχετίζονταν με την Ισλαμική τρομοκρατία και τον Μπιν Λάντεν είχαμε στην περιοχή πάνω από 7 ναούς πυρπολημένους, εκτός άλλων που παραβιάστηκαν και αναστάτωσαν την περιοχή.


Ταυτόχρονα είναι απαραίτητο η ενημέρωση του διεθνούς παράγοντα και μάλιστα στη γραμμή ότι ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός κάτω από συνθήκες τέτοιες όχι απλώς ρητορικής βίας, δύναται να ζητήσει καθεστώς ειδικής προστασίας όπως και οι διεθνείς συμβάσεις κατοχυρώνουν.


Η Ελλάδα και η Ελληνική πολιτεία έχει υποχρέωση την προστασία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο, όπως έχει ευθύνες για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Ως εκ’ τούτου πρέπει να προβεί στα απαραίτητα μέτρα ώστε οι προβοκάτσιες να σταματήσουν εδώ. Παράλληλα πρέπει με όλους τους ενδεικνυόμενους τρόπους να βρεθεί κοντά στον Ελληνισμό στέλνοντας τα μηνύματα με τρόπους χειροπιαστούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου